Hlavní obsah

Radikální rekonstrukce vytvoří z panelákového bytu stylový a decentní domov

Stále více lidí se obrací na redakce médií, aby tam našli podporu svých úvah o rekonstrukci bytu. Další oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby byt po přestavbě splňoval všechna jejich přání.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Také jste se rozhodli, že konečně nastal čas na změnu vašeho původního, zastaralého a nepraktického bydlení? Řešení je mnoho, ale v každém případě vás čeká více či méně náročná rekonstrukce. Připomínáme znovu dopis, který jsme do redakce dostali.

Dobrý den, chtěli bychom Vás požádat o pomoc s návrhem na rekonstrukci bytu 2+1 v panelovém domě. Byt bychom chtěli kompletně zrekonstruovat - hlavně odstranit původní umakartové jádro a vhodně dispozičně navrhnout novou koupelnu a kuchyň.
V koupelně bychom si představovali asymetrickou rohovou vanu se sprchovou zástěnou - ale není to podmínkou. Toaleta by měla zůstat od koupelny oddělena. Kuchyň bychom si přáli v moderním stylu s vestavěnými spotřebiči. V obývacím pokoji bychom chtěli zachovat původní sedačku jinak vše ostatní nahradit modernějším zařízením, měl by tu také být malý pracovní koutek na PC.
Líbí se nám použití kamenného obkladu na zeď. Celý prostor bychom chtěli opticky barevně propojit a použít jednotnou podlahovou krytinu. Na chodbě je možno zbourat původní šatnu a nahradit ji vestavbou.
V ložnici plánujeme jen výměnu podlahové krytiny případně také postele a novou výmalbu. Mnohokrát děkujeme a přáli bychom si, abyste si vybrali náš projekt a pomohli nám tak s návrhem našeho bytu. Jirka a Jana

Na základě požadavků pisatelů byly vytvořeny dvě varianty možného řešení nové dispozice bytu. První verzi, která nevyžadovala tolik stavebních úprav, jsme se věnovali minulý týden. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nové rozvržení

Druhé, která je výrazně pozměněná a zcela mění dispozici bytu, té se budeme detailně věnovat nyní.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Druhá varianta návrhu

Druhá dispozice, která, jak již bylo zmíněno, vyžaduje větší stavební zásahy, vychází ze zcela zásadní změny, kdy koupelna je na místě původní kuchyně, otočeno je i rozmístění ložnice a obýváku, kdy v této nové situaci vznikl centrální obývací prostor.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Obývací pokoj s kuchyňským koutem

Hned na začátek je zřejmé umístění předsíně a WC, které zůstalo na stejném místě. Z předsíně se pak ale vchází do velkého otevřeného prostoru, kterým je obývací pokoj s kuchyňským koutem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Přes kuchyň se pak vchází do koupelny, která má i okno, tedy je i s denním světlem. Poslední pokoj slouží jako ložnice. Byl zmenšen, a vytvořeny tak byly pokoje dva, ložnice a šatna.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevné řešení

Barevné řešení prostoru je stylovější a použité materiály jsou kvalitnější. Podlaha je také ve světlém provedení dřeva a nábytkové vybavení je v kombinaci tmavého dřeva a světlých krémovým lakem opatřených skříněk.

Maximum úložného prostoru

Přímo na kuchyňskou linku navazuje jídelní barový stůl pro čtyři osoby, který tak prostupuje do prostoru. V místnosti bylo vytvořeno maximum úložného prostoru, proto hned od předsíně vede velká skříň a na ni navazuje televizní sestava s policemi. Nechybí samozřejmě pohovka a odkládací stolek.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Předsíň s odkládací taburetkou

V malé předsíňce je odkládací taburetka a botník. Stěny mezi obývacím prostorem a předsíní jsou obloženy dekorativním kamenem.

Ložnice je čistá a jednoduchá

V ložnici je kromě velké pohodlné dřevěné postele ještě křeslo a komoda. Nejsou zde šatní skříně, které jsou umístěny v šatně. Prostor ložnice je čistý, jednoduchý, postel má vysoké dřevěné čelo, takže už nad ní není třeba vytvářet velké dekorace.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Souhra odlišných materiálů

Koupelna je zařízena stylově a útulně. Nechybí rohová vana se sprchovou zástěnou a umyvadlo s velkou skříňkou. Vedle je za příčkou oddělená pračka a také další úložný prostor. S kamenným obkladem barevně ladí obklad a dlažba, vše je v přírodních tónech. V koupelně je ještě velká skříň s úložným prostorem třeba pro úklidové prostředky.

Srovnání dispozic

Obě dispozice bytu byly navrženy tak, aby vyhovovaly mladému páru. Jeden návrh je mladistvý a hravý, tomu jsme se věnovali minulý týden, druhý je decentní a stylový, tomu jsme se věnovali dnes.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Druhý z nich vyžaduje radikální řešení, které ale může umožnit jistý komfort a byt s šatnou a velkou koupelnou může být zajímavější než oddělená kuchyň daleko od obýváku. Navíc pokud se z balkónu vytvoří zasklená útulná lodžie, může sloužit i jako část bytu, kde může být umístěn i potřebný nábytek.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebraňme se rekonstrukčním změnám v kuchyni

Základem každé kuchyňské sestavy jsou modulové skříňky v řadě standardních rozměrů, které je možné spolu libovolně kombinovat. Není tedy důvod, proč se...

Výběr článků

Načítám