Hlavní obsah
Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (9x)

Zděděný byt po babičce proměnila podle svých představ

Mladá slečna zdědila starší byt po babičce. Poté, co ho několik let pronajímala, se rozhodla byt kompletně zrekonstruovat, aby ho mohla následně sama obývat a výhledově případně opět pronajmout. Byt je v kategorii 1+1.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (9x)
Zděděný byt po babičce proměnila podle svých představ

Zadání přestavby bylo jasné. Stávající kuchyň s oknem do dvora předělat na ložnici a v původní obytné místnosti vybudovat obývák s kuchyňským a jídelním koutem.

WC spojené s koupelnou bylo ponecháno, ale prostor koupelny dostal jiné parametry a WC se alespoň opticky oddělilo pomocí vnitřní dělicí příčky.

Prostorná ložnice a úložné prostory

Byt tedy splňuje bezezbytku požadavek investorky, aby byl reprezentativní a dispozičně variabilní a tím i atraktivní v případě, že by došlo později k jeho pronajímání.

Zároveň nabízí komfortní útočiště v podobě prostorné ložnice a také úložné prostory, které mohou být zbudovány jak v ložnici, tak i v prostorné předsíni.

Zateplení a výměna oken

Byt je situován v cihlovém bytovém domě v pražských Strašnicích. Dům byl postaven pravděpodobně v padesátých letech minulého století, kromě zateplení obvodového pláště a výměny původních dřevěných oken za plastová neprodělal žádné renovace.

Několik nevhodných úprav

Na druhé straně předmětná bytová jednotka prodělala v minulosti několik nevhodných a diletantských stavebních úprav, které se týkaly především dispozice a vnitřního vybavení. Inženýrské sítě přitom byly ponechány, až na některé fragmenty, v původním stavu.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Veškeré stávající technické zařízení, včetně rozvodu vody, kanalizace, topení a elektroinstalace, bylo již v havarijním stavu. Byt byl několik let pronajímán a nájemníky totálně „odbydlen“ a poničen.

Kompletní rekonstrukce

Podlahy byly v různých výškách nekvalitně provedeny a poničeny, vykazovaly značné nerovnosti. Stěny rovněž vykazovaly značné nerovnosti a bylo nutno je v některých částech pracně vyrovnávat a v případě příček i odbourat.

Bylo nutno provést kompletní rekonstrukci všech prostor bytu, včetně výměny a srovnání podlah a dveří.

Výběr firmy

Investorka žádnou zkušenost s rekonstrukcí neměla, rozhodla se proto dát důvěru renomované stavební společnosti s bohatou realizační minulostí a výbornými referencemi, které byly příslibem serióznosti, profesionality a kvality.

Se zástupcem firmy konzultovala stavební zásah do bytu a nechala si od něj zpracovat nabídku na realizaci díla.

Jednoduchý projekt

Zástupce firmy Nabastav ing. arch. Jakub Acsay v rámci přípravy zakázky na základě návrhu a výběru konkrétního zařízení vypracoval jednoduchý projekt stavby, včetně detailních barevných návrhů koupelny a WC.

Poté, co zákaznice návrhy odsouhlasila, započala rekonstrukce přesně dle vypracovaného projektu a plánovaných termínů.

Moderní duch a jednoduchost

Projektant stavební společnosti prováděl během realizace dozor a kontrolu stavby. Byt je dnes po rekonstrukci oproti původnímu stavu dispozičně užitečnější a prostornější, bez jakýchkoli bariér, neboť se povedlo podlahy srovnat do jedné úrovně. Celý výraz bytu je v moderním duchu a jednoduchosti.

Napojení na instalační šachtu

Byt se nachází ve třetím nadzemním podlaží cihlového domu. Základní dispozice byla pozměněna. Původní interiérové příčky byly postaveny z cihel. Koupelna a WC tvoří samostatné jádro dispozice a spolu s kuchyní jsou přímo napojeny na průběžný světlík a instalační šachtu domu.

Pračka se sušičkou netradičně v ložnici

Ze samostatné kuchyně vznikla připojením části předsíně prostorná ložnice. Kuchyně byla přesunuta do obývacího pokoje. Kuchyňský kout spolu s jídelním je součástí obývacího pokoje.

V koupelně je umístěna vana, ke které přiléhá umyvadlo se skříňkou.

Toaleta je nově závěsná se zabudovaným splachovacím systémem a v rámci koupelny je umístěna v samostatném, částečně odděleném prostoru. Pračka se sušičkou je umístěna netradičně v ložnici, kde je součástí vestavěné skříně.

Akcent barevné kompozice

Zákaznice vybrala obklady převážně ve vanilkové a hnědé barevné kombinaci formátu 20 x 50 cm. Místy se použila červená barva obkladu jako akcent barevné kompozice. Dlažba je navržena tmavě hnědá formátu 45 x 45 cm.

Barevné plochy obkladů jsou míněny tak, aby z koupelny vycházel pocit většího prostoru, proto je volena převážně světlá barevná kombinace stěn. Dlažba je jednolitá a svou tmavou barvou je v kontrastu proti zbytku koupelny.

Sádrokartonové podhledy

V koupelně a na WC byly provedeny sádrokartonové podhledy s bodovými světly, které propůjčují prostoru svěží a moderní design a poskytují příjemné rozptýlené světlo. Podhledy byly využity rovněž k vedení elektroinstalace.

Svěží a prosvětlený prostor

Podlahy v bytě jsou řešeny jako plovoucí laminátové lamely se zámky klik ve svěžím dekoru bílého dubu. V celém bytě bylo potřeba zbrousit a vyrovnat podkladní vrstvy tak, aby podlaha probíhala v jedné úrovni.

V celém bytě byly osazeny obložkové laminátové dveře, v dekoru dřeva wenge, které barevně opět kontrastuje podlahovému vzoru.

Důkladný stavební průzkum

Byt nebyl již před rekonstrukcí obýván. Bylo tak možné udělat důkladný stavební průzkum, což velice pomohlo k poměrně přesnému určení rozsahu rekonstrukčních prací, a tedy i ceně. Veškeré stávající rozvody vody, kanalizace a elektro byly nahrazeny novými.

Podlahy a stěny vykazovaly značné nerovnosti. Všechny tyto okolnosti byly řešeny již v projektu, proto i následná rekonstrukce, především její rozpočet, dopředu s těmito problémy a jejich řešením již počítal.

Bourání cihelných příček

Bylo nutno odstranit staré nátěry, obklady a místy omítky, a dokonce vybourat cihelné příčky i v místech, kde to nebylo podmíněno dispozičním řešením.

Dále byly provedeny kompletní podklady podlah a jejich vyrovnání tak, aby mohla být položena finální nášlapná vrstva. Všechny původní dveře a zárubně byly vybourány, otvory byly začištěny a připraveny pro nové obložkové zárubně a dveře s laminátovým povrchem v dřevěném dekoru.

Průběh stavby bez komplikací

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru, i koordinaci jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Prostory domu byly dostatečně zabezpečeny a utěsněny proti prachu a nečistotám.

Rovněž probíhal úklid společných prostor domu, aby ostatní nájemníci byli probíhající rekonstrukcí obtěžováni co možná nejméně. Díky opatrnosti a ohleduplnosti pracovníků firmy se předešlo zbytečnému poškození povrchů ve společných prostorách domu při provádění rekonstrukčních prací.

Cítím se tu opravdu jako doma

V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem realizační firmy a stavebníkem, jejichž důsledkem bylo též hladké závěrečné předání stavby.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

„Myslím si, že se celková rekonstrukce mého malého bytu povedla, a já se tu cítím opravdu jako doma," poznamenává s úsměvem majitelka bytu.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků