Hlavní obsah

Zahrada pro práci i relax. Jak ji vybavit do nové sezony

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Ačkoli první povinnosti nastávají zahrádkářům již v únoru, kdy zasévají první semena, práce na zahradě jako takové většinou začínají v průběhu března. A právě to je také nejlepší doba ke zvelebení a proměně zahrady. Jak jí můžete snadno dodat nové kouzlo?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě než se pustíte do rytí záhonů a dalších jarních povinností, zkuste se zamyslet, jak si letos nejen zajistit bohatou úrodu, ale také jak zahradu využít pro svůj odpočinek a načerpání energie.

 Úroda jako od profesionálů

Také jste propadli kouzlu pěstování vlastní zeleniny a ovoce? I když dá taková úroda spoustu práce a opečovávání, odměnou jsou každému zahradníkovi plody bez nejrůznějších postřiků a chemických hnojiv (tedy pokud je nepoužije). Navíc takové rajče utržené přímo z keříku, které dozrálo pod letním sluncem, chutná o mnoho lépe než to ze supermarketu.

V našich zeměpisných šířkách ovšem musíme většině rostlinek pomoci v růstu – ještě v květnu jim totiž hrozí ranní mrazíky, které by mohly znamenat konec všem pěstitelským nadějím. A tak spousta zahrádkářů spoléhá na skleník nebo fóliovník.

Pokud se rozhodnete pro tradiční skleník, počítejte s tím, že se jedná prakticky o trvalou „stavbu“ na vaší zahradě, a tak se vyplatí věnovat pozornost výběru místa (na slunci, v místě, kde nehrozí například pád větví ze stromu apod.). Jak název napovídá, klasické skleníky mají stěny ze skla, nicméně na trhu najdete i o něco odolnější polykarbonát, který je navíc i lehký, takže se s ním snadněji manipuluje při stavbě.

03_brezen_Zbozi_Zahrada_1

1. Shelterlogic, Plachtový skleník 1,8 x 2,4 m, 35 mm, od 3877 Kč 2. Tenax Coat Film, 2 x 100 m, od 2021 Kč

1. Shelterlogic, Plachtový skleník 1,8 x 2,4 m, 35 mm, od 3877 Kč 2. Tenax Coat Film, 2 x 100 m, od 2021 Kč 3. Orion, Zahradní fóliovník s palisádou UH, od 669 Kč

1. Shelterlogic, Plachtový skleník 1,8 x 2,4 m, 35 mm, od 3877 Kč 2. Tenax Coat Film, 2 x 100 m, od 2021 Kč 3. Orion, Zahradní fóliovník s palisádou UH, od 669 Kč 4. Keter Manor, 4 x 3, od 5114 Kč

1. Shelterlogic, Plachtový skleník 1,8 x 2,4 m, 35 mm, od 3877 Kč 2. Tenax Coat Film, 2 x 100 m, od 2021 Kč 3. Orion, Zahradní fóliovník s palisádou UH, od 669 Kč 4. Keter Manor, 4 x 3, od 5114 Kč 5. Lanit Plast Petr, od 23 738 Kč

1. Shelterlogic, Plachtový skleník 1,8 x 2,4 m, 35 mm, od 3877 Kč 2. Tenax Coat Film, 2 x 100 m, od 2021 Kč 3. Orion, Zahradní fóliovník s palisádou UH, od 669 Kč 4. Keter Manor, 4 x 3, od 5114 Kč 5. Lanit Plast Petr, od 23 738 Kč 6. Zahradní jezírko 1000 l OASE, od 3999 Kč

7. Tuin, Zahradní kašna s osvětlením, od 5999 Kč

Velmi oblíbené jsou také zahradní fóliovníky. Vašim sazenicím poslouží v podstatě stejně jako skleník, nicméně je mnohem snazší je sestavit a většinu modelů navíc můžete snadno přenášet z místa na místo – podle toho, kde jsou „služby“ fóliovníku nejvíce zapotřebí (samozřejmě je nutné zajistit jej proti větru). Na zimu jej pak jednoduše složíte a uklidíte.

Zatímco dříve si zahrádkáři běžně fóliovníky sestavovali sami, dnes seženete v obchodech buď fóliovníky s pevnou konstrukcí, nebo ve formě stavebnice. Jejich sestavení zvládnou i úplní začátečníci.

Vždy si však pohlídejte kvalitu a pevnost fólie na fóliovník. Ta totiž rozhodne nejen o jeho izolačních vlastnostech, ale také životnosti.

 Není domek jako domek

Na jaře se ke slovu dostává po zimním odpočinku také zahradnické nářadí. Vyplatí se jej před sezonou pečlivě zkontrolovat a poškozené nebo nefunkční kousky vyměnit za nové. Abyste rýče, motyky, hrábě a další pomocníky jen tak neopírali o zeď domu či stromy (výrazně jim tak zkracujete funkčnost i životnost), ukládejte je na kryté a suché místo. Ideální je k tomu zahradní domek na nářadí.

Ostatně do zahradního domku uložíte i řadu dalších věcí – od sekačky na trávu přes zahradní nábytek až po jízdní kola. V některých pak můžete i krátkodobě přebývat. Záleží jen na velikosti a řešení.

Ačkoli na trhu najdete domky z nejrůznějších materiálů, zahradám většinou nejlépe sluší buď klasické dřevěné zahradní domky, nebo ty s motivem dřeva (např. plastové).

Pokud toužíte spíše po krytém romantickém či pohodlném posezení na zahradě, porozhlédněte se mezi zahradními stany, pergolami nebo altány. Zahradní stany postavíte během pár minut (a v případě potřeby je kdykoli zase složíte). Vybírejte je podle materiálu – na trhu najdete textilní i polyetylenové – a také velikosti. Je samozřejmě rozdíl, pokud pod stanem chcete relaxovat jen v kruhu nejbližší rodiny, nebo jej využívat k oslavám pro větší počet lidí.

03_brezen_Zbozi_Zahrada_2

1. Dimenza, Houpací síť s výztuhou, od 499 Kč 2. Rojaplast 8080, ø 350 béžový, od 1813 Kč

1. Dimenza, Houpací síť s výztuhou, od 499 Kč 2. Rojaplast 8080, ø 350 béžový, od 1813 Kč 3. Royal Hollywood, od 4134 Kč

1. Dimenza, Houpací síť s výztuhou, od 499 Kč 2. Rojaplast 8080, ø 350 béžový, od 1813 Kč 3. Royal Hollywood, od 4134 Kč 4. Tradgard Cali, Závěsné křeslo antracit, od 7400 Kč

1. Dimenza, Houpací síť s výztuhou, od 499 Kč 2. Rojaplast 8080, ø 350 béžový, od 1813 Kč 3. Royal Hollywood, od 4134 Kč 4. Tradgard Cali, Závěsné křeslo antracit, od 7400 Kč 5. Rojaplast ASS Comfort, lehátko stříbrné, od 4140 Kč

1. Dimenza, Houpací síť s výztuhou, od 499 Kč 2. Rojaplast 8080, ø 350 béžový, od 1813 Kč 3. Royal Hollywood, od 4134 Kč 4. Tradgard Cali, Závěsné křeslo antracit, od 7400 Kč 5. Rojaplast ASS Comfort, lehátko stříbrné, od 4140 Kč 6. Sharks Monte, od 5799 Kč

7. Fieldmann Rony II Plus, od 4649 Kč

Další možností je i zmíněná pergola. Ta může stát buď samostatně, nebo se opírat o zeď domu. Seženete je buď ze dřeva, případně z hliníku. Zkušenější „stavitelé“ zvládnou sestavení pergoly sami, začátečníci by měli stavbu přenechat odborníkům.

Nejromantičtěji působí zahradní altán. Sice se nemusí hodit na každou zahradu, nicméně pokud to vzhled a terén té vaší dovoluje, bude taková stavba jistě úžasnou ozdobou. Tradičně se staví ze dřeva a pořídíte jej buď ve formě jakési skládačky, nebo již sestavený.

Pamatujte, že pro altán je charakteristické, že nemá postranní stěny (některé jsou vybaveny zábradlím po obvodu), a tak se jej nevyplatí stavět mimo závětří.

Relaxace za plotem

A když už jsme zmínili romantiku – velmi vyhledávaná jsou poslední dobou také zahradní jezírka či kašny. K nejoblíbenějším patří plastová zahradní jezírka, k jejichž nesporným výhodám patří, že je jednoduše zasadíte do země a osázíte vodními rostlinami. Bez problémů v nich můžete pěstovat také rybičky, které udělají radost nejen dětem.

Pokud toužíte po koupání na zahradě, ale nechcete přírodu (ani vlastní organismus) zatěžovat například bazénovou chemií, pak je ideálním řešením zahradní koupací jezírko. Většina je vybavena čerpadlem a externím filtrem, které společně s rostlinami a štěrkovou vrstvou zajistí čistotu vody. Navíc bude jezírko ozdobou každé zahrady.

Nejen k jezírku oceníte kvalitní zahradní nábytek. K posezení s rodinou či přáteli (a k letním „grilovačkám“) se budou hodit stoly a židle či lavice, pro odpočinek pak zahradní lehátka. Kromě těch klasických seženete také zahradní polohovací lehátko nebo zahradní relaxační lehátko. Děti i dospělí ocení houpací síť (ať už mezi stromy nebo na samostatné kovové konstrukci), případně zahradní houpačku.

U zahradního nábytku vezměte v úvahu nejen vzhled, ale i materiál. Na trhu najdete elegantní dřevo (u něj si hlídejte odolnost – některé druhy je třeba uklízet před deštěm či zimou), plast, který je odolný a cenově dostupný, umělý či přírodní ratan (pozor, ten byste neměli nechávat na přímém slunci ani ve vlhku či mrazu) nebo odolný kov.

Své zahradě věnují lidé, kteří mají to štěstí, že ji mají, dnes velkou pozornost. A není divu. Zahrada už totiž není jen prostředkem, díky němuž si člověk může vypěstovat vlastní zásoby ovoce a zeleniny, ale také místem odpočinku a setkávání se s přáteli.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám