Hlavní obsah

Moderní kuchyň a koupelna v hlavní roli rekonstrukce panelového bytu mladého páru

Zatímco chyby vzniklé při stavbě panelových domů použitím nekvalitního materiálu na první pohled člověka příliš netrápí, mnohé jiné věci vadí skoro denně. Patří mezi ně například stísněnost prostor, která je dána nejen velikostí místností, ale i výškou 260 centimetrů.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

U obývacího pokoje často narušuje ráz místnosti i několikero dveří a oken. Naopak až příliš prostoru v takových bytech zabírají chodby. Zkuste, je-li to možné, aspoň jedny dveře zrušit.

A rozhodně se snažte umístit do chodeb vestavěné skříně, do kterých byste uložili maximální množství věcí. Pokoje potom nebudete muset zbytečně zahlcovat skřínkami, policemi a dalším nábytkem a díky tomu budou působit opticky větším a vzdušnějším dojmem.

Je-li to možné a statika to dovoluje, zrušte příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem. Opět tím přispějete ke zvětšení prostoru. Zcela jinak je třeba postupovat při organizaci kuchyně. Vyvarujte se hlavně takových chyb, jako je třeba umístění sporáku do rohu, kdy kolem nemáte žádnou odkládací plochu.

Pokud už se rozhodnete pro celkovou rekonstrukci, měli byste volit řešení kuchyně do tvaru písmene L, případně U. Pak se stačí otočit, a máte vše při ruce bez zbytečného běhání.

Dobrý den,
chtěli bychom Vás požádat o pomoc s návrhem na rekonstrukci bytu 2+1 v panelovém domě. Byt bychom chtěli kompletně zrekonstruovat - hlavně odstranit původní umakartové jádro a vhodně dispozičně navrhnout novou koupelnu a kuchyň.
V koupelně bychom si představovali asymetrickou rohovou vanu se sprchovou zástěnou, ale není to podmínkou. Toaleta by měla zůstat od koupelny oddělena. Kuchyň bychom si přáli v moderním stylu s vestavěnými spotřebiči. V obývacím pokoji bychom chtěli zachovat původní sedačku, jinak vše ostatní nahradit modernějším zařízením, měl by tu také být malý pracovní koutek na PC.
Líbí se nám použití kamenného obkladu na zeď. Celý prostor bychom chtěli opticky barevně propojit a použít jednotnou podlahovou krytinu. Na chodbě je možno zbourat původní šatnu a nahradit ji vestavbou.
V ložnici plánujeme jen výměnu podlahové krytiny, případně také postele a novou výmalbu. Mnohokrát děkujeme a přáli bychom si, abyste si vybrali náš projekt, a pomohli nám tak s návrhem našeho bytu. Jirka a Jana

Byly vytvořeny dvě varianty možného řešení nové dispozice bytu. První verze nevyžaduje tolik stavebních úprav a druhá je výrazně pozměněná a zcela mění dispozici bytu, té se budeme detailně věnovat za týden. Nyní se budeme podrobně věnovat té první.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Současné rozvržení bytu

První varianta byla zcela záměrně navržena v jednoduché bílé barvě, která převládá a kontrastuje s použitím barevné tapety (Lavmi), z jejíž palety se odvíjí použití dalších barev interiéru. Z toho vychází snaha, aby byt působil vzdušně a hodně mladistvě, a vyhovoval tak mladému páru, který má rád výrazné prvky v interiéru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nové rozvržení

Prostor je otevřený

Podlaha je ve světlém provedení dekoru dřeva, tak aby prostor zůstal světlý a podlaha nebyla nijak výrazná s ohledem na tapetu. Ta byla použita na dlouhou stěnu, která prostupuje jak předsíní a chodbou, tak volně navazuje do kuchyně.

Celý prostor je spojený - otevřený, kuchyň není oddělená dveřmi. Kromě použití tapety jsou ostatní stěny v šedém tónu tak, aby kontrastovaly s bílým nábytkem.

Předsíni vévodí zrcadlo

V předsíni je naproti dveřím velké kulaté zrcadlo, a vedle dveří sedátko a věšák s policí pro odkládání věcí. Interiérové dveře byly navrženy tak, aby vtipně dokreslovaly dekor tapety, takže mají také kruhové prvky – malá prosklená okénka (Sapeli).

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Úložný prostor pro mikrovlnku

Kuchyňská linka byla navržena tak, aby bylo využito maximum prostoru a v kuchyni nechyběl prostor pro sezení, protože klasický jídelní stůl zde není. Provedení kuchyňské linky je bílé a v zelené barvě je navržena kamenná pracovní deska (Technistone) a skleněný obklad. Všechny spotřebiče jsou vestavěné, vedle okna je ještě jedna další skříň, která skýtá další úložný prostor a umístění vestavěné mikrovlnky.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Ložnice je také bílá

Ložnice je navržena opět ve stejném duchu, kde dominuje výrazná tapeta a nábytek je bílý. V prostoru jsou šatní skříně a zásuvkové komody. Postel je celokovová vzdušná, s podobnými nočními stolky. Pod oknem je navíc čalouněný taburet, který je rovněž praktický.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Místo pro počítač

Obývací prostor je vybaven rohovou pohodlnou pohovkou, rohovou knihovnou a TV komodou. Vedle knihovny je ještě pracovní PC koutek. Opět jsou zde použity výrazné tapety, ale jen na stěně za knihovnou. Výrazné čalounění má pohovka a ostatní použité materiály jsou spíše decentní.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Denní světlo v koupelně

Koupelna a WC jsou oddělené. Oba prostory jsou v světle šedém provedení obkladů, na přání čtenáře je rohová vana se sprchovou zástěnou a samozřejmě nechybí umyvadlo s úložným prostorem, pračka a další skříňky. Ty jsou už ve výrazných barvách pro oživení prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Do koupelny vede i okno z kuchyně, které tak do prostoru přináší denní světlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebraňme se rekonstrukčním změnám v kuchyni

Základem každé kuchyňské sestavy jsou modulové skříňky v řadě standardních rozměrů, které je možné spolu libovolně kombinovat. Není tedy důvod, proč se...

Výběr článků

Načítám