Hlavní obsah

Při rekonstrukci studentského bytu muselo pryč nadbytečné okno i kuchyňský ostrůvek

Mladí vysokoškolští studenti si tak oblíbili moravskou metropoli, kde oba studují, že se nakonec rozhodli pořídit si v Brně byt a natrvalo tu zakotvit. Slunný byt 3+kk je zaujal zajímavě řešeným balkónem mezi obývacím pokojem a ložnicí a pak také nádherným výhledem.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus (9x)

Obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelní částí je zajímavý především atypickým umístění televizní sestavy.

Článek

Horší už to bylo s dispozicí obytného prostoru, který měl příliš mnoho oken. Nakonec se ukázalo, že nějaké okno prostě musí zmizet.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus

V zádveří a chodbě je nábytek ozvláštněn plastickým motivem jemné vlnky. Jarní zelená prostor osvěží.

Velmi radikální přeměna si ovšem žádala rady odborníků. Mladí partneři hledali pomoc na internetu, vyptávali se známých. Nakonec se rozhodli pro toto studio Věry a Petra Tomíčkových. U nich je zaujal svěží přístup a mnoho originálních nápadů a vychytávek, které jim konvenovaly. Zkrátka kápli si všichni čtyři do noty.

Ostrůvek musí pryč

Původní červená kuchyňská linka byla zachována, jenom z ní byla odstraněna nainstalovaná pračka, a naopak byla obohacena o další skřínky v rámci hesla, že úložných prostorů není nikdy dost.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus

Polovysoká zástěna přirozeně odděluje obývací a jídelní část.

Rekonstrukci musel ustoupit i neforemný kuchyňský ostrůvek, který zabíral zbytečně moc místa z velmi cenného obytného prostoru.

Výrazná barva kuchyňské linky spoluurčila barevnost prostoru, kde svou roli sehrává jako protipól nevinná bílá na nábytku vyrobeném na míru a barevný kontrapunkt završuje tmavá, velmi zajímavá, pohovka.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus

Vedle kuchyňské linky vyroste zelená stěna z břečťanu.

Vedle kuchyňské linky umístěné do tvaru písmene L vyroste časem zelená stěna z břečťanu zasazeného v samozavlažovacím květináči.

Našli místo pro televizor

Designéři a mladí majitelé bytu dlouho hledali místo, kde by nejvhodněji umístili televizní přijímač. Nakonec se dohodli na tom, že jej umístí před nízkou stěnu, která účelně odděluje jídelní stůl a obytnou odpočinkovou zónu.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus

Rozkládací sedací souprava Hebe je výrobkem firmy Polstrin a tvoří ji dvojsedák s výhodně upravenou podnožkou. Stejně jako téměř veškerý nábytek v zajímavém bytě je vyrobena na míru.

Výhled na město

Byt je natolik prostorný, že jej v budoucnu bude moci obývat i rodina s dětmi. Pokoj, který by měl jednou sloužit jako dětský, pojali architekti tak, aby nebylo nutné časem dělat nějaké zásadní změny.

Dbali na to, aby v pokoji bylo co nejvíce úložných prostor, umístili tam zajímavě řešené zrcadlo a na míru vyrobený skříňkový nábytek doplnili bílým otočným křeslem ze syntetické kůže.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus

Studentský pokoj zaujme barevnou kombinací lesklé bílé a červené.

Stěny pokrývají velmi hravé samolepky s motivy květin. A co je zajímavé? Na černé středy květin je možné psát nebo kreslit křídou.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus

Samolepky na zdi plní funkci nejen dekorace, ale černé plochy fungují jako tabule, na kterou lze psát křídou.

Balkón, který tvoří koridor mezi obývacím pokojem a ložnicí, je v létě velmi vhodným prostorem k snídani.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus

V ložnici zaujme posuvný pracovní stolek pod oknem. Je zajímavý nejen technickým řešením, ale také detailem v podobě bílé linky ve stolové desce.

Mobilní stolek na kolečkách má zásuvky z obou stran a je všestranně využitelný. Může na něm být notebook nebo televize. Stejně tak dobře poslouží jako toaletka.

Pod oknem jsou na míru vyhotovené skříňky, které slouží jako prádelník a barevně ladí se stolkem. Mladí studenti jsou velmi vděčni za praktické rolety, které je možné stahovat v různých směrech podle toho, jak je potřeba.

Osvětlení, jemuž designéři věnovali velkou pozornost, lustr a další svítidla pocházejí z Rendl Light Studia.

Foto: toto studio a časopis Panel Plus

Slovo designérů

„Majitelé bytu nás oslovili především kvůli problematickým dispozicím obývacího pokoje. Prvními obyvateli sem byla instalována kuchyň s masivním ostrůvkem, který zasahoval do obývací části tak, že umístit pohodlnou pohovku bylo nemožné a chyběl přímý pohled na televizi. Majitelé si přáli zachovat podlahy a část kuchyňské linky, v ostatním nám ponechali volnou ruku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Poměrně radikální řešení se zakrytím jednoho z oken a umístěním televize do prostoru se jim hned velmi zalíbilo. A právě v tomto duchu jsme navrhli vyřešení celého interiéru.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám