Hlavní obsah
Bývalý výměnek designérka proměnila na funkční single bydlení pro muže a jeho psí kamarádku. Foto: archiv studia a časopis Bydlení mezi panely

Z bývalého výměnku vznikl moderní single domov

Bývalý výměnek, tedy malé obydlí v těsné blízkosti „hlavního“ rodinného domku, designérka Andrea Kiliánová ze studia Muuza proměnila na funkční single bydlení pro muže v nejlepších letech a jeho psí kamarádku.

Bývalý výměnek designérka proměnila na funkční single bydlení pro muže a jeho psí kamarádku. Foto: archiv studia a časopis Bydlení mezi panely
Z bývalého výměnku vznikl moderní single domov

Celé stavení v minulosti sloužilo jako skladiště nepotřebných věcí a zázemí při vesnických zabijačkách. Nyní z něj vytvořili 2+kk s verandou.

„Hlavním úkolem bylo nové dispoziční uspořádání a rozmístění funkčních prvků tak, abychom zamaskovali absenci pravých úhlů – zejména v kuchyni a ložnici se místnost rozevírá téměř o 30 cm! Kuchyň je netradičně spojena s ložnicí, přestože se nabízí propojení ložnice s vedlejším obývacím pokojem, odmítl je majitel z důvodu hlasitého štěkotu sousedovic psa, který se pohybuje hned za zdí nového obýváku,” vysvětluje designérka.

Sálavé teplo z nových kamen, napojených na původní komín, je dalším důvodem, proč je ložnice při kuchyni. Původní vstupní část nyní plní roli zádveří a verandy v jednom. Odtud lze vyjít do malé zahrádky a na dvorek.

Veranda není vytápěná, proto ji od kuchyně původně oddělovalo okno, nyní francouzské dveře, které jednak prosvětlují obě místnosti, rovněž fungují jako tepelná izolace obou místností.

Nahrazení klasických dveří skříňovými

„Při rekonstrukci proběhlo několik stavebních úprav – zejména výměna oken a zazdívání, nebo naopak bourání jednotlivých průchodů mezi místnostmi. Jeden z průchodů do komory byl schován do skříně na verandě. Není to příliš frekventovaná místnost a ukrytí dveří, respektive nahrazení klasických dveří skříňovými, velmi pomohlo prostor hezky sjednotit a pročistit,” konstatuje designérka.

Nově vytvořený interiér nyní působí prostorněji a světleji.

Foto: archiv studia a časopis Bydlení mezi panely

Materiály kvůli nízkým stropům a poměrně malým oknům byly zvoleny světlé, ale alespoň na několika nábytkových prvcích je použit kontrastní tmavý dřevodekor.

Tmavě modré doplňky v podobě textilu a zejména tapet jsou podle přání majitele obytného prostoru.

Obliba Salvadora Dalího

Tapeta s knírky odkazuje na oblibu Salvadora Dalího. V celém interiéru designérka hodně pracovala s vertikálními prvky, jejichž hlavní funkcí je pomyslné pozvednutí nízkého a na verandě navíc i zkoseného stropu.

Podlaha je jednotná v celém prostoru, jedná se o vinyl v metráži s dekorem tvídu. Podlahová krytina v roli je jednoduchá na pokládku i údržbu a měkká na došlap. Nový interiér teď působí prostorněji, světleji a hlavně se z něj stalo plnohodnotné a útulné bydlení.

Slovo designérky

„Práce na tomto projektu byla pro mne velmi zábavná, protože jsem mohla dokonale využít množství optických fíglů na zónování prostoru. Klient mi navíc dal velkou dávku důvěry, což je nezbytný předpoklad pro tvořivou práci, v ní jsou obsažena klientova přání, potřeby, očekávání i estetické a funkční nároky pro daný prostor. V takovém případě je možné vytvořit promyšlený koncept, který pozitivně ovlivňuje celkovou atmosféru,“ sděluje designérka na závěr.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků