Hlavní obsah

V bytě mladých manželů po rekonstrukci převládají přírodní tóny

Mladý manželský pár z Prahy se rozhodl zrekonstruovat svůj dosavadní byt. Starou podobu bydlení si manželé chtěli konečně upravit podle svých představ a požadavků.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Požadavkem manželů bylo navrhnout bydlení v přírodních tónech.

Článek

S bytem 4+kk, který má 90 m2, si ale manželé neuměli sami poradit. Proto oslovili architektku Zuzanu Strouhalovou.

Plány a představy

Budoucí rozložení pokojů mělo zůstat plus mínus stejné, a to obývací pokoj s kuchyní, ložnice, pracovna a dětský pokoj. Koupelna a WC jsou samostatné a zůstanou samostatné i nadále.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Plán bytu

Před několika lety v bytě již jedna menší rekonstrukce proběhla, tehdy se měnilo staré elektrické vedení za nové. Také starou podlahu nahradila nová, tentokrát dřevěná.

V přírodních tónech

Požadavkem manželů bylo navrhnout bydlení v přírodních tónech – hnědá, béžová, okrová v kombinaci se dřevem a bílou barvou. A do toho všeho přimíchat trochu industriálního stylu.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Největším problémem bylo, jak dispozičně vyřešit rozmístění nábytku v obývacím pokoji spojeném s kuchyní.

Prostor byl sice velký a s okny, která krásně prosvětlovala místnost, ale snižovala možnosti umístění bytového vybavení.

Rozdělení místnosti do dvou zón

Architektka pomyslně rozdělila místnost do dvou zón – kuchyně s jídelnou a obývací části.

Na kuchyňskou linku ve tvaru L navazuje barový pultík, k němuž je z druhé strany přisazen jídelní stůl.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS
Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Kuchyňský kout uzavírá zeď, která z opačné strany slouží jako TV stěna obývací části. Tam je klasicky umístěná sedačka s konferenčním stolkem a knihovnou.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

„V současné době je velkým trendem propojovat více účelových zón dohromady. Tyto návazností vyplývají z běžných nároků člověka. Nikdo nechce být od rodiny odtržen, když vaří, pracuje nebo relaxuje.

Propojení by se mělo navrhovat s citem, aby nábytek z jednotlivých zón přecházel nenásilně a plynule. To se, myslím, v této realizaci podařilo a výsledek dokazuje, že i v běžných bytech můžeme být obklopeni kvalitním designem," konstatuje architektka.

Světla v černobílé kombinaci

Barevnost místnosti je v základu laděna do okrové výmalby na stěnách. Kuchyně i TV stěna a doplňky jsou navrženy v bílé barvě a doplněny kontrastně tmavým dřevem – jako například deska za kuchyňskou linkou. Ze stejného materiálu je pak navržen i jídelní stůl a knihovna.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Celkový design je doplněn o techničtější světla v černobílé kombinaci. Černobílá je i velkoformátová fotografie Brooklynského mostu, která je na zadní straně TV stěny.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Postel a noční stolky na míru

Okrová výmalba byla použita také v ložnici manželů, stejně tak i tmavší dřevo, ze kterého byla vyrobena postel a noční stolky na míru.

Dominantou místnosti, která zde vytváří celkovou atmosféru, je velkoformátová fotografie pobřeží, jejíž autorkou je sama architektka. Celkový dojem dotvářejí zajímavě řešené lampy na nočních stolcích a béžová váza s proutím.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

„S nábytkem je to do jisté míry jako s šaty člověka. Někomu sedne konfekce, jiný to příliš neřeší. Většinou ale chceme být oblečeni dobře, aby nám vše padlo, často navzdory postavě, jako ulité. Také máme svůj vkus, který se v mnoha případech s velkosériovou výrobou rozchází. Necháme si tedy oblečení ušít. Že to je zbytečně drahé? Divili byste se, ale v mnoha případech to neplatí.

A s nábytkem to bývá podobné. Pomocí zakázkové výroby nábytku je možné maximálně využít prostor bytu. Jinými slovy, zakázková výroba nabízí interiér, jak často s oblibou říkáme, ušitý na míru. To platí nejen o rozměrech nebo tvarech, ale také o barvách a materiálech," poznamenává architektka.

Koupelně dominuje bílý lesklý obklad

V koupelně si manželé přáli mít každý své umyvadlo. To jim také architektka splnila a i na malém prostoru zde má každý to své se zrcadlem a skříňkou.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Koupelně i toaletě dominuje bílý lesklý velkoformátový obklad, který je oživen šedočernou matnou mozaikou.

Koupelnové "nezbytnosti" jsou vybrány s vkusem a vhodně doplňují celkový ráz místnosti.

Pracovna zatím slouží jako šatna

Pracovna je zařízena velmi jednoduše a zatím slouží jako šatna. Dětský pokojík čeká na úplné zařízení, až přijde potomek do rodiny.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Vstupní část a hala jsou prostorné a světlé, dokonce se zde našlo i šikovné místo na umístění pračky a sušičky, protože do koupelny ani kuchyně se nevešly.

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 pracuje samostatně pod značkou deZu. Je autorkou mnoha soukromých i komerčních interiérů, spolupracovala na návrhu luxusního viladomu Vila Verde. Vytváří též autorské šperky. Podílela se také na televizním cyklu Jak se staví sen.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám