Hlavní obsah

Novým domovem Eleny Šulcové se stal podkrovní byt nedaleko Prahy

Právo, Zdeněk Smíšek

Není mateřská jako mateřská. Elena Šulcová při ní stačí organizovat dvakrát do roka v pražské Galerii Mánes už tradiční prodejní trhy Lemarket, které před osmi lety založila. Ten nedávný byl tedy vánoční a z vily u břehu řeky v Kralupech nad Vltavou připravuje další - jarní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohodlí v podkroví napoví o panující pohodě i v největším pokoji. Staré umyvadlo se hodí i jako stojan na květiny.

Článek

Počet pečlivě vybraných lokálních (českých a slovenských) tvůrců a držitelů autorských značek bylo tentokráte rekordní - více než sto!

Od autorů pletených hraček, keramiků, tkalců ovčích dek až po výrobce domácí paštiky a módní tvůrce. Se všemi se vlastně Elena zná osobně, protože tvorba vystavujících se líbí i jí. Však také některé vystavované předměty, zejména ty výtvarné (ale třeba i vzpomínané deky), prostupují až do jejího domova.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Ráda bych s našimi trhy v Mánesu pokračovala i v příštích letech, už proto, že tento historický prostor byl původně založen k tomu, aby pomáhal českým a slovenským umělcům. Lidi, se kterými spolupracujeme, by normálně neměli šanci se prezentovat na takovém místě, takže se tam vlastně vracíme k původnímu poslání.“

Propojení zkušeností

Domovem je tříčlenné rodince prostorné podkroví ve vile patřící firmě, v níž je snoubenec naší hostitelky zaměstnán. Takový lepší podnikový byt s výhledem na řeku ze zastřešené terasy ve štítě, kam se vejde i pohodlné sezení kolem stolu.

Prosluněné a většinou v bílé barvě vyvedené místnosti zdobí spousta drobných nápadů podtrhujících útulnost a nezaměnitelnost celého místa.

„Kamarádky se mi divily, že se stěhujeme z Prahy, ale rády a často sem jezdí a líbí se jim tady,“ pochvaluje si životní volbu devětadvacetiletá Elena, a možná i proto, že v minulém zaměstnání stačila projet kus světa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pracovní kout doplňuje plechový pořadač opatřený vlastnoručně namalovanými cedulkami.

„Navíc jsem grafik samouk. Původně jsem po výtvarně zaměřeném gymnáziu Pražačka na Žižkově chtěla jít na medicínu, ale ještě před tím jsem získala super práci ve velké korporátní firmě. Ale už byl čas v nejlepším přestat - i kvůli mateřské.

Zabydlování mě baví a mám moc ráda chození po různých blešácích a navštěvování antiků.

Od malička jsem si kreslila, později dělala pro kamarády webové stránky a všechny dosavadní pracovní zkušenosti se mi teď hodí při organizování Lemarketu, ke kterému se vážou další aktivity během celého roku. Je toho tolik, že i tu grafiku pro nás dělá někdo jiný. Snažíme se pomoci zviditelnit lidem, kteří si vymyslí svoji značku a chtějí si udržet i výrobu, chtějí to někam dotáhnout a nepřenechat vše čínským výrobcům. Letos jsem měla přihlášeno šestkrát více výrobců, než jsme mohli přijmout. I podle toho zažíváme úspěšné období.“

Velké vody se nebojí

Velkorysé podkroví má stropy obložené dřevem, současnými nájemci přetřeným bílou barvou, která koresponduje s dalšími interiérovými prvky a přispívá i optickému prosvětlení a zvětšení prostoru. Pokoj přes polovinu podlaží je obývacím pokojem s jídelním stolem, kuchyní i pracovnou zároveň.

Velkorysá je i ložnice na druhé straně, kam se pohodlně vejde dětská postýlka a další doplňky včetně komory s úložným prostorem. A mezi tím - naproti schodišti - se nacházejí koupelna a WC. Připočítat lze i lodžii. O okolní přírodě nemluvě.

Foto: Milan Malíček, Právo

I ložnice je prostorná, a hlavně bílá místnost ozvláštněná milými detaily.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Na povodně nemyslím a věřím, že by nám případně někdo včas řekl. Dětství jsem z velké části prožila na chatě u Příbrami, jsem na přírodu zvyklá. V Praze jsme hledali větší bydlení, ale vše bylo cenově tak náročné, že jsme raději využili šanci jít do tohoto domu, který byl od povodní prázdný. Vrátili jsme mu tak život a máme dokonce k dispozici i zahradu čili do Prahy mě nyní nic - kromě práce, kde jsem ale často - neláká."

Foto: Milan Malíček, Právo

Střešní okno v koupelně potvrzuje, že žádní sousedé v těsné blízkosti nejsou.

Nápadité zabydlovaní

Byla tu vybavena vlastně jen koupelna, interiér si před rokem a půl zařizovali od nuly.

„Zabydlování mě baví a mám moc ráda chození po různých blešácích a navštěvování antiků. Máme tu kombinované moderní věci s těmi, které za sebou už mají nějaký příběh. Mám tu i měděné hrnce z pařížského blešáku, i když se v nich vlastně nedá vařit. Naštěstí jsme tam byli letecky, takže jsem tam nemohla utratit všechny peníze,“ usmívá se Elena při popisu kuchyňské části, od jídelního stolu oddělené ostrůvkem vyrobeným z dřevotřísky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Praktické kuchyňské zákoutí není nijak složité, ale zdobí jej i měděné hrnce dovezené z pařížského blešáku nebo mísa s mušlemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Je pravda, že je to tady zařízeno podle mého vkusu a partner mi nechává rád volnou ruku. Na Žižkově jsme bydleli u tak ošklivého paneláku, že jsem jej raději cestou domů obcházela delší cestou, jen abych se na něj nemusela dívat. Záleží mi na hezkém prostředí. Nejen u sebe doma.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Originální a vlastnoručně vyrobené praktické detaily ozvláštňují i komnatu malé slečny - zjevně parádnice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dětský pokoj je perspektivní a už teď útulný.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám