Hlavní obsah

Naplánujte si využití úložných prostor v kuchyni

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná jiná místnost v domě není spojena s ukládáním takového množství věcí jako kuchyň. Nikdy s ní nebudeme spokojeni, pokud nám uspořádání úložných prostor neulehčí práci a neudrží pořádek.

Článek

Je na místě, že při výběru kuchyně hodnotíme v první řadě design, barvu a velikost. Ale bez účelných úložných prostor se neobejdeme v žádné místnosti, natož v kuchyni, kde kromě potravin, jídelních souprav a nádobí jsou také nejrůznější elektrospotřebiče.

Proto v domech a velkých bytech, kde můžeme ovlivnit dispozici, naplánujme i komoru na potraviny. Vyjde levněji než nábytek s výsuvnými skříněmi. Ani do velké kombinované chladničky s mrazákem neuložíme takové množství potravin jako do praktické komory.

Skříně a šuplíky na míru

Při ukládání potravin a nádobí nejde jen o dostatečný úložný prostor, ale i o pohodlí a bezpečnost. Podstatná je přiměřená výška polic a zásuvek, jejich přehlednost a snadná přístupnost. Kuchyň koncipujeme tak, aby zde našly místo hlavně předměty, které používáme k vaření, a trvanlivé potraviny, jež nevyžadují chlazení.

Ve výšce očí by mělo být uloženo zejména nádobí. V bytech, kde nemáme jídelnu, je potřeba najít v kuchyni také místo pro příbory, utěrky, kuchyňské ručníky a ubrusy.

I na zeď můžete uložit něco z kuchyňského náčiní. Foto archív firem Eurolux, Koryna, Leader, Next a Toncelli

Výčet potřebných věcí není malý, a tak využijeme horní poličky pro předměty, které nebereme do ruky každý den. Pro dlouhodobé skladování jsou vhodnější uzavřené skříňky než volné police. Hlavně proto, že se v nich předměty nezašpiní mastnou párou.

Jestliže máme opravdu velkou kuchyň nebo jídelnu a můžeme si dovolit příborník s prádelníkem, pak vystavíme nejhezčí kusy ve sklenících či otevřených policích a méně atraktivní části výbavy uzavřeme.

Nabídka kuchyňských sestav v různých cenových relacích je dostatečná pro velkou i malou kuchyni. Výrobci vsadili na prakticky členěné prostory. Snadnější přístup k věcem nám umožní vysunovací police stejně tak jako drátěné programy, které působí vzdušným dojmem.

Zásuvky především v menších kuchyních zdatně suplují klasickou spíž. Foto archív firem Eurolux, Koryna, Leader, Next a Toncelli

Výsuvné skříňky jsou oblíbené

Horní skříňky s klasickými dveřmi dnes nahrazují tzv. klopny a rolety a spodní skříňky tzv. plnovýsuvy. To jsou šikovné zásuvky, které jdou vytáhnout na celou hloubku. Přehledné uspořádání těchto šuplíků zjednodušují různé typy organizátorů (dřevěné, plastové či drátěné vložky), umožňující snadné vyjmutí uložených věcí.

Nosnost plnovýsuvných šuplíků je až 80 kg, takže do nich naskládáme i těžší nádobí. Plnovýsuv se dá instalovat i do starších kuchyňských sestav. Jejich jedinou nevýhodou je podstatně vyšší cena oproti klasickým skříňkám. Ale proč neinvestovat do pohodlné manipulace?

Systém se osvědčil i ve spodní části spížové skříně, kde nemusíme dlouze pátrat po stavu potravinových zásob. U spížových skříní se používají výsuvné drátěné regály, k nimž lze přistupovat oboustranně. Na výběr jsou skříně v šířce 30 a 45 cm.

Plnovýsuvy mají zvláštní kování a některé jsou vybaveny i speciálními tlumicími programy, které pohltí zvuk zavírající se zásuvky.

Na trhu je pestrá nabídka nejrůznějších typů zásuvek. Foto archív firem Eurolux, Koryna, Leader, Next a Toncelli

Využít se dají i rohy

Také za zužitkování každého místa v rohové skříni zaplatíme něco navíc. Zatímco donedávna se používaly jen otočné karusely nebo půlkruhové otočné police, dnes to jsou důvtipné výsuvné drátěné systémy. Za efektní využití sebemenšího místa v rohu ovšem zaplatíme navíc desítky tisíc, přičemž cena skříňky bude čtvrtinová a karuselu třetinová.

Předtím než začneme nesmyslně utrácet za vybavení, ujasníme si, kolik hrnců a talířů v kuchyni opravdu potřebujeme. Přednost dáme stohovatelným sadám kovového nádobí.

Trendem posledních let jsou závěsné systémy a otevřené police, kde máme všechny potřebné předměty a věci od ubrousků přes kořenky až po prkénka na dosah. A vkusně uložené věci jsou i vhodnou kuchyňskou dekorací. Otevřené police nahrazují postupně horní skříňky, protože dostatek úložného prostoru jsme získali díky plnovýsuvům ve spodních skříňkách.

Místo pro malé spotřebiče

Každodenní vyndavání kuchyňských robotů, topinkovačů či mixérů ze skříněk, natož ze spíže, je dost nepříjemné. Náhradním řešením může být roletová skříňka, kde najdou spotřebiče trvalé umístění. Užitečné jsou skříňky vybavené zásuvkou na elektřinu, takže s mixéry nemusíme vůbec manipulovat a po skončení práce jen zatáhneme roletu. Toto řešení oceníme zejména v malých kuchyních.

Každá hospodyně přivítá, jestliže má po ruce ruční vysavač, mop, kbelík a čisticí prostředky. V moderních kuchyních řeší tento problém skříňka umístěná pod dřezem. S úklidem úzce souvisí ukládání kuchyňského odpadu, s nímž počítají koše na tříděný odpad. Obvykle se instalují poblíž dřezové skříňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám