Hlavní obsah

Zuzana Stirská si užívá na chatě u řeky Sázavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máma čtyř dospělých dětí, zpěvačka a šéfka – zakladatelka ojedinělého a u nás prvního gospelového souboru Fine Gospel Time – Zuzana Stirská zřejmě zná nějaký elixír. V každém případě jí energii dodává i čas prožitý na chatě u čarující řeky Sázavy. A to i v čase vánočním. Kousek nad mostem v Davli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Navštívili jsme zpěvačku Zuzanu Stirskou.

Článek

Z bytu v Praze-Michli to sem rodinka nemá až tak daleko a nedělá jí problém přijet i vlakem. Ale v době naší návštěvy stál u plotu a napojený na dobíječku malý fiátek – elektromobil.

„Současné zelené plánování mě děsí, ale tohle autíčko je pro mě praktické kvůli parkování ve městě při cestách na koncerty,“ neskrývá svůj temperament a přímočarost naše hostitelka, která jinak na chvíle v chráněné přírodě nedá dopustit.

Ostatně sází tu, co může (např. vrbu i bambus) – nejen na jejich zahradě, ale i na břehu hned za brankou. A také si dopřává vymožeností moderních technologií. Včetně klasické sauny s kamínky na voňavé dřevo, vířivky na terase, bazénu s protiproudem, venkovním grilem…

Foto: Milan Malíček, Právo

Výhled z výšky přes relaxační zahradu je bonusem, stejně jako koupání v řece.

„Pochopili jsme včas, že se blíží inflace, tak jsme utráceli všechno, co jsme měli,“ podotýká během naší „exkurze“ po vychytávkách v zahradě i chaloupce s lehkým úsměvem paní Zuzana.

Sehraná skupina

Manžel Bernie si po společných začátcích v Německu na české prostředí dávno zvykl a také jako kutil chatař se tu pohybuje jako ryba ve vodě. S perfektní češtinou. Právě dokončuje terasu za chatou pod tratí.

Z prvního patra vznikne v zadní stěně nový vchod se vstupem právě na tuto terasu, kde si paní domu dovede představit i zkoušky souboru. Pod „pódiem“ je království pana manžela – dílna, jak má být!

Teresa Schel jezdí do divadla z malebné chalupy na návsi

Jak bydlí VIP

Do tehdejšího Západního Německa odešla Zuzana Stirská v roce 1981, provdala se a studovala na vysoké škole hudební vědu a anglistiku. Při tom stačila i úspěšně vystupovat jako zpěvačka (mimo jiné třeba i s orchestrem Jamese Lasta a pohostinsky i s Mikem Oldfieldem). V roce 1995 se přestěhovali do Prahy. Jejich děti už vyrůstaly hlavně v českém prostředí.

„Manžel to nerad slyší, ale užasle sleduji, co se dnes v Německu děje: to už není ta země, kterou jsem znala. O násilí se tam nepíše, zavírají si elektrárny a pomalu abych čekala, jaké pohlaví si moje děti zítra vyberou,“ zamýšlí se nad okolnostmi, které přerůstají lidem přes hlavu.

A tak raději chválí manžela: „Já mám nápady a manžel je uvádí do praxe, někdy ale taky dělá, že si jich nevšímá. Ale musím uznat, že je šikovný a téměř vše tu zvládne sám.“

Vánoční kapela – Vám, jen vám

„Vlastně bychom tu mohli být celoročně a také tomu tak loni bylo. I vánoční čas tu prožíváme všichni rádi a nejen na Silvestra si tu užíváme bublinek ve vířivce,“ pochvaluje si zpěvačka. Zároveň se hrdě hlásí ke svému bramborovému salátu, který rodinka ráda mlsá.

„Je úplně jednoduchý a s použitím zmrzlé zeleniny, včetně kukuřice. Pravda, děti nemusejí kapra, tak jsme přešli na lososa. Ale svátky jinak jedeme v domácím, klasickém duchu. Nehledě na to, že ty v Německu se až tolik neliší. Tradicí jsou i naše Vánoční Gospel Time Parties se svíčkami a svařáčkem v Divadle U Hasičů. Vždy se koná na zlatou neděli, letos to bude (19. prosince) po dvaadvacáté! Bývá to vrchol naší roční práce, naši fanoušci i my se na to vždy strašně těšíme.“

Foto: archiv Zuzany Stirské

Loňské Vánoce v pražském bytě: Rafael (Rafi), Leonard (Leny), rodiče Bernie a Zuzana, nejmladší Roxana (Sany) a Victoria (Viky).

A hudební svátky to bývají i doma. Vždyť dcera Roxana, kromě toho, že je sólovou harfistkou a nyní i akademičkou České filharmonie, zpívá i hraje s Gospel Timem, stejně jako nejstarší syn Raphael. Ten dlouhá léta studoval hru (i v Americe) na trubku a samozřejmě je členem orchestru doprovázejícího na koncertech maminku. Jinak je profesionální i dobrovolný hasič, protože to považuje za podstatnější!

Druhý syn Leonard, vystudovaný herec, zpívá v souboru také a pomáhá i s technikou. Nejstarší dcera Victoria (jaké překvapení) s nimi zpívá také. Ta má jinak vystudované tři vysoké školy a umí (kromě němčiny a angličtiny) i čínsky! Z Prahy pracuje pro německou firmu. Vše nenápadně ze zákulisí diriguje hlava rodiny.

Živá voda v řece

Od dob, kdy Zuzana Stirská začínala jako mladičká po boku Jiřího Suchého v Semaforu, proteklo i v Sázavě něco málo vody, ale herecké a pěvecké zkušenosti se Zuzaně hodí dodnes.

Útulný domov, kde kartářka Dagmar Kludská nahlíží do budoucnosti

Jak bydlí VIP

„Pomalu začínám myslet na důchod, už mě trošku unavují i zájezdy do ciziny, ale mám radost, že je o naše koncerty doma zájem a máme své publikum, které pochopilo, že nejsme žádné náboženské fanatické sdružení, ale máme v repertoáru hudbu všech možných žánrů,“ pochvaluje si paní Zuzana, která je opravdu málokdy doma sama.

Na chatu nedá dopustit navzdory zkušenostem se záplavami. Díky těm v roce 2002 jim původní majitel – arabský obchodník – chatu prodal. Ty další už si rodina tzv. vychutnala na vlastní kůži, ale voda se naštěstí zastavila u kamenných schodů, i když po zahradě jezdili loďkou.

Reklama

Související články

Jan Horník těží nejen doma ze svých nápadů

Vystudovaný fotograf a truhlář a zároveň designér samouk Jan Horník je autorem originálního nábytku, ale třeba i kuchyňských prkének, vařeček či lžic na boty....

Výběr článků

Načítám