Hlavní obsah

Pracovna a ložnice rodičů dostaly po rekonstrukci moderní vzhled

V panelových bytech bydlí zhruba třetina obyvatel, a jak ukazují cenové přehledy i nabídky realitních kanceláří, rozhodně nejde o levné a druhořadé bydlení. Naopak. Díky revitalizačním programům, při kterých dochází k odstranění konstrukčních závad, k zateplení, novým fasádám a zasklívaným lodžiím, mají tyto byty často mnohem lepší vlastnosti než zděné domy.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Článek

Ovšem o kvalitě bydlení uvnitř rozhodují sami majitelé. Po drobných úpravách jako je například odstranění tapet nebo výměna podlah přichází nejnáročnější a také nejdražší úprava – vybourání umakartového jádra a rekonstrukce koupelny, případně kuchyně. Jak postupovat, aby nešlo o vyhozené peníze? Nezatracujme panelové byty, protože i v nich lze vytvořit kvalitní a zajímavé bydlení.

Na pomoc si přizvali odborníky

V panelovém bytě na Chodovci si Václav se svou ženou Karolínou před nějakým časem zrekonstruovali obývací pokoj s kuchyní a koupelnu a nyní zbývala druhá etapa, zrevitalizovat a nově navrhnout starou ložnici a pracovnu. Na pomoc si přizvali architektku Zuzanu Strouhalovou a designéra Radovana Mačáka.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Původní stav - ložnice

Změna dispozice

Ložnice měla kromě zastaralého vybavení velmi nešikovnou dispozici, kdy vestavěná šatna ze sádrokartonu zabírala velkou část pokoje. Proto se postel jen tak tak vešla do zbytku místnosti a přístup k posteli byl jen z jedné strany. Architekti se rozhodli šatnu vybourat a funkci úložných prostor přesunout do pracovny. Šlo jim o to, aby nové řešení ložnice bylo stylově čisté a s úplně novým designem.

Pracovna v bývalém dětském pokoji

Pracovna vznikla na místě dětského pokojíku, na stěnách byly ještě oranžové tapety a místnost byla zařízena nesourodým nábytkem z různých dekorů dřeva. Ačkoliv Václav využívá pracovnu již delší dobu, stále před rekonstrukcí nesla stopy původního dětského pokoje od již zmíněných tapet přes koberec až po zbytky samolepek na nábytku.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Původní stav - pracovna

Související úpravy

Při rekonstrukci bylo třeba primárně řešit položení nové podlahy, v pokojích byl pouze koberec. Zvolena byla vinylová podlaha ve světlém dekoru. Musely se také kompletně předělat staré rozvody elektřiny. V ložnici se odstranila, jak již bylo zmíněno, stará šatna a tím se vyčistil prostor. Do středu místnosti se ke stěně umístila nová postel s nočními stolky a ke dveřím jedna šatní skříň se zrcadlovými dveřmi, které místnost opticky rozšířily.

Přáním byl romantický styl

Požadavek rodiny byl navrhnout ložnici spíše vzdušnou, prostornou a úložné prostory umístit do pracovny. Celkové pojetí místnosti mělo být navrženo na přání paní Karolíny v romantickém stylu.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

„Proto jsme jako dominantní prvek zvolili velkoplošnou tapetu s květinovým motivem v kombinaci romantické růžové, kterou uzemňuje černý podklad,“ říká Zuzana Strouhalová. Tapetu, která byla vyrobena na míru, doplňuje výmalba starorůžové na zbylých stěnách, zarámované fotografie dcer a vnučky a bílo růžovo fialové povlečení a dekorace.

Pro maminku navržená ložnice je hodně romantická, ale konečně mají oba manželé přístup k lůžku z obou stran a také postel má rozměry odpovídající páru. Růžovo-fialová barevnost sice pro rockera není, ale snad se s ní časem vypořádá.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Původní šatnu nahradila dvojdílná skříň se zrcadlovými čelními plochami, které pokojík opticky zvětšují. Jako dekoraci použili designéři zarámované fotografie vnučky. A reakce rodiny? Jásaly hlavně dcery, podle slovního hodnocení se proměna líbila i rodičům.

Motorkář a rocker

Pracovna měla být naopak Václavovo útočiště a inspirací pro Zuzanu s Radovanem byly jeho koníčky. Ten je zaměřením motorkář a rocker, fanoušek skupiny Metallica.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Proto se pokoj převážně ladil do šedé barvy a měl mít nádech industriálního stylu. I když se jedná o panelový byt, designéři se pro výsledný efekt rozhodli jednu stěnu obložit cihlovými pásky světle šedé barvy.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Zářivá červená

K této stěně se umístil pracovní stůl s knihovničkou, která má pro oživení červenou barvu. Vedle je ještě šedé křesílko se stolkem a koutek doplňuje industriální lampa. Naproti cihličkové stěně byly umístěny šatní skříně, které mají hodně úložného prostoru. Celá místnost byla doladěna bílošedočernými doplňky. Své místo tady získalo i akvárium.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS
Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d´architecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v atelieru Mimolimit, v ateliéru de.fakto od roku 2010 pracuje samostatně pod značkou deZu. Věnuje se designové práci od návrhu šperků, nábytku, interiérů, až k návrhům domů.
Radovan Mačák (1981)
Studoval obor nezávislé umění a malba ve státě Oregon v USA, čtyři roky žil na Tchaj-wanu, studoval zde tradiční čínskou malbu a interiérový design na Hongkong School of Design, v roce 2009 založil s kolegou Otto Fiřtem designovou značku Merrygorando. Pracuje jako interiérový designér a designér nábytku ve studiu de.facto, spolupracuje s pořadem Jak se staví sen.

Přehled nákladů

stavební a ostatní práce 69 790 Kč

podlaha 38 657 Kč

nábytek 54 626 Kč

dekorace a svítidla 27 446 Kč

celkem 190 519 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám