Hlavní obsah
Žlutá barva doplňuje tovární vzezření chodby. Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Zakoupený byt čekala radikální změna, hodně se bouralo

Investor zakoupil velký byt o rozloze 110 m2 v Praze-Stodůlkách a přišel s dost jasnou představou, jak jej zrekonstruovat. Dokonce si svou představu graficky zpracoval a představil architektům své řešení. Vše ale nakonec dopadlo jinak.

Žlutá barva doplňuje tovární vzezření chodby. Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely
Zakoupený byt čekala radikální změna, hodně se bouralo

Majitel se snažil maximálně zachovat původní dispoziční řešení, původní podlahy a zařizovací předměty. Bohužel byt prošel již dříve jednou rekonstrukcí a byl velmi nešťastně řešen.

Ačkoli se byt nachází v deset let starém domě, bylo potřeba přistoupit k radikální rekonstrukci. Architekt Marek Povolný z ateliéru Gama napravoval chyby, které udělali předchozí majitelé.

„Byt dispozičně předělali a tím jej značně znehodnotili,“ říká architekt, jehož přístup je moderní, ale musí vycházet z potřeb klienta a nesmí popírat jeho osobnost. V bytě tak po rekonstrukci zůstalo jen pár původních prvků.

Po domluvě udělali radikální řez

„Nakonec jsme se společně domluvili a udělali dost radikální řez tak, aby nová dispozice vyřešila všechny neduhy bytu. Zvětšily se koupelny, přibyla komora, prádelna, vytvořily se nové úložné prostory, které bytu značně chyběly a vytvořila se nová logická komunikační osa. Z původního řešení tak nakonec zbyly pouze dřevěné podlahy a umyvadlo zlaté barvy, které si přál investor zachovat,” poznamenává architekt.

Kuchyňský ostrůvek silně kontrastuje s bílým zbytkem kuchyně.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Klientovi se industriální styl zamlouval. Navíc ho nadchly dřívější architektovy realizace, které využívaly prvky továren nebo hrubých staveb. Jasno tak bylo i o použití pozinkovaných dveří v základním neupravovaném stavu, které nejsou v bytech zpravidla k vidění.

Nový koncept tedy dostal industriální nádech, na kterém se architekt s klientem poměrně záhy shodli, že by interiéru slušel.

„Jelikož jsme zbourali skoro všechny zdi, muselo se stavět všechno znovu. Chtěli jsme novými příčkami dostat do interiéru texturu a rozhodli se pro přiznaný zdicí materiál. Neomítané betonové tvárnice splnily tento záměr měrou vrchovatou,” poznamenává architekt.

Industriální koncept zasáhl do celého bytu

Neomítané betonové tvárnice byly doplněny surovými pozinkovanými dveřmi bez barevné povrchové úpravy, pouze s bezbarvým lakem.

„Tyto dveře jsou vlastně surovým výrobkem před finálním nástřikem barvou. Tudíž mohou být i trochu levnější. My jsme však použili na dveřní křídla i zárubně ještě bezbarvý lak. Jinak jsou to naprosto standardní dveře, montují se úplně stejně jako jakékoliv jiné,“ poznamenává architekt.

Z původního řešení zbyly pouze dřevěné podlahy.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Industriální koncept zasáhl do celého bytu, včetně barev. Žlutá barva je signální a používá se v továrnách pro upozornění či výstrahy. Výborně doplňuje „tovární“ vzezření chodby, a zároveň prostor bez oken prosvětluje a vnáší do něj barvu slunce.

Ve stejném barevném odstínu jako podlaha jsou i veškeré truhlářské konstrukce v chodbě i kuchyňský ostrůvek, který silně kontrastuje s bílým zbytkem kuchyně.

„Tento projekt bylo jedno velké dispoziční cvičení, které jako bonus přineslo zajímavou estetiku,” říká s úsměvem architekt.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků