Hlavní obsah

Účelně řešený byt pro single ženu

Možnosti účelnějšího řešení bytu podle našich potřeb hledáme prakticky u všech typů bytů, bez ohledu na velikost. U malých bytů jsou potřeby ještě naléhavější. V úvahu přichází i nové řešení koupelny a toalety – cílem bývá především větší plocha. Každá místnost by měla mít po rekonstrukci dostačující prostor na její funkci a praktické využití, stejně jako u návrhu pro paní Evu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (8x)

Článek

Chyby vzniklé při stavbě panelových domů použitím nekvalitního materiálu na první pohled člověka příliš netrápí, mnohé jiné věci vadí skoro denně. Patří mezi ně například již zmíněná stísněnost prostor, která je dána nejen velikostí místností, ale i výškou 260 centimetrů.

Nezahlcujte pokoje množstvím nábytku

U obývacího pokoje často narušuje ráz místnosti i několikero dveří a oken. Naopak až příliš prostoru v takových bytech zabírají chodby. Zkuste – je-li to možné, aspoň jedny dveře zrušit. A rozhodně se snažte umístit do chodeb vestavěné skříně, do kterých byste uložili maximálně věcí.

Pokoje potom nebudete muset zbytečně zahlcovat skřínkami, policemi a dalším nábytkem a díky tomu budou působit opticky větším a vzdušnějším dojmem.

Inspirace pro vás

Téměř každý, kdo bydlí ve starém bytovém domě nebo v paneláku, je s dispozičním řešením bytu nespokojený. Zatímco někteří si na tento stav zvyknou, jiní se pustí do komplexní přestavby, při níž dispozici bytu změní.

V dalším pokračování dlouhodobého seriálu přinášíme návrhy a možná řešení interiérové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která se tentokrát zabývala celkovou rekonstrukcí panelového bytu 2+1. Věříme, že i tentokrát v jejích návrzích najdou inspiraci i další čtenáři, stejně jako v předchozích dílech.

Dopis čtenářky
Vážení, konečně jsem se odhodlala Vám napsat. Ráda bych se s Vámi poradila o rekonstrukci mého malého bytu, který je v původním stavu. Především bych chtěla nově vyřešit koupelnu a přebudovat také kuchyňský prostor.
A jaké mám požadavky na budoucí zařízení mého bytu? Přála bych si jednoduchý interiér v minimalistickém duchu, aby všechno bylo po ruce a plně funkční. Co se barevnosti týče, nejsou mým snem žádné výrazné barvy. Přikládám plánek a budu se těšit, že mi opravdu fundovaně poradíte. Už se těším na výsledek Vašich snah.
Zdraví a předem děkuje Eva H.

Požadavky čtenářky

  • Rekonstrukce panelákového bytu v Praze, který je v původním stavu.
  • Především vyřešit novou koupelnu a kuchyňskou linku.
  • Byt obývá single žena.
  • Jednoduchý interiér, žádné výrazné barvy, minimalismus.
  • Inspiraci najít ve funkcionalismu.

Optické dělení prostoru

„Co se týče dispozice bytu, ta zůstala totožná, pouze jsem spojila prostor WC a koupelny, což v případě jedné osoby v bytě není problém. Umístila jsem v protilehlých stěnách koupelny okna, která tak propouštějí světlo od kuchyně přes koupelnu až do předsíně. Kuchyň jsem nechala bez dveří.

V celém prostoru bytu jsem navrhla stropní konzoly pro závěsy, které jsou jak u oken, tak právě u vstupu do kuchyně a v prostoru chodby, takže je lze použít jako optické oddělení prostorů," poznamenává Kateřina Mlejnková.

Čistý a skromný interiér

V celém bytě návrhářka upřednostnila marmoleum ve světlé barvě, v téměř bílém odstínu. Pouze v koupelně je použitá dlažba a obklady.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh

Podle požadavků čtenářky se inspirovala funkcionalismem a snažila se vytvořit čistý a skromný interiér. Bílé stěny, bílá podlaha, to všechno v kontrastu s exotickým tmavým dřevem.

S dekorem bílého mramoru

V koupelně jsou použity obklady s dekorem bílého mramoru, všechno je jednoduché a čisté.

Kromě standardního vybavení jako je vana, toaleta, umyvadlo, je ještě navržena skříňka pro uložení kosmetiky.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Pračka se do koupelnového prostoru nevešla, protože majitelka bytu preferovala vanu, byla tedy umístěna do kuchyňské linky.

Zrcadlo v širokém dřevěném rámu

V předsíni, hned u vchodových dveří, je navrženo velké zrcadlo sahající až do stropu, které je umístěno v širokém dřevěném rámu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Chodba

Na něj navazuje sestava skříní v bílém provedení a malý díl s otevřenými policemi, který je zhotoven z kontrastního tmavého dřeva.

„Umístila jsem zde osvětlení a využila regálek jako dekorativní, ale praktický – ve spodní části jsou malé šuplíčky na menší předměty," konstatuje návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Chodba

Malá komoda v ložnici

V ložnici jsou navrženy nezbytné šatní skříně a větší jednolůžková postel. K oknu se vešla malá komoda a také velké zrcadlo. Prostor malé ložnice dotváří květinová výzdoba a na stěně umělecké fotografie ve střízlivých rámech.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Velká knihovna v obývacím pokoji

Obývák je vybaven velkou knihovnou, kde lze ukrýt spoustu dalších věcí, součástí je i pracovní koutek. V místnosti nechybí pohovka s pohodlným křeslem a samozřejmě své místo zde má i jídelní stůl.

Prostor je minimálně vyzdoben, je zde pouze funkční závěs, praktický koberec a velká stojací lampa.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dekorativní prvky představují socha, která je umístěna na podstavci, a starožitný obraz romantické krajiny, který se dědí z generace na generaci.

S ohledem na prostorové možnosti

Kuchyňská linka je čistě funkční a minimalistická i s ohledem na prostorové možnosti bytu. Krémové provedení spodních i vrchních skříněk v kombinaci s bílou mramorovou pracovní deskou vytváří velmi příjemné pracovní prostředí, které oživují moderní kuchyňské spotřebiče.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997 - 2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám