Hlavní obsah

Proměna letního bytu v podkrovní mezonet

Právo, Gisela Růžičková

Když se řekne letní byt, vybaví se nám světlý a slunný prostor, kde jeho obyvatelé tráví pouze tu nejteplejší část roku. Podobně tomu bylo i ve vile našich hostitelů, kde k trvalému obývání bylo původně určeno jen přízemí a patro se využívalo jako letní byt. Jednoho dne majitelé usoudili, že bude lepší podkroví přestavět a obývat ho celoročně.

Foto: archiv firmy Velux, Právo

Atypické prostory v podkroví přirostly celé rodině k srdci hlavně proto, že tu je celý den dostatek světla.

Článek

Rodina se dvěma dětmi a prarodiči žije ve vilové čtvrti v okresním městě nedaleko Prahy v přízemním domě postaveném v roce 1936.

Ještě zhruba před rokem spolu všichni bydleli v přízemí a první patro téměř nevyužívali. A přitom tu byly krásné prostory. Otázku, proč nevyužít první patro a šidit se tak o životní prostor, si pokládali stále častěji. S rostoucími nároky dětí na prostor se majitelé pustili do přestavby podkroví.

Pomohl architekt

Samotná rekonstrukce trvala zhruba osm měsíců. Její výsledek byl pro manžele příjemným překvapením, přestože měli od začátku jasnou představu o tom, jak by měly prostory vypadat.

.: Díky rekonstrukci staršího rodinného domu vznikl v podkroví mezonetový byt, který poskytuje více místa. Střešní okna, která jsou z hlediska ekonomiky a rychlosti výstavby ideální, umožnila plně využít dříve tmavé a nepohodlné místnosti. foto: Právo/archiv firmy Velux

O uspořádání i konečný vzhled interiéru se zasloužila hlavně paní domu. Práce s designem je totiž jejím velkým koníčkem. Své nápady buď rovnou realizovala s vydatnou pomocí řemeslníků, k náročnějším úkolům pak přizvala architekta, který její ideje dopracoval do detailu. Tímto způsobem vznikla například atypická knihovna v obývacím pokoji.

Podkrovní mezonet

Podkrovní prostory se ukázaly být natolik prostorné, že zde vznikl dokonce mezonet. Když po dřevěných schodech vystoupáme z přízemí do prvního patra, najdeme tu obývací pokoj, koupelnu, šatnu se spoustou úložného místa, ze které se dá projít do ložnice. V patře je dále komůrka pro ukládání a žehlení prádla a dětský pokojíček nejmladšího člena rodiny.

.: Ve světlém a slunném podkroví jsou okna doplněna žaluziemi poskytujícími příjemný stín a barevně ladícími s interiérem. V dětském pokoji je střešní okno doplněno praktickou dvojitou roletou. foto: Právo/archiv firmy Velux

Všechny místnosti jsou velké a světlé, dominantu mezi nimi tvoří obývací pokoj, a to jak velikostí prostoru, tak prosvětlením. Výrazným prvkem, který zaujme na první pohled, je originální knihovna. Denní světlo do interiéru vpouští dvě trojice kyvných střešních oken.

Prosluněný prostor

„Máme rádi dostatek světla, ale neočekávali jsme, že budeme mít prosluněný prostor celý den,“ říká s nadšením paní domu. Na otázku, proč zvolili střešní okna, odpovídá: „Původní architektura domu nebyla vhodná například pro vikýř. Navíc střešní okna byla ideální z hlediska ekonomiky i rychlosti výstavby.“ Okna jsou doplněna žaluziemi, které poskytují příjemný stín a barevně ladí s interiérem. Ten je zařízen velmi minimalisticky.

.: Ve světlém a slunném podkroví jsou okna doplněna žaluziemi poskytujícími příjemný stín a barevně ladícími s interiérem. foto: Právo/archiv firmy Velux

Lehkost a vzdušnost určuje nejen minimum nábytku – sedací souprava, otevřená knihovna a nízká skřínka, ale i použitá bílá barva. Do kontrastu k ní byly vybrány černé polštářky a v pracovní části obývacího pokoje dokonce černá pohovka.

Světlo a barvy pro děti

Také v dalších podkrovních místnostech, jako jsou dětský pokoj, šatna nebo komora s prádlem, mají střešní okna zásluhu na jejich proslunění.

V dětském pokoji, který hýří barevnými hračkami, je střešní okno navíc doplněno praktickou dvojitou roletou, jejíž plisovaná část dokáže lehce utlumit sluneční paprsky a zcela zatemňující část pak v případě potřeby ponoří pokoj do tmy.

Ticho a klid

Úzké dřevěné schodiště opatřené skleněným zábradlím, které vede do mezonetového pokoje, je dalším originálním nápadem paní domu. Vedeni světlem z malého střešního okna vstoupíme do království staršího syna.

.: Dominantu mezi podkrovními místnostmi tvoří obývací pokoj s originální knihovnou, a to jak velikostí, tak prosvětlením. foto: Právo/archiv firmy Velux

Dřevěné trámy napovídají, že jsme se ocitli těsně pod střechou, ale šikmina začíná přibližně až ve dvou metrech, takže prostor nepůsobí stísněně. K pocitu volnosti přispívá i pět střešních oken s žaluziemi, které vpouštějí do místnosti spoustu denního světla a čerstvého vzduchu.

Přední část pokoje slouží jako malý obývák, kde se občas scházejí kamarádi. V čele pokoje, přímo pod dvojicí střešních oken, je umístěn pracovní stůl. Ideální místo pro učení se spoustou světla během dne.

Střešní okna bodují

Atypické prostory v podkroví přirostly celé rodině k srdci. Střešní okna jim umožnila plně využít dříve tmavé a nepohodlné místnosti. Nyní je byt světlý, slunný a i díky minimu nábytku a použitým světlým barvám působí prostor vzdušně a volně. Zvenčí by nikdo nehádal, kolik místa se v domě skrývá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám