Hlavní obsah

Jak bydlí zpěvák Tomáš Linka v novém domě nedaleko Prahy

Právo, Zdeněk Smíšek

Nestor české country, zpěvák a hráč na foukací harmoniku Tomáš Linka si k sedmdesátým narozeninám nadělil nejen vydání desky, ale vlastně také přestěhování – samozřejmě i s manželkou – do nového domu nedaleko rodné Prahy. Blíž k dětem a vnoučatům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obývací pokoj v přízemí je opravdu centrem domu, ze kterého je vstup do kuchyně, na zahradu i na schody do podkroví.

Článek

Třiačtyřicet let Linkovi celoročně chalupařili ve slavných Hošticích, odkud vyjížděl Tomáš na koncerty se skupinami Fešáci, Greenhorns a poslední roky i s vlastní kapelou Přímá linka. Ale všeho do času.

Řadovka se zadními vrátky

Už jen sekání trávy na zahradě u statku se stávalo vyčerpávající. „Jezdil jsem se sekačkou od jara do podzimu,“ usmívá se chlap jako hora, a když stáčíme řeč k muzice, dodává, že nikdy moc nezkoušel a svůj talent bere jako dar od Boha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zpěvák a hráč na foukací harmoniku Tomáš Linka

„Zdraví už také není úplně ono – mám potíže s kyčlí, takže na nějaké velké zahradničení a chalupaření už to také není. Ale přestěhovali jsme se po letech zpátky ku Praze hlavně kvůli tomu, abychom byli blíž našim dětem. To bylo hlavním kritériem při výběru místa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Když jsem si v Hošticích představil, jak volám dětem, aby k nám přijely a odvezly mě k doktorovi…, tak jsme se raději přestěhovali blíž k nim. Jedna dcera je v Úvalech a druhá v Jirnech. Odžili jsme si na vesnici hezké roky. Ale stačilo a taky tady rádi hlídáme vnoučata,“ pochvaluje si životní změnu rodák z Prahy.

„Domy jsou tu sice nahuštěné, ale máme dobré sousedy a společně se radíme i o tom, jak dořešíme společné ploty.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odstíny hnědé přecházejí z obýváku i do kuchyně, z které je, přes příjezdovou cestu před domem, příjemný výhled do zeleně.

V řadovém domku s předzahrádkou a malým pozemkem za domem (tak akorát na posezení v pergole na zápraží u kávičky a se sekáním trávy ukončeným během pár minut) se vlastně teprve tři čtvrtě roku zabydlují a dokončení zahradních úprav je ještě čeká. Vše je tu přiměřené a útulné, sousedi příjemní. Snad jen ty schody do ložnic v podkroví by jednou mohly být nepohodlné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tři generace v jedné řadě: Paní Dáša, vnuk Nicolas s dědou Tomášem a maminkou Kateřinou, mladší dcerou Linků.

„Když jsme v této lokalitě hledali k prodeji hotovou novostavbu, mysleli jsme si na nedaleký bungalov. Ale ten už byl na nás malý a ještě bez garáže. Tento dům jsme vlastně pořídili z peněz za prodanou chalupu a je tu místo na přespání i pro návštěvy. Jsme tu spokojení. Před domem už je volný prostor, který nebude zastavěn, a máme tak i výhled do zeleně. A v okolí je taky hezky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Muzikant má svoji ložnici — pracovnu v podkroví, kde jsou stropy šikmé jen částečně. Zatím se tu žádná stavební vada neobjevila.

Nakonec nám vyhovovalo, že jsme přišli téměř k hotovému. Byl to vlastně takový holobyt 4+1. Ze stěn koukaly dráty.“

Z chalupy na chatu

„Na chalupě jsem si sám dělal od zedničiny až po truhlářské věci a měl jsem tam i různé mašiny. Tady si svépomocí dokončuji před domem plot. Ušetřím tak desetitisíce. Ruce si při tom neporaním a harmoniku pořád ještě udržím,“ pochvaluje si Tomáš Linka a svůj vztah ke dřevu potvrzuje tím, že už zabudované kovové zárubně nechali vyříznout a dali přednost dřevěným obložkám. Na útulnosti interiéru je to znát.

„Ještě se mi tu nelíbí kovové zábradlí u schodů – vypadá jako v paneláku,“ dodává paní Linková, která si podle svého pořídila na míru vyrobenou kuchyň. Ta je přiměřeně velkou místností s oknem a částečně propojená s obývacím pokojem v přízemí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

„Nedovedu si už představit, že bych stavěl barák. O ceně pozemku kolem Prahy, které jdou pořád nahoru, ani nemluvě! Mám spoustu známých, kteří se do stavění pustili a dnes jsou z toho na nervy,“ konstatuje Tomáš Linka a přiznává:

„Jsem vlastně překvapený, že se mi po Jižních Čechách ani nestýská. V chalupě jsme měli soukromí, ale ve vesnici bývá o prázdninách díky Troškovým filmům opravdu rušno. Teď jezdíme vlastně jako na chatu pár kilometrů k dceři, kde grilujeme a užíváme si i bazénu. Trávili jsme tam na zahradě skoro celé léto.“

Odstíny country

Pohodově v minulých měsících vznikala i nejnovější deska našeho hostitele, který ke svým kulatinám jenom dodává, že to číslo je tak vysoké, že snad ani není co slavit. Ale dobrou náladu Tomáše Linky odráží i podtitul právě vydaného alba – Čtyřicet odstínů country.

Výroční, průřezové dvoucédéčko s pětatřiceti starými peckami (samozřejmě včetně u všech ohňů hrané písničky Jessie James) a pěti novinkami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výhodou šikovně vymyšleného domu je i WC s umyvadlem v přízemí a druhé WC a prostorná koupelna s vanou v podkroví. Zdobí ji velké okno až k podlaze.

„Už s kapelou ani společně nezkoušíme, a když je něco nového, tak to každý dostane domů a cvičí si zvlášť. Žasnu, jak se dají dneska staré nahrávky zremastrovat – obnovit.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Šedé dny Tomáš Linka rozhodně nezažívá. Zejména, když v novém domě s manželkou hlídá vnoučata. „Po jejich odchodu to tu často vypadá jako po výbuchu,“ dodává pyšný dědeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám