Hlavní obsah

Panelákový byt z 80. let má po rekonstrukci působit svěže a mladistvě

Mnoho lidí se obrací na redakce novin, časopisů a internetových portálů, aby tam našli podporu svých úvah o rekonstrukci bytu. Další oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek
Dopis čtenářky
Dobrý den paní Mlejnková, obracím se na Vás s prosbou o radu. Předpokládám, že žadatelů o radu máte více než dost. Přesto doufám, že na moji žádost o radu budete reagovat. Bydlíme v panelovém bytě z konce 80. let, v současné době dvě osoby – já a manžel. V bytě jsme v minulosti provedli drobné úpravy a změny – vybourání příčky a komory z původní předsíně, přístavba nové předsíně (prostor u výtahové šachty), vyzdění bytového jádra s obložením koupelny a WC, obklad v kuchyni, podlahy v pokojích. Za pár let se chystáme do důchodu, a tak bychom chtěli celý byt zrekonstruovat pro dvě osoby (kromě uvedených ložnic). Rádi bychom upravili byt účelně a moderně podle současných trendů.
K našim požadavkům a představám uvádím: Koupelnu bychom rádi zvětšili (nechceme ale zasahovat do stávajících ložnic) a k vaně přidali i sprchový kout/sprchovací vanu?, WC preferujeme samostatné (světlý, elegantní styl). Pokud by to šlo, umístit tam i pračku.
Kuchyň/kuchyňský kout bychom chtěli spojit s obývacím pokojem (manžel má obavy z hluku v kuchyni při dívání se na televizi, takže oddělit asi jen částečně?). Já myslím, že úplné spojení by bylo lepší. Kuchyňskou sestavu spíše hladkou, uzavřenou, elegantní, korespondující s obývacím pokojem. Jídelní stůl pro čtyři osoby. Digestoř? Nechám si poradit. Obývací pokoj větší sezení, spíše méně nábytku, počítat s knihovnou, protože máme dost knih.
Vybouraný prostor (původní předsíň s komorou) – nejsme si jisti, zda je to takto vhodné, a jestli by nebylo třeba oddělit od koupelny a WC (předěl zašupovacími prosklenými dveřmi? + nějaké zabudované skříně s úložnými prostorami?
Předsíň (nově vybudovaná na chodbě domu) – v levé části (za šachtou výtahu) asi šatnu se zašupovacími dveřmi se zrcadlem? Vpravo od vstupních dveří úložné prostory s místem pro sezení při obouvání? Při vstupu do původního bytu je v rohu dešťový svod 24x26 cm) a trubky od stoupačky (v současné době jsou uzavřené ve skříni). Jaké podlahové krytiny a barvy, osvětlení? Preferuji jednoduchý, elegantní styl, spíše světlejší barvy. Líbí se mi kombinace bílá s hnědou, mám ráda červenou barvu. Chceme vyměnit i všechny dveře. V současné době v pokojích máme plovoucí podlahy, v koupelně a WC dlažbu, v kuchyni a předsíni PVC.
Budu doufat, že si můj dotaz vyberete a poradíte nám. Děkuji předem za Vaši radu a přeji Vám hodně dobrých podnětů a nápadů. S pozdravem Drahomíra H.

Úprava dispozice

Úprava dispozice bytu spočívá především v prostoru koupelny a na ní navazující kuchyně. S ohledem na požadavky čtenářky jsem zvětšila koupelnu a nakonec jsem i propojila kuchyň s obývacím prostorem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevné sjednocení

Celý prostor jsem především barevně sjednotila. Podlahová krytina: převažuje dlažba (dekor bílý mramor), v ložnicích jsem pak volila koberec do celé místnosti. Všechny dveře jsou sjednocené, bílé a prosklené, všechny stěny jsou rovněž bílé. U nábytku převažuje dekor světlého dřeva v kombinaci s kovovými detaily a sklem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dekorativní jsou textilie a především žlutá mozaika, kterou jsem použila do koupelny a na WC. Celkově svěží žlutá barva prostupuje celým bytem.

S ohledem na věk

Podle požadavků čtenářky na koupelnu jsem se nakonec rozhodla pro variantu jen se sprchovým koutem. S ohledem na věk a budoucnost obyvatelů bytu to považuji za nejrozumnější a nejpraktičtější řešení. Vana v tomto případě nepřichází vůbec do úvahy a umístit obojí není jednoduché.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Do koupelny se tak nyní pohodlně vešel prostorný sprchový kout, umyvadlo s úložným prostorem a samozřejmě pračka. WC je umístěno samostatně hned vedle.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Propojení kuchyně a obývacího prostoru

Nakonec jsem se rozhodla propojit i kuchyň s obývacím prostorem a to tak, aby kuchyňská linka nebyla hned vidět a nebyla v prostoru dominantní. Je tak schovaná za stěnou a navazuje na ní jídelní kout.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Prostor kuchyně je přiměřeně velký pro dvě osoby. Nechybí nezbytné spotřebiče a úložné prostory, ale velikost pracovní plochy je záměrně minimální. Celé řešení linky je atypické a obě protilehlé plochy jsou odděleny skříňkami, tak aby nebylo do kuchyně hned vidět.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Jídelní kout je standardně minimálně pro 5-6 osob, což čtenářka rovněž požadovala. V obývacím prostoru nechybí kromě prostorné pohovky také dostatek úložného prostoru, a přesto celá místnost nepůsobí zaplněně.

Standardní vybavení

Ložnici jsem umístila do pokoje blíže ke koupelně a také, aby světlo nebo hluk z obývacího pokoje nešlo skrz skleněné dveře hned do ložnice. Jde o standardní vybavení, šatní skříň a postel s malými úložnými prostory.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zajímavé je vysoké masivní čelo postele, osvětlení a stylově odlišné noční stolky. V druhém pokoji je pak pokoj vhodný pro práci, relax, další úložné prostory a nechybí pohovka, vhodná pro rozložení a trvalé spaní.

Komora pro uložení sportovních potřeb

Vstupní prostor do bytu tvoří předsíň, ze které je i přístup do výklenku, kde jsem navrhla komoru pro uložení sportovních potřeb a kola, jak si čtenářka přála. I tak zbývá místo pro uložení obuvi a svršků.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Celkově jsem se snažila použít co nejméně nábytku, ale tak abychom využili maximum místa pro uložení věcí a snažila jsem se, aby prostor působil svěže a mladistvě s použitím tradičních materiálů. Navíc nenáročných na údržbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám