Hlavní obsah

Jak bydlí houslista Jiří Vodička

Právo, Zdeněk Smíšek

Šestadvacetiletý houslista Jiří Vodička vyrůstal v Ostravě a přes krátké bydlení v Praze si nyní nemůže vynachválit kontakt s přírodou v rekreační oblasti kousek za metropolí. I když s rodinkou bydlí v podnájmu, v domě kamaráda, je náramně spokojený. On to také není jen tak nějaký, studentský podnájem!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Střešní okna místnost prosvěcují a nabízejí krásné výhledy. Krbová kamna tu jsou jenom jako záloha podlahového topení.

Článek

Navíc Jiří hodně koncertuje, je na cestách po světě (od Japonska po Mexiko, pár dnů před Štědrým dnem koncertoval v Thajsku), a tak si umí užít snídani na terase s rodinou a výhledem na zelené kopce přes kopuli vesnického kostelíku.

„Vidět New York je úžasné. Ale když jsem tady, tak je mi nejlépe. Je to tady nádhera a ještě téměř pět set metrů nad mořem, takže jsme tu jak na horách a čistý vzduch je důležitý i pro děti.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Houslista Jiří Vodička

Dvouapůlletý Josífek už zkouší hrát na malé housličky. Půlroční Michaelka si pobrukuje úměrně věku.

Stěhování a sólo pro housle

„V Ostravě jsem bydlel s rodiči v paneláku u čtyřproudé silnice. To nebylo nijak příjemné prostředí,“ vzpomíná Jiří Vodička, kterému se na druhé straně dostalo v bývalém městě uhlí hudebního vzdělání u profesora Zdeňka Goly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obývací kout v části podkroví, kde je i kuchyň, je útulný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Schody vedou do nově zařízené místnosti.

Na vysokou školu tam byl mimořádně přijat ve čtrnácti letech a magisterské studium ukončil v roce 2007, tedy ve svých devatenácti. V roce 2002 získal i cenu pro nejlepšího účastníka houslových kurzů Václava Hudečka. Titul absolutního vítěze si odnesl také v roce 2004 z prestižní Mezinárodní houslové soutěže Louise Spohra v německém Výmaru.

Od té doby se natolik věnoval koncertní dráze, že svoji první desku vydal až na sklonku tohoto roku. Jmenuje se Violino Solo a na jejím křtu, samozřejmě kromě kmotra a dalších hostů, nechyběla celá Jiřího rodina.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Půdní prostor je nyní využit jako další pokojík.

Když se seznámil se svojí budoucí ženou Marií - ano, také houslistkou, vnučkou houslisty Josefa Vlacha, vedoucího slavného a ve světě uznávaného Vlachova kvarteta - přistěhoval se za ní do Prahy.

Ale s dvoupokojovým podnájmem a očekáváním prvního dítěte budoucnost spojovat nechtěli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Vodička má svoji pracovnu o patro níže, takže cvičit může chodit v pantoflích.

„Čekali jsme Josífka, tak jsme museli hledat větší pronájmy. Na vlastní bydlení nebylo a navíc jsme chtěli z centra Prahy. Manželka vyrůstala v Mnichovicích, takže ani pro ni Praha nebyla tím pravým. Tady je opravdu klid. Hraní přináší, že jsme pořád ve společnosti lidí, a tady můžeme takříkajíc vypnout. Nebo si zaběhat na čerstvém vzduchu. Jsou tu i krásné výhody slunce, protože i když je mlha nebo kouř z komínů, kde topí uhlím, tak zůstávají pod námi v údolí.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pracovna

Spokojené společenství

Hledali tak dlouho, až jim kamarád, který postavil velký dům, do něhož se vejde více rodin i firemních kanceláří, nabídl pronájem podkroví - s výhledem ještě hezčím než ze zahrady.

„V domě a v sousedství je deset dětí - od batolat po třináctileté, takže tu žijeme téměř jako jedna velká rodina a komunita,“ pochvalují si manželé Vodičkovi. Těm svým dvěma potomkům dovezl Jiří z nedávné cesty do Londýna ty pravé vánoční svetry se soby. No nevyfoťte je v nich a v čase, kdy jsou pomalu slyšet kroky Ježíška!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Do prostorné ložnice se vejdou i dvě postýlky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brilantní hráč, který si na svoji první desku vybral technicky náročné sólové kompozice z repertoáru, který je průřezem časových období od baroka po současnost, musel dárky pro rodinu nachystat s předstihem, protože z koncertování v Thajsku se vrací krátce před Štědrým dnem.

Podkroví a mnohá zákoutí

„Samotný byt není až tak velký, navíc jsou všude šikmé stropy se střešními okny, tak není moc možností, kam dát skříně. Ale v přízemí mám k dispozici i svoji pracovnu, kam chodím cvičit. Když jsme tu začínali bydlet se synkem, hrál jsem v jeho malém dětském pokojíčku, ale málokdy jsme se spolu shodli, kdy je na to ta pravá chvíle,“ směje se Jiří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dům ve stráni nabízí pohodlné bydlení více rodinám.

Nedávno si Vodičkovi zvětšili ještě obytný prostor o vybavení romantické místnůstky úplně pod hřebenem střechy, do které se stoupá po příkrých mlynářských schodech. Je to příjemné místo pro přespání návštěv, čtení knih i nový úložný prostor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Všichni pohromadě, než nastane Štědrý večer.

„Jsme tu u našich rodinných přátel a v nedávno zkolaudovaném domě nám poskytují bydlení za opravdu kamarádský nájem. Je to tady skutečně jak v nějaké komunitě, navíc můžeme využívat i garáž nebo bazén s posilovnou. V přízemí je velká společenská místnost, kde se pořádají firemní akce a já tam občas i hraji.

Máme pohodlí bytu - včetně podlahového topení - a přitom si užíváme výhod domu se zahradou, kde to navíc vůbec nepřipomíná nějaký namačkaný satelit. A může se tady sejít i naše velká rodina. Opravdu teď nemáme potřebu přemýšlet o nějakém vlastním bydlení. Můžeme si zatopit v krbu, a dokonce majitel domu miluje dřevo a práci s ním, takže já si sem jenom nosím připravená polínka,“ pochvaluje si s úsměvem a dcerkou v náručí Jiří. Pro rodinu houslistů opravdu ideální zázemí. I kdyby bylo okolí zapadané sněhem.

Reklama

Výběr článků

Načítám