Hlavní obsah

Předvánoční úklid domácnosti už nemusí být dřina

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční čas kromě kouzla nadcházejících svátků s sebou někdy přináší i stres z generálního úklidu, k němuž se ve většině rodin touto dobou přistupuje. Mnohé úkony si však lze usnadnit, nebo je dokonce zcela přenechat technice. Stačí jen vědět, jak na to.

Foto: Electrolux (2x)

I předvánoční úklid může být v pohodě, když máte správné pomocníky, jimž můžete většinu prací bez obav svěřit.

Článek

Mytí oken se pravidelně objevuje v žebříčku nejméně oblíbených domácích prací na prvních příčkách. I přesto, že se vždy držíte předepsaných pravidel, jen málokdy docílíte kýženého výsledku v podobě nablýskaných skleněných tabulí.

Foto: Euronics

Robotický čistič oken Ecovacs Winbot 850 za 9999 Kč si poradí s okny sám.

Řešením může být robot na čištění oken, který si hravě poradí i s těžce dostupnými místy. Ušetří spoustu času a výsledek bude stát za to. Jeho obsluha i údržba jsou velice snadné. Přístroj stačí zapojit do elektrické sítě a umístit jej na plochu, kterou chcete čistit.

„Robot okno čistí zpravidla v několika fázích. Nejprve setře největší zašpinění, následně kapičky a zbylé nečistoty a v závěru okno dokonale vyleští,“ vysvětluje Pavel Janů, produktový odborník Euronics.

Foto: Kärcher

Bateriový okenní čistič je chytrá kombinace rozprašovače se stíracím nástavcem. Odsávací funkce zajišťuje maximálně účinné čištění a zářivě čistá okna. Cena činí 1490 Kč.

Levnější možností, jak si mytí oken ulehčit, je volba bateriového čističe, což je chytrá kombinace rozprašovače se stíracím nástavcem. Funkce odsávání pak zajistí velice účinné čištění a tedy i zářivě čisté tabule skel.

Foto: Vileda

Praktické balení čističe oken a mopu s rozprašovačem pro čisticí prostředek. Čistič oken je opatřen kloubem pro perfektní přilnutí k čištěné ploše. Prodává se za částku 1199 Kč.

Foto: Leifheit

Čistič oken s tyčí lze pořídit za 1440 Kč.

Jak na podlahy

Technologický pokrok se nevyhnul ani vysavačům. Jejich spotřeba elektřiny za poslední léta klesla až o dvě třetiny a stále se zdokonalují jejich schopnosti filtrace i velmi drobných prachových částic.

„Proto byste neměli s výměnou zastaralého vysavače váhat, budete překvapeni, jak se technologie posunula dopředu,“ říká Petr Štursa, produktový manažer z Kasa.cz.

Při výběru vysavače určeného pro domácnost se zvířaty je důležitým kritériem sací výkon. Ten by měl být ideálně 300 W, protože jedině tak dokáže vysát opravdu každý chlup.

„Na koberce si pořiďte vysavač s nástavcem, jenž zvýší efekt výkonu. (Tzv. turbokartáč - pozn. red.) Oproti tomu hladké podlahy nevyžadují žádné speciální doplňky. Na trhu jsou i vysavače s příslušenstvím přímo určeným pro péči o srst domácích mazlíčků. Obsahují hrubý nebo jemný hřeben, kartáč i redukce pro jejich připojení,“ radí Petr Štursa.

Foto: Electrolux

Díky hubici AeroPro™ Mini Turbo a prachovým sáčkům Anti-Odour je vysavač Electrolux UltraOne Zuoanimal+ nepostradatelným pomocníkem pro chovatele zvířat. Integrovaný filtr AllergyPlus zachytí i nejjemnější částice prachu a dalších alergenů. Cena: 7499 Kč.

Foto: Concept

Všestranné použití a extra bohaté příslušenství, a když k tomu přidáte ještě neotřelý karbonový design, je na světě sáčkový vysavač Concept VP8240 HCP MAXI. Jeho cena činí 3999 korun.

Kromě podlahových vysavačů, jež jsou vhodné pro důkladnější úklid, lze volit také tyčové modely, ideální pro každodenní rychlé vysátí běžných nečistot až po robotické vysavače. Pozor, u nich nelze očekávat, že nahradí pečlivé vysávání, tak jak je provádí člověk.

Robotické vysavače jsou určeny pro pravidelné odstraňování prachu a dalších nečistot z podlahy především v době, kdy není nikdo doma.

Foto: iRobot

Robotický vysavač iRobot Roomba série 866 má vysoký sací výkon a díky novým gumovým kartáčům účinně sesbírá i velmi jemné nečistotyze všech druhů podlah a koberců. Model má navíc tichý chod a dlouhou životnost baterií i velký sběrný koš. Cena: 14 989 Kč.

Foto: Concept

Malý bezsáčkový ruční vysavač Concept VP1000 Cosmic umí kromě vysávání i vyfukovat a nafukovat. Stojí 1199 korun.

Foto: Eta

Tyčový vysavač ETA Milio 2446 90000 je určen k úklidu všech typů podlah a dostane se i do těžce dostupných míst. Zároveň je vybaven rotačním kartáčem pro úklid parket a dalších tvrdých podlah. Jeho cena činí 2999 Kč.

Starý dobrý mop

Praktickými pomocníky na úklid hladkých podlah jsou i různé druhy mopů. Práce s nimi je rozhodně pohodlnější než klasické vytírání hadrem a v mnoha případech i rychlejší.

Foto: Vileda

Prémiový úklidový set plochého mopu s mikrovláknovým návlekem a ždímacího vědra s pedálovým mechanismem pro dosažení profesionální úrovně úklidu a čistoty všech typů podlah. Cena 1590 Kč.

Většina výrobců nabízí nikoli samotný mop, ale ucelený systém zahrnující i kbelík a na něj nasazený ždímací prvek umožňující mop zbavit špíny a znovu jej pak navlhčit, aniž by se člověk musel neustále ohýbat.

Každý výrobce ovšem používá jiný systém, a tak je třeba se při dokupování dalších doplňků držet stále stejné značky, aby k sobě jednotlivé prvky pasovaly.

Foto: Leifheit

Univerzální podlahový mop Picobello 56553 XL Micro Duo je vybaven ždímacím mechanismem díky němuž člověk nepřijde do fyzického kontaktu se špinavou vodou. Je vhodný pro všechny typy podlah, včetně těhc, které jsou citlivé na vlhkost. Cena: 599 Kč.

Zajímavostí jsou elektrické parní mopy, které namísto chemických čisticích prostředků využívají páru. Některé modely jsou navrženy tak, aby z nich bylo možné jádro oddělit a používat je pak i jako ruční parní čistič.

Foto: Hoover

Parní mop Steam Capsule 2v1 vyčistí podlahy, ale i jakákoli další znečištěná místa pouze pomocí páry. Stačí mu k tomu 0,35 l vody a za 15 sekund je připraven k práci. Díky oddělitelnému jádru jej lze použít i jako ruční čistič. Cena: 3990 Kč.

Proklínané žehlení

S mytím oken soutěží o první příčky na pomyslném žebříčku nepopulárních domácích prací také žehlení. To přitom může jít jako po másle s tzv. systémovými žehličkami. Přímo povinnou výbavou by měly být pro hospodyně, které žehlí často a velké objemy prádla.

Moderní systémové žehličky fungují na principu systémové páry, která je natolik silná, že prostoupí i silnější tkaniny. Žehlení je pak mnohem snazší a zároveň rychlejší. Snadno vyžehlíte i povlečení přehnuté ve více vrstvách, aniž byste ho museli žehlit z obou stran. Vybírat můžete celkem ze dvou typů systémových žehliček.

Foto: Tefal

Parní generátor Tefal Express Auto Control GV7781 o příkonu 2400 W umožňuje svižně žehlit všechny druhy textilií při ideální teplotě. Pára v jeho zásobníku má tlak 6,3 barů, takže pronikne hluboko do tkaniny. Cena činí 5999 Kč.

První skupina vyrábí páru k žehlení v samostatném bojleru, která je následně přenášena pod tlakem do žehličky. Tento typ vám ale v průběhu žehlení neumožní doplnit vodu, dokud neklesne její teplota na bezpečnou hodnotu.

Druhou variantou je systémová žehlička vybavená topným tělesem, která funguje na principu dvou oddělených nádržek. Výhodou je, že vodu můžete doplňovat kdykoli.

Foto: Philips

Protože je voda a tedy i pára shromážděna v samostatném zásobníku, mohou být tyto žehličky subtilnější. Váhu nahrazuje větší objem páry, který jsou schopné vyprodukovat, navíc pod větším tlakem. Systémová žehlička PerfectCare Elite GC9630, stojí 8299 Kč.

Další neocenitelnou funkcí je výstup páry při vertikálním žehlení. Jedná se o rychlý a efektivní způsob žehlení, protože k němu nepotřebujete žehlicí prkno, a krásně s ním narovnáte i pomačkané závěsy pověšené na konzole.

Praní s intuicí

Ačkoli si většina hospodyněk při praní prádla vystačí v průměru se třemi programy, výrobci jim nabízejí pračky i sušičky vybavené technologiemi, které sice nejsou nezbytné, ale čas od času se dobře uplatní. Jednou z nich je funkce Refresh, která odstraní z prádla nepříjemný zápach z kouře, jídla apod.

Pokud se například vrátíte z restaurace, kde vám jinak čisté oblečení načichlo nepříjemným kouřem, nemusíte ho hned znovu prát. Stačí vložit do pračky a za 20 minut je opět v pořádku.

Některé pračky využívají při čištění oděvů i páru. „Pračka AEG s technologií ProSteam využívá páru, která prádlo rychle a jednoduše osvěží, vyhladí a zbaví pachů. Výsledkem je dokonale vyprané prádlo, které už nebudete muset žehlit,“ říká produktová manažerka společnosti Electrolux Zuzana Suchánková.

Foto: AEG

Pračka doplněná sušičkou je ideální kombinace ve dnech, kdy nelze prádlo sušit venku. Pračka Pračka L7FEC48SC ze série 7000 ProSteam stojí 19 990 Kč, sušička T8DEC68SC ze série 8000 AbsoluteCare pak 25 990 Kč.

A pokud také neustále bojujete se zbytky prášku v prádle po jeho vyprání, určitě při příští koupi pračky zaměřte svou pozornost na modely s funkcí Ökomix.

„Tato technologie je unikátní v tom, že všechen prací prostředek a aviváž promíchá s vodou a vzniklou směs kompletně aktivuje ještě před tím, než se dostane do bubnu. Jako první na trhu tak zaručuje dokonalou péči pro každé vlákno, protože zabezpečuje zcela rovnoměrnou distribuci pracího prostředku a aviváže,“ vysvětluje produktový trenér a školitel společnosti Electrolux René Kubaník.

Skvělým dárkem pod stromeček mohou být i nejnovější pračky se zvětšeným objemem bubnu, kam se vejde 7 nebo i 8 kilogramů prádla, což usnadní praní rozměrnějších textilií, jako jsou různé závěsy a přehozy.

Pryč s prádlem

Zatímco v létě si mohou hospodyně pomoci se sušením prádla na zahradě nebo na balkóně, v chladných měsících si musí sušáky nastěhovat do bytu. A to pak doma, zvláště při velkém prádle, nebývá dostatek místa. Řešením jsou sušičky.

Foto: Beko

Sušička prádla Beko DPY 8506 GXB1 rychle zbaví vyprané oděvy přebytečné vlhkosti a zároveň s nimi nakládá tak šetrně, že většinu už vůbec nemusíte žehlit. Cena 17 990 Kč.

„Ceny sušiček prádla výrazně klesly a začínají u sedmi tisíc korun; nižší je také jejich spotřeba energie. Není divu, že se sušičky stále více prosazují i do menších rodin. Už proto, že prádlo ze sušičky se mnohem snadněji žehlí než prádlo sušené na klasickém věšáku,“ radí odborný poradce Daniel Dobeš z Euronics.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám