Hlavní obsah

Playboy Mansion zůstane v původním stavu, nový majitel vyslyšel přání veřejnosti

Novinky, Jana Nesvadbová

Americké losangeleské sídlo loni zesnulého zakladatele pánského časopisu Playboy Hugha Hefnera je úzce a neodmyslitelně spjato s tímto titulem. Dokonce se tak jmenuje – Playboy Mansion. Sídlo ještě za svého života Hefner prodal, a to za 100 miliónů dolarů (tedy zhruba dvě miliardy korun). Novým majitelem se stal Hefnerův soused, Daren Metropoulos, který o koupi usiloval dlouhá léta. Jeho úmyslem je dům renovovat, což Hefnerovy příznivce vyděsilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Někdejší sídlo Playboye v Los Angeles zůstane zvenku stejnéVideo: AP

 
Článek

Myšlenka, že by se jedna z ikonických staveb Ameriky měla změnit, mnohé doslova rozčarovala. Jaké pro ně přišlo v minulých dnech uklidnění, když se Metropoulos zavázal minimálně fasádu stavby ponechat.

Výstavní sídlo, které navrhl v roce 1927 architekt Arthur R. Kelly, je vystavěno ve směsi tudorovského a pseudogotického stylu. Hugh Hefner je koupil v roce 1971.

Díky jménu svého majitele, jeho slávě a diskutabilní pověsti, ale zejména díky večírkům a párty, na nichž nechyběly nejslavnější hollywoodské hvězdy, stal se z „prostého” luxusního panství věhlasný luxusní palác.

O počtech žen, které prošly jeho zdmi a hlavně ložnicemi, pak raději nikdo soudný ani nespekuluje. Málokdo na to má totiž dostatečně bujnou fantazii. Faktem je, že Hefner sídlo používal nejenom k bydlení, odtud také celé své impérium řídil. Proto se domu začalo brzy přezdívat sídlo Playboye neboli Playboy Mansion.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu je zařízen v historickém duchu. Na několika místech lze ovšem narazit i na vysloveně moderní prvky - portréty Hugha Hefnera.

Dům stojí na pozemku o rozloze 2,1 hektaru. Se svými 22 pokoji a velikostí přes 2000 čtverečních metrů samozřejmě nabízí spoustu zajímavostí. Není to jen obrovská multimediální místnost s klasickými varhanami, ale například i velký vinný sklep, do nějž v době prohibice vedl tajný vstup.

K hlavní budově patří několik menších staveb vyhrazených pro chov zvířat a ptactva, s tím samozřejmě souvisí i malý hřbitov zvířat. K jedné z budov pro ptáky jsou připojeny dokonce čtyři hostinské domy.

Foto: Profimedia.cz

To, čemu se dnes s oblibou říká multimediální místnost, bývalo v dobách, kdy si Hugh Hefner dům kupoval, prostě soukromé kino.

U sídla podobné pověsti takřka nemohou chybět některá sportovní zařízení, jako soukromá tělocvična, tenisový/basketbalový kurt, nebo sauna.

Velkoryse je pojednán plavecký bazén, na nějž navazuje nádvoří určené pro barbecue doplněné malou krápníkovou jeskyní zaplněnou vodou – s vodopádem.

Foto: Profimedia.cz

V sídle lze objevit jak hernu plnou automatů, tak například i společenské salonky s knihovnami.

Hlavní obytná část domu zahrnuje jen několik místností ve druhém a třetím podlaží sídla. Logicky právě tyto prostory patřily k nejčastěji renovovaným a upravovaným. Veškerý interiér je ovšem velmi dobře sladěn a odpovídá tomu, co návštěvník očekává při pohledu na dům zvenčí. Stěny jsou obloženy detailně vyřezávanými dřevěnými panely, všude je nábytek z masivního dřeva v historickém stylu, jenž má připomínat gotiku.

Foto: Profimedia.cz

Zařízení interiéru pochází na mnoha místech ještě ze 70. let minulého století.

Nejnověji opravovaným prvkem sídla jsou již zmiňované varhany, které prošly pečlivou rekonstrukcí v poslední dekádě.

Humbuk kolem vzhledu

Méně se ví, že architekt Kelly ve stejném stylu jako Playboy Mansion navrhl i sídlo na sousedním pozemku. To vlastní dlouhá léta právě milionář Daren Metropoulos, který se nikdy netajil touhou od Hefnera jeho sídlo odkoupit, oba pozemky spojit do jednoho a získané sídlo mohutně rekonstruovat a upravit.

Foto: Profimedia.cz

To, co vypadá na letmý pohled jako společenská místnost s několika gauči je ve skutečnosti budoár obložený ze všech stran zrcadly. I na stropě.

Vzbudil tím však, minimálně u části americké veřejnosti, veliké obavy. Ať totiž byla Hefnerova pověst jakkoli dráždivá, jeho sídlo se stalo prakticky jednou z ikon Los Angeles a je bez nadsázky jedním z nejznámějších v zemi. Eventuální změna jeho vzhledu by se proto nesetkala se všeobecným pochopením.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Někdejší sídlo Playboye v Los Angeles zůstane zvenku stejné

Fanouškům časopisu i jeho zakladatele se tak jistě ulevilo, když agentura Reuters přinesla v minulých dnech zprávu, že se majitel sídla, Metropoulos, dohodl se zástupci města Los Angeles, že během nadcházejících úprav minimálně fasády sídla zůstanou zachovány v takové podobě, v jaké jsou nyní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám