Hlavní obsah

Omezení nevadila. I tak má byt propojenou centrální zónu, k tomu vanu i sprchový kout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek úložného prostoru bývá obvykle zaklínadlem každého bytu. V tomto případě to tak nebylo. Netypicky řešený pražský byt tímto nedostatkem netrpěl.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Architekti se při úpravě zaměřili na kuchyň, obývací pokoj a koupelnu.

Článek

Byt se nachází v domě se skeletovou nosnou konstrukcí, což umožňuje větší variabilitu vnitřního uspořádání.

V klidové části – pokojích – však nebylo potřeba větších dispozičních změn. „Zaměřili jsme se tedy na kuchyň, obývací pokoj a koupelnu s WC. Záměrem bylo otevřít obytný prostor, propojit ho s kuchyní a zvětšit koupelnu,“ vysvětluje Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

„Při návrhu nové dispozice bylo limitující instalační jádro a bohužel i stoupačky topení vedoucí skrz koupelnu,“ doplňuje architektka.

Nakonec zvítězila varianta s kuchyní do U, velkoryse propojenou s obytným prostorem. Koupelna je zvětšena, takže se do ní vešla vana, prostorný sprchový kout, dvojumyvadlo a pračka se sušičkou.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Zádveří bytu zůstalo vybaveno pouze nejnutnějším nábytkem, určeným k odkládání věcí.

„Kuchyňská linka je do U, využili jsme prostoru pod oknem pro umístění dřezu a myčky. V kratší části je varné centrum, vysoké skříně jsou pak na stěně ke koupelně. Kuchyň je z vysokotlakých laminátů, stejně tak jako pracovní deska – ta je doplněna o masivní dřevěné hrany. Obklad mezi skříňkami tvoří bezpečnostní sklo,“ popisuje řešení kuchyně Martin Kouba, který vede ve firmě výrobu nábytku.

Umakartové jádro je minulostí, byt pro mladého muže dostal úložný prostor navíc i barvy

Bydlení

Dominantou obývacího pokoje je velký stůl, 100x200 cm, s pohodlnými šesti místy. Za ním je členitá knihovna, doplněná o uzavřený úložný prostor. V druhé části pokoje je pak sedací souprava a TV s minimalistickým nábytkem.

Hlavní úložný prostor bytu je ve vestavné skříni v chodbě, v ložnici a ve velké komoře. Zádveří bytu tedy zůstalo vybaveno pouze nejnutnějším nábytkem, určeným k odkládání.

Neutrální barevné řešení se žlutými detaily

„Byt je velmi světlý a prosluněný, chtěli jsme, aby tento dojem zůstal zachován. Barevné řešení je tedy spíše neutrální, doplněné o žluté detaily,“ poznamenává architektka.

Podlaha je v celém bytě vinylová v dekoru světlého dřeva. K ní se dobře hodí dveře z dubové dýhy, v chodbě kvůli vzhledu bezfalcové.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Dominantou obývacího pokoje je velký stůl s šesti pohodlnými židlemi.

Koupelna je v zemitých tónech hnědé, velkoformátový obklad i dlažba.

„V koupelně jsme mysleli též na úložný prostor – za dvoukřídlým zrcadlem je zapuštěná koupelnová skříňka, u vany a sprchy pak odkládací niky,“ doplňuje architektka.

Zajímavé osvětlení dotváří obytný prostor

Hodně pozornosti věnovali architekti též knihovně. Ta je vyrobena z vysokotlakých laminátů v dekoru dubu, žluté a šedé. Jídelní stůl je z masivu s kovovým podnožím.

Majitel bytu vybral krásné židle a osvětlení, které celek vhodně doplňují. Dětský pokoj si majitelé zařizovali sami, na míru je vyrobena jen policová sestava s žebřinami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám