Hlavní obsah

Evu Ujfaluši nadchl dům v anglickém stylu

Právo, Dana Jakešová

Ztvárnila Simonu v romantické komedii z prostředí golfu Veni vidi vici. Hrála v seriálech Rodinná pouta, Místo v životě a ve filmu Experti. Řeč je o herečce Evě Ujfaluši. Bydlí v obci Dobřejovice. Část obce zvaná Mlýnský rybník se ale představě o české vesnici značně vymyká. Všechny domy jsou tu totiž vystavěné v anglickém stylu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Když už se na zahradě objevil bagr, aby zarovnal terén pro terasu, připravil jámu i pro bazén s protiproudem, kde rodina spokojeně tráví letní dny.

Článek

Jako by se člověk ocitl někde na předměstí Londýna. A proč si původem ostravská herečka vybrala pro bydlení zrovna Dobřejovice? „Já vůbec netušila, kde Dobřejovice leží,“ směje se Eva Ujfaluši. Objevila je docela náhodou v létě roku 2008, když už několik měsíců vytrvale hledala vhodné bydlení pro svoji rodinu. V té době bydlela s druhým manželem v malém bytě na Vyšehradě v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ulice v anglickém stylu

„Měla jsem dceru Barunku z prvního manželství. A pak se nám narodila další dcera, Elisabeth. Byt 2+kk nám začal být těsný,“ říká sympatická blondýnka. Rodině tak větší bydlení suplovala chata. Starší dcera už ale chodila do školy, takže na chatu mohli jen o víkendech. Po roce je ale věčné pendlování, balení a vybalování věcí přestalo bavit. Intenzivně začali řešit nové bydlení. Jenže když už má člověk měnit bydlení, chce jít do lepšího, hezčího, v příjemné lokalitě. V Praze však bylo všechno nad finanční možnosti mladé rodiny.

Cesta z velkoměsta

„Dívali jsme se jak po developerských projektech, hotových domech, tak i po pozemcích na stavbu. Pořád ale vše, co se nám líbilo, bylo příliš drahé nebo tak 50 kilometrů od Prahy. Jenže v Praze máme s manželem práci a takovou vzdálenost bychom denně dojíždět nemohli,“ popisuje herečka.

„Až jednou jsem při brouzdání po internetu objevila developerský projekt od Skala Invest Group v Dobřejovicích. Vůbec jsem netušila, kde Dobřejovice jsou. Když jsem se podívala do mapy, zajásala jsem. Leží totiž hned vedle Průhonic. Takže lokalita přesně podle našich představ – občanská vybavenost, výborná dopravní dostupnost autem, autobusem na metro, blízkost nákupního a společenského centra a přírodních parků.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled z jídelny na schodiště

Hned večer projekt ukázala manželovi a prakticky okamžitě se rozhodli pro koupi. „Anglický styl nás doslova nadchnul. Domy jsou stavěné klasicky z pálených cihel a fasáda je obložená lícovým zdivem. Komíny jsou vedené po fasádě a také obložené lícovkami. Prostě zajímavá a účelná architektura, i když pro někoho možná příliš konzervativní. Nám se tento, v Anglii již několik set let osvědčený styl zalíbil opravdu na první pohled,“ vysvětluje Eva Ujfaluši.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Ujfaluši si splnila sen o příjemném bydlení pro celou rodinu.

Jak se kupuje dům bez peněz

Pár dnů nato už si u developerské firmy rezervovali polovinu dvojdomku s užitnou plochou 176 m2 a vzápětí složili rezervační poplatek.

„Bylo to pořádné bláznovství, v podstatě až poté jsme teprve začali řešit finance. Tedy přesněji prodej bytu i chaty. Jinak bychom na koupi domu neměli. K naší smůle ale v té době začínala finanční krize. Prodej nemovitostí byl najednou obtížný. Trvalo pár měsíců, než se nám byt a chatu podařilo prodat. S cenou jsme museli jít dolů, jinak by to trvalo podstatně déle, možná by prodej neproběhl vůbec. Naštěstí jsme peníze platili developerské firmě postupně, jak stavba rostla,“ vzpomíná herečka na počáteční peripetie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývacímu pokoji vévodí pohodlná sedačka.

Po prodeji se z bytu museli vystěhovat. V Dobřejovicích ovšem v té době bylo jen pole. Stavba byla teprve ve fázi přípravy. Než se dům dostavěl, žila rodina téměř kočovnicky. Bydleli v podnájmu, poslední dva měsíce dokonce v hotelu. Do domu se nastěhovali hned druhý den poté, co jim předali klíče. Pár dnů před Štědrým dnem roku 2009.

„Dům byl úplně prázdný, nebyla tu ani kuchyňská linka. Jen jsme si sem přivezli matrace na spaní. Byli jsme na nové bydlení natěšení, takže nám to vůbec nevadilo,“ dodává hostitelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dětský pokoj starší dcerky-školačky v prvním patře.

Jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Platí to i v tomto případě. Díky tomu, že do projektu vstoupili manželé už ve fázi přípravy stavby, měli možnost dělat změny a úpravy přesně podle svých představ. Největším zásahem tak bylo – oproti projektu – propojení jídelny s kuchyní. Oba prostory jsou oddělené jen barem u kuchyňské linky. Na jídelnu navazuje obývací pokoj, který se dá uzavřít posuvnými dveřmi.

Interiér vybavují postupně

Všechny věci z původního bytu a z chaty měli po dobu stavby uskladněné, kde se dalo. Pak ale stejně zjistili, že do nového domu téměř nic z toho nechtějí. Dům proto zařizují postupně. „Manžel by nakoupil vše najednou, aby to měl, jak se říká, z krku. Já raději vybírám a nakupuji postupně,“ říká Eva Ujfaluši.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Krb se v obývacím pokoji osvědčil především v zimním období.

„Třeba mám konkrétní představu o světle. Raději si počkám, až někde najdu přesně to pravé, než abych koupila provizorní.“ Tím se vysvětluje, proč jsou místo světel na některých místech v domě více než dva roky po nastěhování ještě jen žárovky s objímkou.

S nábytkem je to stejné. V prostorném domě ho zatím moc není. Plně vybavená je prostorná kuchyně a jídelna, sladěné v přírodních odstínech. Moderní kuchyňská linka je kolem všech čtyř stěn. Linku si Eva vybrala ve vanilkovém odstínu s tmavě hnědou pracovní deskou.

Kuchyně propojená s obývákem

Dominantním prvkem kuchyně je varné centrum. Na první pohled zaujme velká nerezová digestoř. Místo obvyklého keramického obkladu za varnou deskou je použita skleněná deska Lacobel. Sklo pokrývá vysoce kvalitní, neprůhledný lak. Pro zvýšení ochrany je na lakovanou stranu skla nanesena ještě speciální fólie, která chrání lak, a v případě rozbití skla střepy zůstanou přilepeny k fólii. Na jídelnu navazuje obývací pokoj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Oproti původnímu projektu je kuchyň propojená s jídelnou, opticky oddělená jen barovým pultem.

Zajímavým atypickým prvkem je tu velký prosklený výklenek. Zaujme rovněž šedá textilní tapeta na jedné ze stěn. Na vybavení tato místnost ještě čeká. Jediným kusem nábytku je tu zatím rozměrná sedačka ve tvaru písmene L a designová světla. V zimě pak rodina ocenila krb. Celý prostor přízemí opticky sjednocuje podlaha v jednotném dekoru. Herečka si s manželem vybrala plovoucí podlahu z vysokozátěžového laminátu v odstínu třešně.

Funkční ložnice čeká na "vymazlení"

Z jídelny vedou schody do patra. Nad obývacím pokojem se nachází ložnice, díky prosklené stěně v čele místnosti nádherně světlá. A opravdu velkorysá, pokud jde o prostor. Zatím je zařízena ryze funkčně, postelí a prádelníky. „O vybavení ložnice mám přesnou představu, chci si ji opravdu vymazlit,“ prozrazuje Eva Ujfaluši. K ložnici patří ještě šatna. V patře se nacházejí i dva již vybavené dětské pokoje pro dcery – zkrátka holčičí království. Nábytek je v severském stylu – přírodní dřevo je zkombinováno s bílou barvou. A stěny vymalovala Eva Ujfaluši vlastnoručně!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnice zatím čeká na to, až si ji paní domu „vymazlí“ k obrazu svému.

Eva se manuální práce nebojí

Eva rovněž vlastnoručně vydláždila terasu, na kterou se vstupuje z jídelny. Nejdřív ale nechala vybagrovat svažitý terén zahrady do roviny. Na hranicích pozemku tak bylo nutné postavit opěrné zídky. Ty jsou vyskládané z cihel, stejně jako terasa a chodníček kolem domu. Tedy přesněji z odřezků. Jde vlastně o druhotný výrobek cihlových pásků, který vzniká odříznutím dvou pohledových ploch ražených cihel – ražených cihlových pásků. Z těchto středových odřezků lze vyskládat prakticky cokoliv, jak o tom svědčí i zahrada herečky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Malé holčičí království mladší dcery.

A co víc, tato alternativní cihlová dlažba je zajímavá i cenově. Přišla prý na pouhých 50 Kč za 1 m2! Když už byl na zahradě bagr, nechali si vyhloubit také jámu na bazén.

„Všichni nám říkali, že jsme se úplně zbláznili,“ směje se hostitelka. „V interiéru jsme neměli prakticky žádné vybavení, ale pořizovali jsme si bazén s protiproudem! Absence nábytku nám nevadí, u bazénu trávíme každou volnou chvíli. Zkrátka máme jiné priority.“

Reklama

Související témata:

Související články

Pediatr Pavel Boček mezi operou a slepičinci

Lze jen obdivovat, co vše Pavel Boček stíhá - ve své profesi, poslání dětského lékaře, onkologa, ale i v zábavě. Pravda, i po padesátce žije v domě s maminkou,...

Výběr článků

Načítám