Hlavní obsah

Dům, v němž vyrostl Bruce Springsteen, působí až překvapivě obyčejně

Novinky, Jana Nesvadbová

O zpěvákovi a hudebníkovi Bruci Springsteenovi je všeobecně známo, že se narodil v USA. Jeho stejnojmenný hit (Born in the USA) znal v polovině 80. let celý svět. Věrní fanouškové pak vědí i celkem přesně, jak vypadal dům, ve kterém vyrostl. Jeho fotografii totiž mají na deskách i na jeho autobiografii. Nenápadně vyhlížející stavení si nejoddanější fanoušek může nyní koupit. Na prodej je za necelých 270 tisíc dolarů, tedy zhruba 6 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Domek, kde slavný hudebník vyrostl, působí na první pohled velice všedním, nenápadným dojmem.

Článek

Patrový dřevěný domek se světlými modrozelenými zdmi a šedou břidlicovou střechou není na první pohled ničím výjimečný. A ani se příliš neliší od okolních obydlí v městečku Freehold, ve státě New Jersey. Stojí ve čtvrti, kde bydleli obyčejní dělníci, policisté, hasiči a řidiči kamiónů. Prostý styl si zachoval dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Před domem v Institute Street č. 39 ve Freeholdu se scházejí fanoušci Bruce Springsteena.

Zajímavý je pouze jeho někdejší obyvatel. Společně se svými rodiči se coby šestiletý klučina přistěhoval v roce 1955, aby zde setrval až do roku 1962. Traduje se, že právě v tomto domě jako sedmiletý školák jednoho dne sledoval společně s rodiči tehdejší televizní show Eda Sulliwana a v ní poprvé spatřil zpěváka Elvise Presleyho.

Král rokenrolu na něj udělal tak mocný dojem, že se sám pevně rozhodl stát velkou popovou hvězdou, protože jak se zpěvák později nechal slyšet, do dělnického prostředí, které jej obklopovalo, nikdy příliš nezapadal.

Foto: Profimedia.cz

Málokdo by podle vzhledu domu hádal, že v něm vyrostl jeden z nejznámějších hudebníků druhé poloviny dvacátého století.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí je kromě obývacího pokoje kuchyň a chodba.

Na svůj skromný původ ale Bruce Springsteen nikdy nezapomněl a speciálně dům, v němž strávil podstatnou část dětství, svým fanouškům předvedl hned několikrát. Vyfocen je před ním na vkladovém listě alba Born in the USA z roku 1984 a také na obalu singlu My Hometown.

Když pak vyšla i jeho autobiografická kniha Born to run, bylo jasné, že přebalová fotografie zpěváka nebude pořízena nikde jinde než ve Freeholdu.

Foto: Profimedia.cz

Dům i navzdory někdejšímu slavnému obyvateli nepatří k nejdražším v okolí.

Interiér obydlí je velice prostý. Jsou v něm dva pokoje, v přízemí je kuchyň, chodba a obývací pokoj. Redaktoři britského serveru Daily Mail podotýkají, že ani jeho cena proto není nijak velká, nemovitosti v okolí se běžně prodávají o 50 tisíc dolarů dráž (cca o milión korun).

Foto: Profimedia.cz

Zařízení domu je pouze základní, bude až na příštím majiteli, jak si jej upraví, a zda jej třeba zasvětí slavnému zpěvákovi

Foto: Profimedia.cz

Dům je patrový, pokoje jsou v horním podlaží.

Ovšem pouze před číslem 39 v ulici Institute Street se scházejí fanoušci, aby si někdejší domov slavného hudebníka vyfotili, poznamenala pro britský server The Sun realitní agentka Barbara Contiová, která má prodej na starosti.

Foto: Profimedia.cz

Dům, v němž Bruce Springsteen vyrostl, znají jeho fanoušci z několika fotografií, například té na přebalu jeho autobiografie Born to run.

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám