Hlavní obsah

Koncept pro úsporné bydlení

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní architektura, příjemné vnitřní klima a úspora energie - to jsou vlastnosti, které se očekávají od moderních staveb. V rámci výzkumného projektu Demohouse podporovaného Evropskou uniií byl vytvořen nový dům, který zmíněnými vlastnostmi disponuje.

Článek

Při projektování domu Velux Atika jeho tvůrci španělská architektonická firma IDOM experimentovali s principem trvale udržitelného bydlení. Ten vychází ze současné evropské legislativy. U takových staveb je cílem hlavně snížit spotřebu energie na chlazení, topení a ventilaci.

Dům Atika upoutá na první pohled, poprvé se představil ve španělském Bilbau. Foto Velux

Dům Atika je koncipován jako klasická středomořská stavba,  jejíž střed tvoří patio v sevillském stylu. Dům na první pohled zaujme tím, že má různé sklony střech, okna jsou strategicky umístěna podle funkce a orientace místnosti. Lehká konstrukce je vybavená 160 mm vrstvou izolace pro zajištění konstantního vnitřního klima v zimě i v létě.

Dům je koncipován pro středomořské klimatické podmínky.

Prostor pro název

Za konceptem domu stojí původní myšlenka na efektivní využití plochých střech, které jsou typické pro středomořské domy. Název Atika pak vznikl přesmyčkou cizích výrazů pro obytný prostor pod střechou - v řečtině "atic", v angličtině "attic" a ve španělštině "attico".

Architekti využili také zcela nový solární systém chlazení. Pracuje obdobně jako klasická klimatizace, ale místo elektřiny používá tepelnou energii ze solárních panelů umístěných na střechách.

Příjemný výhled. Foto Velux

Důraz byl také kladen na optimalizaci využívání přirozeného větrání a nočního chlazení pomocí rozvinutého elektronického řídicího systému, který automaticky monitoruje klima uvnitř domu.

Vnitřní klima je za pomoci systému regulováno tak, že automaticky otevírá a zavírá okna a rolety a aktivuje systém klimatizace podle přednastavených parametrů, k nimž patří teplota, vlhkost, denní doba, roční období atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám