Hlavní obsah

Palác cara Romanova je prý osmý architektonický div světa

Novinky, Kristýna Křížová

Jedna z nejlepších architektonických památek Ruska, dřevěný palác cara Alexeje Michajloviče Romanova je po rekonstrukci. O stavbě se někdy mluví jako o osmém architektonickém divu světa. Palác je otevřen v Kolomenském historickém a architektonickém muzeu v Rusku a my vám přinášíme obrazový pohled na toto honosné sídlo minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Palác je unikátní stavbou ze dřeva. Na jeho obnovu bylo třeba dovézt speciální druh dřeva.

Článek

Rekonstruovaný dřevěný palác cara Alexeje Michajloviče Romanova, který se narodil roku 1629 a zemřel v roce 1676, naleznete v architektonickém muzeu Kolomenskoye, ve kterém se nalézá celá řada architektonických pokladů úzce spjatých s dějinami ruské monarchie. Bývalé královské panství se nachází v jihozápadní části země kousek od centra Moskvy.

V původním letním sídle moskevských knížat a carů je k vidění hned sedmnáct architektonických památek. Historické jádro muzea pod širým nebem je z části obehnáno kamennou zdí se dvěma branami a v něm leží letní palác cara Alexeje.

Foto: Profimedia.cz

Stavbě dominují bohatě dekorované okenice.

Návštěvníci si tak mohou prohlédnout bývalé vládcovo sídlo - unikátní dílo ruské architektury, které vzniklo mezi lety 1667 až 1668. Původní palác nechala zbořit Kateřina II. v roce 1768.

Foto: Profimedia.cz

Barevná mozaika na kopulích dodává stavbě na atraktivitě.

Zůstal ale dřevěný model a několik kreseb, díky kterém se povedla zdařilá rekonstrukce stavby, která začala v devadesátých letech minulého století. Autoři rekonstrukce často museli zapojit fantazii, o přesnou podobu stavby tedy nejde.

Foto: Profimedia.cz

Konstrukce stavby je celá ze dřeva.

Nový velký dřevěný palác s pohádkovými kopulemi je velkým bludištěm složitých chodeb a má přes 200 pokojů, které byly původně postaveny bez použití pily, nebo hřebíků. Palác je postaven v klasickém stylu, nechybí jasný vliv byzantské architektury, který je pro ruské paláce tolik typický.

Foto: Profimedia.cz

Paláci pominují rozličné kopule.

Navštívit architektonické muzeum Kolomenskoye pod širým nebem je možné do 10 do 17 hodin denně, kromě pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám