Hlavní obsah
V nově realizovaném stavu je kuchyň propojena s jídelní částí a volně navazuje na obývací pokoj. Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS (10x)

Po rekonstrukci zmizely z bytu nepraktické vstupy do pokojů

Mladý muž si pořídil prostorný byt ve starším cihlovém domě v Benešově u Prahy. Obrátil se na realizační firmu s požadavkem na kompletní rekonstrukci. Pracovníci firmy se snažili v předložených plánech rekonstrukce naplnit představu majitele bytu na pohodlné bydlení pro jednoho či dva lidi.

V nově realizovaném stavu je kuchyň propojena s jídelní částí a volně navazuje na obývací pokoj. Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS (10x)
Po rekonstrukci zmizely z bytu nepraktické vstupy do pokojů

V původním stavu byla, kromě špatného technického stavu, též nevyhovující dispozice.

Původní stav

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Představa o otevřeném prostoru

„Původní rozvržení bytu nebylo zásadně špatné, nicméně klient měl představu o otevřeném a velkém obytném prostoru a funkčnějším provozu v bytě. Pracovali jsme tedy především s kuchyní, obývacím pokojem a koupelnou,“ popisuje zadání Ing. arch. Radovan Demeter z firmy Kouba interier.

Nový stav

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Nepraktické vstupy v původním stavu

Ani byty v cihlových domech nebývají bez chybičky, jak by se na první pohled zdálo.

V původním stavu byla v zádveří koupelna průchozí na WC, z chodby se vstupovalo do pokojů a kuchyně. Poslední pokoj neměl samostatný vstup, přístupný byl z kuchyně a obývacího pokoje.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Kuchyň propojena s jídelní částí

V nově realizovaném stavu je kuchyň propojena s jídelní částí a volně navazuje na obývací pokoj.

Prostory odděluje nosná zeď, propojení je tedy pouze průhledy po původních dveřích.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

„Kuchyňská linka je do U, snažili jsme se, aby nepůsobila v prostoru mohutně, a zároveň aby poskytla dostatek úložných prostor. Část s lednicí je tedy vysoká až do stropu, roleta vedle ní skýtá dostatek odkládacího místa," vysvětluje architekt.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

A dodává: „Pak následuje mycí centrum, pracovní plocha pod oknem a mezi okny je umístěn sporák. Pro vzniklé rohy spodních skříněk jsou využity praktické výsuvy."

Nezbytné pracovní místo

Masu horních skříněk architekti zminimalizovali na dvě, kuchyň tedy nijak neční do prostoru. Barový pult s výhledem do dvora odděluje kuchyň od jídelní části.

Obývací prostor zůstal velkorysý, s dostatečným místem pro velkou sedací soupravu, televizní sestavu a požadované úložné prostory, ale i pro nezbytné pracovní místo.

Z obývacího pokoje je vstup do ložnice, kde je umístěno praktické dvojlůžko, rozsáhlá vestavěná šatní skříň a komoda.

Koupelna představovala oříšek

„Tak trošku oříšek představovala koupelna, kde musel zůstat bojler a pračka," popisuje návrh architekt.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Z několika variant nakonec zvítězil jeden spojený prostor, s WC pod oknem, umyvadlem se skříňkou a prostorným sprchovým koutem. Bojler s pračkou architekti skryli za nerezovými žaluziemi.

Rozdílné výšky podlah

Samotná realizace představy probíhala bez zásadnějších komplikací. „V průběhu stavby bylo důležité vyřešit zejména rozdílné výšky podlah. V jídelně a obývacím pokoji se pro špatný technický stav dělala nová dřevěná podlaha, v ložnici pak prošla repasí ta stávající. V kuchyni, chodbě a koupelně je velkoformátová dlažba, položená v jedné rovině,“ doplňuje architekt, který realizaci vedl.

Štuky, malby, obklady

„Byt prošel kompletní rekonstrukcí, kromě podlah se tedy dělaly veškeré nové instalace, štuky, malby, obklady a vybavení koupelny. V místě varné desky a digestoře byla v původním stavu stoupačka topení. Na ní jsme udělali tzv. bypass a zasekali jsme ji do stěny za digestoř."

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Vysokotlaké lamináty

Kuchyňská linka a úložné prostory jsou vyrobeny na míru.

„Použili jsme vysokotlaké lamináty jak na dvířka, tak na pracovní desku. Ta je navíc doplněna o masivní dřevěné hrany. Tuto technologii používáme s oblibou, výsledek je pak trvanlivý a odolný proti vodě,“ doplňuje Ing. Martin Kouba, který vede ve firmě truhlárnu.

Šedá dlažba doplněná mozaikou

V koupelně je nenápadná a elegantní šedá dlažba, doplněná jednoduchou mozaikou.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

„Klient si přál střídmý vzhled a jednoduché řešení, koupelnu jsme tedy ozvláštnili pouze jemnou mozaikou, řezanou ze stejných dlaždic. Odkládací prostor ve sprchovém koutě tvoří zapuštěná nika, kterou používáme velmi rádi. Samozřejmostí jsou pak hrany obkladů řezané vodním paprskem, což vytvoří velmi přesný detail. Jako funkční doplněk jsme vybrali výrazná černá svítidla. Majitel si velmi vkusně vybral zbylé vybavení bytu, takže celek působí jednotně a elegantně," poznamenává architekt.

Dílo se zdařilo

Realizace byla zajímavá po všech stránkách. Jak to už u rekonstrukce bývá, projekt byl živý i v čase stavby, jelikož byt vydával svá tajemství týden co týden. V tomto ohledu se architekti vždy setkali s pochopením a otevřeností majitele, který s velkou důvěrou dal na jejich doporučení a ozdobil výsledek vkusným výběrem typového nábytku a doplňků.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Dílo se zdařilo. Skoro každý den najdu v bytě úhel pohledu, který jsem ještě neviděl. Funkce, geometrie prostoru, detail a kvalita realizace mi tvoří domov," poznamenává s uznáním spokojený majitel bytu.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků