Hlavní obsah

V Česku je málo nízkoenergetických domů

Pasivních a nízkoenergetických domů je v České republice stále málo. LIdé se zatím bojí vyšších pořizovacích nákladů a odrazuje je také případná větší náročnost stavby. Nízkoenergetický dům je podle architekta Josefa Smoly zhruba o deset procent dražší než ten klasický. Rozdíl v pořizovací ceně se ale díky úsporám energie podle něj vrátí za deset až 12 let.

Článek

"Poslední dobou přibývají klienti, kteří si staví do důchodu úsporný nízkoenergetický nebo pasivní dům. Tuší, že v poslední třetině života pro ně budou účty za energie finančně neúnosné," uvedl v knize Stavba rodinného domu krok za krokem Smola.

Podle Michaely Císařové z Home Sweet Home převládá nedůvěra k úspornému bydlení, možná i lhostejnost. "Rozhodně si myslím, že je dnes těžší a dražší koupit stavební pozemek a na něm postavit dům, než od developera koupit hotový dům i s pozemkem," řekla Císařová.

"Řada firem nabízí na domácím trhu takzvané nízkoenergetické nebo pasivní domy, kdy jediným znakem je vyšší stupeň zateplení. Jinak jsou to obyčejné katalogové domy obalené pouze větší vrstvou izolace," uvedl Smola.

Nízkoenergetický není pasivní

Nízkoenergetický dům by měl stát na severní nebo východní části parcely, aby jižní průčelí bylo přístupné solárním ziskům. Tvar domu by měl být jednoduchý, bez zbytečných výstupků. Obytné místnosti architekti orientují na osluněné strany, vchod a úložné prostory na opačné. Takzvané mokré prostory jsou nad sebou. Poměr oken k podlahové ploše by měl být 1:6. Dům musí mít i dostatečnou tepelnou izolaci.

Pasivní dům klade ještě vyšší nároky na nízkou spotřebu energie. Vzduch se ohřívá nuceným větráním s rekuperací tepla z odváděného vzduchu. Využívá se tak teplo, které člověk vyprodukuje například při vaření. Při nízkých venkovních teplotách se používá ještě malé zařízení pro dohřev. Náklady na provoz domu jsou pak oproti klasickému čtvrtinové.

V zemích západní Evropy je výstavba ekologicky šetrných budov již běžná, některé regiony např. v Rakousku již stavby jiných domů nepovolují. Lidé také dostávají na takovou výstavbu dotace. V České republice se o této problematice zatím spíše mluví a píše, i když letos na jaře získala cenu Grand Prix Obce architektů právě ekologicky šetrná stavba - středisko ekologických služeb v obci Sluňákov (Projektil architekti).

Reklama

Související témata:

Související články

Poptávka po sluneční energii stoupá

Kvůli rostoucí poptávce po sluneční energii chce vrbenská společnost T.W.I. zdvojnásobit svou produkci solárních kolektorů. Loni jí vzrostl odbyt solární...

Výběr článků

Načítám