Hlavní obsah

Připravte si ranní kávu sami a ušetřete tisíce

Novinky, Zboží.cz
PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Kvalitní káva je pro mnohé lidi synonymem dobré nálady, přívalu energie a zárukou skvělého začátku dne. A tak za ni, v přesvědčení, že doma by si tak lahodný šálek nikdy nepřipravili, utrácejí v kavárnách každý den horentní sumy. Ovšem často zbytečně!

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Opravdu dobrou kávu si můžete dopřát i v pohodlí domova – a za zlomek ceny, kterou byste za ni dali venku. Stačí si pořídit správný přístroj, který se vám o požitek z ranního šálku tohoto lahodného nápoje postará.

Ještě než se pustíte do nákupu

Na začátku tedy stojí investice do kávovaru. Ta se vám ale během pár měsíců několikanásobně vrátí. Jen si spočítejte, kolik peněz měsíčně utratíte, pokud si každý den kávu kupujete například cestou do práce. Při průměrné ceně 50 korun za šálek či kelímek a 20 pracovních dnech se celková suma vyšplhá na tisícovku. Přibližně za tuto cenu už pořídíte přístroj, který vám stejně kvalitní kávu připraví i doma.

Jestliže jste rozhodnuti pořídit si přístroj na kávu domů, čeká vás vybírání z nepřeberného množství výrobků, jež se na trhu nabízejí. Který ale bude ten pravý pro vás?

Nejprve byste si měli říci, co vlastně od kávovaru očekáváte. Kávu jako od baristy? Lehké espreso? Možnost připravit si každý den jiný typ kávy (espreso, latté, macchiato, cappuccino a další)?

Obecně lze přístroje na kávu rozdělit do tří základních skupin – překapávače, přístroje na espreso a kombinované přístroje. Každý z těchto kávovarů má své výhody a každý umí něco jiného.

Jednu překapávanou, prosím

Překapávače se hodí především pro lidi, kteří od kávovaru očekávají hlavně rychle připravenou, ne příliš silnou kávu. Tu oceníte především tehdy, pokud si lahodný nápoj dopřáváte během dne častěji, případně pokud máte citlivější žaludek a opravdu silná káva vám po ránu nedělá dobře.

Princip tohoto přístroje spočívá v překapávání horké vody přes namletou kávu, která je umístěna v kávovém filtru. Cena překapávačů se pohybuje od několika set korun výše, takže nijak zvlášť nezatíží váš rodinný rozpočet. A najdete mezi nimi i opravdu povedené designové kousky.

03_rijen_Zbozi_Pripravte si ranni kavu_A

1. Překapávač Sencor SCE 2001WH, od 399 Kč2. Kávovar Russell Hobbs 20060-56, od 4 559 Kč

1. Překapávač Sencor SCE 2001WH, od 399 Kč2. Kávovar Russell Hobbs 20060-56, od 4 559 Kč3. Filtrační kávovar Bosch TKA 6034, od 1 084 Kč

1. Překapávač Sencor SCE 2001WH, od 399 Kč2. Kávovar Russell Hobbs 20060-56, od 4 559 Kč3. Filtrační kávovar Bosch TKA 6034, od 1 084 Kč4. Kávovar Severin KA 5802, od 2 272 Kč

5. Kávovar na překapávanou kávu DéLonghi ICMI 211, od 2 990 Kč

Svůdné espreso

Jestliže patříte k milovníkům lahodné kávy, která svou intenzitou a chutí může konkurovat kávě připravené profesionálem, zvolte přístroj na espreso, v němž se káva spaří s vodou o teplotě 90 °C pod tlakem nejméně 9 barů (většina přístrojů ale nabízí spaření kávy pod tlakem až 15 barů, což zajišťuje ještě intenzivnější chuť).

Přístroj na espreso může být buď automatický, manuální nebo kapslový.

03_rijen_Zbozi_Pripravte si ranni kavu_B

1. Krups Latt'Espress EA829810, od 11 494 Kč2. Kapslový kávovar Dolce Gusto Krups Drop Silver (KP350B), od 3 999 Kč3. Kompaktní TASSIMO kávovar Bosch TAS1251, od 1 249 Kč

1. Krups Latt'Espress EA829810, od 11 494 Kč2. Kapslový kávovar Dolce Gusto Krups Drop Silver (KP350B), od 3 999 Kč3. Kompaktní TASSIMO kávovar Bosch TAS1251, od 1 249 Kč4. Automatický kávovar na nápojové kapsle Dolce Gusto Piccolo, od 1 299 Kč

5. Kávovar Philips Saeco HD 8911/09, od 13 999 Kč

Automatické přístroje kávu samy namelou, většinou umějí připravit i nápoje s mlékem (například tolik oblíbené latté nebo cappuccino). Některé mají i funkci pro samočištění, což oceníte především tehdy, chcete-li péčí o kávovar strávit minimum času.

U manuálních přístrojů je nutné napěchovat kávu do speciální páky. Pokud si chcete dopřát kávu s mlékem, ujistěte se, že vámi vybraný přístroj disponuje tryskou (díky ní bude mléko úžasně našlehané). Čištění budete také muset provádět sami, ale ta trocha nepohodlí za kvalitní šálek kávy rozhodně stojí!

Speciální kategorií jsou přístroje kapslové. Jejich ovládání je velmi snadné, a i proto patří tyto kávovary poslední dobou k velmi oblíbeným. Stačí vložit do přístroje kapsli (je nutné, aby byla od stejného výrobce jako přístroj) s požadovaným typem kávy, zmáčknout tlačítko a už jen pár vteřin čekat, až se váš šálek zaplní aromatickým nápojem.

Když se nemůžete rozhodnout

Jak už sám název napovídá, kombinované přístroje v sobě spojují jak překapávače, tak i přípravu espresa. Hodí se pro opravdu náročné uživatele, případně pro domácnosti, kde se milovníci kávy neshodují ve svých požadavcích na způsob přípravy kávy.

03_rijen_Zbozi_Pripravte si ranni kavu_C

1. Kombinovaný kávovar De'Longhi BCO 420, od 5 490 Kč2. Tescoma GUSTITO šálek na cappuccino s podšálkem, od 159 Kč

1. Kombinovaný kávovar De'Longhi BCO 420, od 5 490 Kč2. Tescoma GUSTITO šálek na cappuccino s podšálkem, od 159 Kč3. Káva Lavazza Qualita Oro 250g zrnková, od 118 Kč

4. Kávovar Zelmer 13Z012, od 2 900 Kč

Nejen funkce, ale i vzhled

Ačkoli vypadá výběr přístroje na kávu jako věda, je to snazší, než si myslíte. Řiďte se především svými chuťovými buňkami a preferencemi. V okamžiku, kdy budete vědět, jaký typ kávy vám vyhovuje nejvíce, budete nakupovat najisto.

Kávovar navíc může být i skvělým doplňkem do kuchyně. Výrobci už dávno nesázejí jen na funkčnost, ale spojují ji i s designem. Na trhu tak najdete výrobky nejrůznějších tvarů a barev, vybírat budete moci mezi vysoce elegantními přístroji i rozverně hravými kávovary. Určitě najdete do své domácnosti ten pravý!

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám