Hlavní obsah
Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Ze staršího panelákového bytu vzniklo po rekonstrukci malé království

Starší byt v panelovém domě vlastnila paní Jana již mnoho let. Nejprve v něm žila s manželem, později zde zakotvila její dcera a nakonec dokonce i podnájemník. Když majitelka ovdověla, neměla chuť ani sílu starat se o velký rodinný dům na vsi, proto se rozhodla vrátit do bytu o rozloze 40 m2 ve městě. S plánem rekonstruovat byt se obrátila na studio bytových designérů.

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS
Ze staršího panelákového bytu vzniklo po rekonstrukci malé království

Dispozice bytu zůstaly zachovány. Přesto se při rekonstrukci zachovaly pouze obvodové zdi. Všechny vnitřní příčky byly postaveny z nových materiálů, kompletní rekonstrukcí prošla elektro i vodoinstalace.

Stav před rekonstrukcí

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Podlahovou krytinou je PVC, protože je měkčí a teplejší než klasická dlažba a levnější než přírodní marmoleum. Obvodové lišty z MDF, které nejsou k vinylové podlaze tak typické, vytváření dojem plovoucí dřevěné podlahy.

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Malá, ale praktická

Původní dvoumetrová kuchyňská linka byla nahrazena novou kuchyní do tvaru písmene U. Paní Jana je dvojnásobnou babičkou a vnoučata k ní často dochází na víkendy, vaření je navíc jejím koníčkem. V moderní kuchyni v krémové barvě nechybí myčka nádobí, granitový dřez, koš na tříděný odpad. Praktickým detailem je zvedací boční deska na kraji kuchyně, kterou lze zvětšit odkládací plochu nebo vytvořit stolek. K rozkládacímu jídelnímu stolu se vejde až šest židlí.

Stav před rekonstrukcí

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Dostatek světla

Centrem bytu je obývací pokoj. Dominuje mu pohodlná rozkládací pohovka a menší televizní sestava s knihovnou. Konferenční stolek je na kolečkách, aby neměla paní Jana při rozkládání gauče potíže s jeho přesunutím.

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Jedním z požadavků majitelky bytu bylo umístění šicího stroje. Málokdo by odhadl, že bílá skříň vedle pohovky ukrývá šicí stroj včetně všeho jeho příslušenství. Stačí zvednout spodní část skříně a podepřít schovanou nohou a může se pustit do práce. Do skříně se navíc vešla i tiskárna a notebook.

Stav před rekonstrukcí

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Do malé ložnice byl použitý původní nábytek – postel a černá komoda. Noční stolky a zrcadlo na zdi k tomuto nábytku perfektně ladí. Šatní skříň je umístěná na chodbě.

Do obýváku i do kuchyňského koutu díky balkónu prostupuje denní světlo, což celý prostor příjemně prosvětluje a opticky zvětšuje. Další zajímavostí jsou luxfery mezi stěnou obývacího pokoje a koupelnou.

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Spojení koupelny s toaletou

Dispoziční změnou prošla koupelna. Původní vana byla nahrazena sprchovým koutem a závěsné WC se propojilo s koupelnou. Šikovně řešené jsou úložné prostory. Nad pračkou je umístěna skříň se šoupacími dvířky, kam majitelka schová všechny ručníky, prací prášek a drobnou kosmetiku.

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

U WC jsou úložné prostory také využity na maximum. U stropu je přišroubovaná skříňka, která pojme zásobu toaletních potřeb a čistících úklidových prostředků.

Stav před rekonstrukcí

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Stav před rekonstrukcí

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Sladění díky detailům

Hlavním motivem dekorací v celém bytě jsou stromy. Majitelka vlastnila většinu z použitých obrazů, designéři k nim doplnili tapetu se znázorněním koruny stromů a motiv lístků na dekoračním skleněném panelu dveří vestavné skříně v chodbě.

Jemný dekor větviček se prolíná také v ložnici na tapetě za zrcadlem. Pojícím prvkem je také příjemná cihlově červená barva na zdi za televizí a v chodbě. Olšové dřevo na nábytku i dveřích si Jana vybrala, aby jí připomínalo původní bydlení.

Spokojené bydlení

A jak hodnotí své nové bydlení paní Jana? „Rekonstrukci bytu si nemohu vynachválit. Měla jsem obavu z průběhu prací, ale designéři svým dozorem zajistili, že za měsíc bylo vše hotovo a já se mohla stěhovat. Výsledek předčil má očekávání. S původním bytem se nedá vůbec srovnat.“

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

Kompletní rekonstrukce bytu 2+kk nakonec přinesla své majitelce útulné bydlení a jak sama říká také "novou chuť do života".

Stav před rekonstrukcí

Foto: Toto studio a časopis PANEL PLUS

FOTA: Toto studio a časopis PANEL PLUS

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků