Hlavní obsah

Z bývalého výměnku vznikl moderní single domov

Bývalý výměnek, tedy malé obydlí v těsné blízkosti „hlavního“ rodinného domku, designérka Andrea Kiliánová ze studia Muuza proměnila na funkční single bydlení pro muže v nejlepších letech a jeho psí kamarádku.

Foto: archiv studia a časopis Bydlení mezi panely

Bývalý výměnek designérka proměnila na funkční single bydlení pro muže a jeho psí kamarádku.

Článek

Celé stavení v minulosti sloužilo jako skladiště nepotřebných věcí a zázemí při vesnických zabijačkách. Nyní z něj vytvořili 2+kk s verandou.

„Hlavním úkolem bylo nové dispoziční uspořádání a rozmístění funkčních prvků tak, abychom zamaskovali absenci pravých úhlů – zejména v kuchyni a ložnici se místnost rozevírá téměř o 30 cm! Kuchyň je netradičně spojena s ložnicí, přestože se nabízí propojení ložnice s vedlejším obývacím pokojem, odmítl je majitel z důvodu hlasitého štěkotu sousedovic psa, který se pohybuje hned za zdí nového obýváku,” vysvětluje designérka.

Sálavé teplo z nových kamen, napojených na původní komín, je dalším důvodem, proč je ložnice při kuchyni. Původní vstupní část nyní plní roli zádveří a verandy v jednom. Odtud lze vyjít do malé zahrádky a na dvorek.

Veranda není vytápěná, proto ji od kuchyně původně oddělovalo okno, nyní francouzské dveře, které jednak prosvětlují obě místnosti, rovněž fungují jako tepelná izolace obou místností.

Nahrazení klasických dveří skříňovými

„Při rekonstrukci proběhlo několik stavebních úprav – zejména výměna oken a zazdívání, nebo naopak bourání jednotlivých průchodů mezi místnostmi. Jeden z průchodů do komory byl schován do skříně na verandě. Není to příliš frekventovaná místnost a ukrytí dveří, respektive nahrazení klasických dveří skříňovými, velmi pomohlo prostor hezky sjednotit a pročistit,” konstatuje designérka.

Foto: archiv studia a časopis Bydlení mezi panely

Nově vytvořený interiér nyní působí prostorněji a světleji.

Materiály kvůli nízkým stropům a poměrně malým oknům byly zvoleny světlé, ale alespoň na několika nábytkových prvcích je použit kontrastní tmavý dřevodekor.

Tmavě modré doplňky v podobě textilu a zejména tapet jsou podle přání majitele obytného prostoru.

Obliba Salvadora Dalího

Tapeta s knírky odkazuje na oblibu Salvadora Dalího. V celém interiéru designérka hodně pracovala s vertikálními prvky, jejichž hlavní funkcí je pomyslné pozvednutí nízkého a na verandě navíc i zkoseného stropu.

Menší byt poskytuje majiteli potřebné soukromí, navíc s atmosférou tradičních chalup

Bydlení

Podlaha je jednotná v celém prostoru, jedná se o vinyl v metráži s dekorem tvídu. Podlahová krytina v roli je jednoduchá na pokládku i údržbu a měkká na došlap. Nový interiér teď působí prostorněji, světleji a hlavně se z něj stalo plnohodnotné a útulné bydlení.

Slovo designérky

„Práce na tomto projektu byla pro mne velmi zábavná, protože jsem mohla dokonale využít množství optických fíglů na zónování prostoru. Klient mi navíc dal velkou dávku důvěry, což je nezbytný předpoklad pro tvořivou práci, v ní jsou obsažena klientova přání, potřeby, očekávání i estetické a funkční nároky pro daný prostor. V takovém případě je možné vytvořit promyšlený koncept, který pozitivně ovlivňuje celkovou atmosféru,“ sděluje designérka na závěr.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám