Hlavní obsah

Chalupa na Vysočině je pro Věrku Strnadovou ideálním místem k odpočinku

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Věruškou Strnadovou, která je autorkou báječné knihy Vtipné kaše, jsme si povídali nejen o zdravém vaření, ale hlavně o krásné chalupě na Vysočině. Tady rodina relaxuje, tráví letní prázdniny a někdy v zimě zažívá i sněhobílé Vánoce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zahrada je orientovaná na jih a výborně se zde daří středomořským bylinkám. Ty ochutí pokrmy i domácí limonády.

Článek

Paní Věrka s manželem nejdříve hledala velký pozemek u Brna, kde mají trvalé bydliště. Přáli si mít v blízkosti les, krásnou přírodu, ale místní nabídka je neoslovila. Jak už to bývá, náhodně objevili inzerát v realitních novinách. A protože manžel jako velký sportovec zdejší kraj znal, měl proježděné cyklistické i běžecké tratě, jeli se na místo podívat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Věruška Strnadová vaří ráda, chutně, nápaditě a zdravě. V knize Vtipné kaše jsou báječné recepty na ranní snídani nebo výživnější svačinky pro celou rodinu.

„Hned jsme se do lokality zamilovali, moc se nám zde líbilo. Původní majitel prodávaného pozemku o zahradu s láskou pečoval. Byly tu vzrostlé stromy, menší lesík a obrovská plocha trávy,“ vysvětluje naše hostitelka. „Zkrátka skvělé místo pro naše děti!“

Daří se tu ovoci i bylinkám

Na pozemku o velikosti 3000 m2 nechyběly ovocné stromy – hrušeň, švestka, třešeň, jabloně – a spousta jehličnanů, které jsou přirozenou clonou od silnice.

„Dodatečně jsem vysadila černou jeřabinu, rakytník, muchovník, pro děti na zobání rovnou do pusy maliník a ostružinu,“ dodává paní Věrka, která umí všechny plody zdravě a chutně zpracovat. Po ruce je samozřejmě i záhon se zeleninou, která tvoří v kuchyni základ pro vaření – mrkev, petržel, česnek a cibule.

Dům je orientován na jih, pod ním je z terasy krásný výhled na mírně svažitý pozemek. Na slunci se daří středomořským bylinkám, které potěší drobnými květy a na propečeném masu chutnají a voní. „Myslela jsem, že bylinky zaschnou, protože nemají pravidelnou závlahu. Ale na Vysočině častěji prší, klima je tu vyvážené. Máme permakulturní zahradu, která se reguluje přirozeně, žije tak trochu svým životem. Co vydrží a sama zvládne, to nám prostě poskytne,“ říká s úsměvem hostitelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Paní Věrka s rodinou tráví na Vysočině volné chvíle. V létě grilují na terase nebo opékají buřtíky u ohniště v rohu prostorné zahrady. Tam je i domek na zahradní nářadí a pod tújemi schovávačka pro děti.

K Vysočině patří sedlová střecha

„Od začátku bylo jasné, že postavíme klasický venkovský dům se sedlovou střechou. Jsme v chráněné krajinné oblasti, kde jsou přesně dané regulativy, tedy tvar a sklon střechy, poměr a velikost oken vůči domu a jiné, “ vysvětluje Věrka Strnadová.

Nejdříve přemýšleli, že si víkendovou chalupu nechají postavit tzv. na klíč. Manžel je ale projektant a dům navrhl sám, podle představ a potřeb rodiny. „Najímali jsme jednotlivé profese a řídili stavbu. Skvělá spolupráce byla s místním truhlářem z Herálce, který na míru zhotovil dveře, zárubně i většinu nábytku. Měli jsme i šikovného obkladače, místního elektrikáře,“ vzpomíná hostitelka.

Dům je zděný, stavba se vyvíjela velmi rychle. Na jaře začali, v zimě dům poctivě vymrzl a zhruba za dva roky (po narození druhého dítěte) se mohli na léto nastěhovat a užívat zdejší klid a pohodu.

Kuchyň podle vlastního návrhu

Srdcem domu je samozřejmě kuchyň. Její uspořádání si navrhla Věrka a s výsledkem je moc spokojená. Kuchyňská linka je prostorná, koncipovaná do tvaru písmene L, nechybí samostatný ostrůvek.

„V něm nejsou zabudované spotřebiče, ale slouží výhradně k přípravě pokrmů. Kolem ostrůvku je dostatek místa. A to oceňuji, když se mnou vaří děti nebo přátelé,“ říká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyňskou linku si Věrka navrhla sama. Je v retro stylu a má praktický přípravný ostrůvek.

Kuchyň má dostatek úložných prostor a odtahovou digestoř umístěnou na severní straně. Lednička je sice vedle trouby, ale odcloněná praktickou zástěnou, aby se nepřehřívala.

„Linku jsem vybavila boxy, výsuvnými systémy, zásuvkami a mnoha skříňkami, vše je přehledné a při ruce,“ pochvaluje si majitelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V přízemí domu je keramická dlažba, která zvládne provoz s malými dětmi, je odolná a hlavně se snadno udržuje v čistotě. Dřevěná podlaha (jasan) je v horní, klidové části domu.

Kuchyňská sestava je v retro stylu, s povrchovou úpravou bílý mat. Opticky rozšiřuje prostor, působí čistě, jemně, vzdušně a skvěle se kombinuje s ostatním vybavením v interiéru i podlahovou krytinou.

„V přízemí máme keramickou dlažbu a jsem za to moc ráda. Děti běhají ven, zpátky, kolem vaření je náročnější provoz a tento materiál se výborně udržuje v čistotě, odolává všemu,“ říká paní domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na kuchyň volně navazuje jídelna s dřevěným stolem, tradičními stahovacími lampami a odpočinkový kout se sedačkou.

Kuchyňská zóna přirozeně navazuje na obývací část, kde jsou dominantní zelená krbová kamna.

„Ta máme moc rádi. V zimě tu přes týden pouze temperujeme, ale po našem příjezdu zapálíme kamna, která do půl hodiny místnost vytopí,“ říká majitelka. Jinak hlavním zdrojem tepla je kotel na tuhá paliva a také elektrokotel, který slouží i k ohřevu vody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Příjemným prvkem interiéru jsou krbová kamna. Rychle a účinně vyhřejí místnost, hezky se u nich relaxuje a pozoruje plápolající oheň.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám