Hlavní obsah

Jak bydlí kreslíř a ilustrátor Petr Blažo v zajímavém mezonetu

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreslíře a ilustrátora Petra Blaža jsme navštívili v době, kdy si teprve pár týdnů zvykal, že je umělcem na volné noze, a ne vojákem z povolání! Kreslil si od dětství a malířský stojan je už dlouho součástí zařízení jeho bytu. I toho ve Šternberku, pár minut od jeho oblíbené Olomouce.

Foto: Petr Horník, Právo

Rohová místnost má okna do dvou světových stran a i proto našel malířský stojan místo tam.

Článek

V kurzu malování se seznámil se svojí současnou ženou Petrou (jejich pětiletý synek je také Petr) a dnes už pořádají společně kurzy malování pro ostatní.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Blažo

Přičemž paní Petra zůstává věrná svému titulu inženýrky ekonomie a věnuje se i finančnímu poradenství, takže je dost času na cestách.

Foto: Petr Horník, Právo

Barevný civil

„Já si teprve zvykám vstávat později než do kasáren,“ usmívá se Petr s tím, že i s ohledem na jeho zdraví nastal po třiceti letech ve službě u speciálních jednotek, včetně mise v Afghánistánu (i tam si v době volna maloval), čas na změnu.

„Když jsme se seznámili, tak na mise už naštěstí nejezdil a naším opravdu prvním společným zájmem bylo malování,“ vzpomíná Petra.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra je rodačka ze Šternberka, ale z rodného města odešla v osmnácti letech. Před čtyřmi lety se vrátila zpátky do domu rodičů, kde nyní mají po babičce k dispozici celé patro a ještě podkroví s ložnicí, takže vlastně mezonet.

Foto: Petr Horník, Právo

Vstup bez dveří je také do kuchyně s jídelním stolem u okna.

Za linií oken, vedoucí přes zahradu k silnici, jsou tři propojené místnosti (kuchyň, malý obývák a ještě jeden větší s knihovnou a místem na malování). Vlastně je to jeden prostor rozdělený příčkami nesahajícími až ke druhé stěně.

Na patře vedou z chodby dveře ještě do dětského pokoje a koupelny s WC. Příjemné bydlení, ale naši hostitelé přiznávají, že je to přece jenom z malého města táhne zpět do Olomouce, kde také rádi bydleli a mají stále přátele.

Foto: Petr Horník, Právo

„Tady jsou ale také vstřícní lidé, kteří nás podporují v našich aktivitách a nechávají nás třeba v nedaleké kavárně pořádat kurzy,“ konstatuje člen výtvarné skupiny Olomoučtí.

Foto: Petr Horník, Právo

Všichni mají talent

„Jako kluk jsem obdivoval disneyovky a komiksy. Když se mi nějaký dostal do ruky, zkoušel jsem si podle předlohy malovat.“

Dnes Petr Blažo maluje i pastelem, olejovými barvami a jeho splněným přáním je ilustrování knih. Stále má ale nejraději kresbu tužkou.

Foto: Petr Horník, Právo

Uprostřed bytu je příjemná oáza klidu – kytara, akvárium a malá galerie. Svůj podíl na útulnosti má i volba tapety a více možností osvětlení.

„Historie, zvířata a svět fantazy – to jsou moje nejoblíbenější témata. Pořád si něco skicuji, třeba i když jedu vlakem, a dělal jsem to tak i v tom Afghánistánu. Také mě baví sledovat řeč těla. V knihovně mám spoustu odborných a historických knížek, z kterých čerpám inspiraci a vyhledávám předlohy pro propracování různých detailů, třeba na dobových oděvech,“ vypočítává Petr.

Foto: Petr Horník, Právo

teliér v obývacím pokoji. Petr úspěšně ilustruje i kalendáře.

„Kurzům bychom se chtěli věnovat ještě více, což by bylo v Olomouci asi také jednodušší. Věnuji se kreslení pravou – kreativní – mozkovou hemisférou na intenzivních (třeba víkendových) kurzech, z kterých si lidi už odnesou svůj portrét, i když před tím zvládli tak akorát sněhuláka. Dřív jsem tomu také nevěřila. Je to podobné jako se zpíváním.

Malovat může umět každý, když se nenechá odradit. A to se třeba dětem na základní škole může stát, i když před tím žádné zábrany neměly. Nebo i dospělým, kteří mají zbytečné obavy, a my jim je pomůžeme odbourat i tím, že jim připomeneme, že si v dětství také kreslili,“ dodává paní Petra, která sama raději maluje konkrétní obličeje, zatímco její manžel častěji popouští uzdu své fantazii.

Foto: Petr Horník, Právo

Knihovna je součástí obývacího pokoje i malířovým archivem.

„Sama na sobě cítím, jak se potřebuji odreagovat. Malováním by mohl relaxovat každý. Jak jsem před časem na kurzu vzala do ruky tužku, tak jsem se jí už nepustila,“ pochvaluje si Petra, která společně se svým manželem jezdila na workshopy i do Prahy nebo do Polska.

„Minula jsem se povoláním. Původně jsem chtěla studovat archeologii a také jsem dělala talentovky na konzervatoř – příčná flétna, ale tam jsem se nedostala. A tak vznikají ty bloky.“

Foto: Petr Horník, Právo

Tahy tužkou

Stěny bytu našich hostitelů samozřejmě zdobí i jejich obrázky, ale například volba barevného řešení interiéru byla prací paní Petry.

„Přiznávám, že já preferuji světlejší, pastelové odstíny, ale rád jsem to nechal na ženě a líbí se mi tu. Na kombinování barev v interiéru cit nemám,“ konstatuje Petr.

Foto: Petr Horník, Právo

V době naší návštěvy Petr Blažo doma až tolik svých obrazů neměl, protože probíhala jeho výstava v nedaleké Velké Bystřici. I já tam byl a viděl, že i když byla většina obrázků kreslena tužkou, šlo o pestrou a barevnou podívanou!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám