Hlavní obsah

Vyrobte si sklopný stolek na panelákový balkón

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý stolek na posezení s kávou využijeme určitě i na tom nejmenším balkóně, jak ale na něj najít místo? Potíže s prostorem pomůže vyřešit sklopný stolek, který zabere minimum místa a ani na malém balkóně ve složené poloze nepřekáží.

Článek

Stolek v našem návodu vyrábíme z barevně přestříkané MDF desky, stejně tak jej ale můžeme vyrobit z masivu, který dobře povrchově upravíme.

Na výrobu můžeme použít i lamino pokud na balkón neprší a stolek nabude vystaven přímému dešti. Na zimu je možné stolek sundat ze stěny a uschovat třeba ve sklepě nebo v komoře, aby mu mráz zbytečně neublížil.

Šikovnému kutilovi potrvá vlastní výroba stolku jedno odpoledne, s časovou rezervou musíme však počítat u povrchové úpravy, protože záleží na tom, jak rychle bude barva nebo lak schnout.

Krok za krokem
1. Na výrobu horní desky stolku si připravíme MDF desku 80 x 40 cm o síle 2,5 cm, od okraje delší strany odměříme proužek cca 6 cm (síla dvou materiálů + rezerva). Pro snadné namalování oblouku stolku použijeme tyčku, kterou si pomocí malého šroubku připevníme na střed narýsované hrany stolku.
2. Orýsovaný díl si pevně upneme a pomocí přímočaré pilky s ostrým plátkem z vnější strany rysky pomalu ořízneme. Odřízneme i 6 cm pruh na delší straně dílu. Ke omezení prášení si můžeme pilku – je-li vybavena - připnout na vysavač. Pilu do řezu netlačíme, tento materiál i při své síle lze řezat snadno.
3. Řez přímočaré pilky nebývá vždy rovný, proto jej načisto zabrousíme pásovou bruskou s jemnějším smirkovým papírem. Brusku při broušení vedeme co nejvíce kolmo k materiálu, nenecháváme ji na jednom místě, posunujeme ji abychom si nevybrousili v hraně prohlubeň.
4. Připravenou vrchní část stolku stejně jako kratší hrany odříznuté lišty zakulatíme pomocí horní stopkové frézky. Vhodné je mírné zakulacení pomocí mírného rádiusu. Nastavení frézy si vyzkoušíme na odřezku stejně silného materiálu. Nemáme-li frézku, postačí smirkový papír na špalíčku.
5. Na sklopnou spodní část stolku budeme potřebovat dva obdélníky 25 x 60 cm, z jednoho si připravíme pomocí přímočaré pilky sklopnou podporu stolku ve tvaru trojúhelníku. Řez provedeme tak, aby špička podpory byla tupá a široká cca 3 cm.
6. Pro snadné uchopování sklopné podpory i pro její optické odlehčení a zlepšení vzhledu do ní vyvrtáme tři nestejně veliké otvory. Středy otvorů jsou cca 7cm od přední delší hrany. Otvory snadno vyvrtáme pomocí výměnné sady vykružovacích pilek, vrtáme vždy do půlky materiálu a pak z druhé strany.
7. U desky, která bude stolek držet na stěně pomocí pilky, zakulatíme dva spodní rohy, jako šablona poslouží hrneček nebo plechovka. Hrany obou spodních dílů – trojúhelníku i opěrné desky – zakulatíme pomocí horní stopkové frézky. Do dílu, který bude držet na stěně, si předvrtáme čtyři otvory pro připevnění.
8. Opěrná deska se sklopnou podporou budou spojeny piánovým pantem. Naměříme si délku hrany cca 60 cm. V pokosnici pomocí ostré pilky na kov pant uřízneme. Ostré hrany otřepy začistíme smirkem nebo jemným pilníkem.
9. Všechny díly na výrobu sklopného stolku máme připraveny, zbývá opatřit je barvou. Před nanešením barvy díly ještě jednou zkontrolujeme,jestli jsou dobře obroušené. Dokonalý povrch dosáhneme lépe než štětcem pomocí stříkací pistole, vhodný odstín barvy si můžeme nechat namíchat v prodejně.
10. Barvu naneseme v několika vrstvách a počkáme na její dokonalé vytvrdnutí. Doprostřed opěrné desky připevníme pomocí piánového pantu sklopný trojúhelníkový díl. Trojůhelníkový díl musí být cca o 2 – 3 mm od horní hrany níž proto aby při sklápění nedřel desku stolku.
11. Sklopný díl postavíme na střed desky a přiloženého proužku a zkusíme jej složit na bok. Panty sklápějící horní desku by neměly sklopení opěrného trojúhelníku překážet. Opěrnou desku, která bude stůl přidržovat na stěně si obkreslíme na spodní stranu proužku.
12. Mimo výseč sklopení připevníme na vyznačené místo panty raději silnější – stolek má určitou váhu a panty budou dost namáhané. Otvory pro vruty si nejprve lehce předvrtáme a pak panty připevníme, dáme pozor, aby vruty neprošly skrz desku.
13. Na stěně balkonu si určíme místo, kde bude stolek připevněn.Pomocí vodováhy si srovnáme spodní opěrnou část a obkreslíme její tvar na stěnu. Na zdi si nejprve předvrtáme otvory pro hmoždinky, do kterých budeme stolek připevňovat. Přivrtáme spodní část napevno ke stěně a vyzkoušíme pohyb trojúhelníkové opory.
14. Poté připevníme desku stolu.Deska stolu a spodní opěrný díl budou spojeny pomocí čtyř delších vrutů. Do proužku horní desky a hrany opěrné části jsme předem předvrtali otvory pro vruty, desku nyní přidržíme u stěny, srovnáme středy opěrné a horní části na sebe a proužek napevno přivrtáme ke spodní části.
15. Ke stolku zbývá přidat vhodné židličky, můžeme zvolit buď jednoduché stoličky bez opěradel nebo sklopné židle, které je možno zavěsit na stěnu, záleží na našem vkusu a také na prostoru, který posezení na balkoně může zabírat.

Tip

Na připevnění stolku do stěny zvolíme dostatečně silné šrouby a hmoždinky, aby se nám stolek neporoučel do klína i s horkou kávou.

Reklama

Související články

Vyrobte si dětskou houpačku

Spoustu radosti pro svého potomka můžeme připravit za jedno odpoledne z latěk 2 cm silných a z kulatinky průměru 3 cm nebo násady od smetáku, stačí nám k tomu...

Vyrobte si sami - věšák do předsíně

Praktický věšák z pár zbylých smrkových latiček nám pro lezavé dny přijde vhod a využijeme jej jak doma tak na chalupě. Místo kabátů na něj můžeme věšet třeba...

Výběr článků

Načítám