Hlavní obsah

Náročná rekonstrukce vyšla. Byt dostal navíc další pokoj a koupelnu

Někteří lidé se domnívají, že architekti navrhují domy či interiéry jako své umělecké dílo, ale nedá se v nich bydlet, nejsou prý praktické. Většina architektů naopak tvrdí, že o kvalitu bydlení jim jde především. O tom, že tato slova nejsou prázdné fráze, že za krásným designem je hlavně dobrý koncept a funkčnost, může nejlépe přesvědčit realizace jejich vlastních domů či bytů.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Umístěním kuchyňské sestavy do poměrně velkého obývacího pokoje se z bytu 2+1 stala dispozice 3+kk.

Článek

Společnost Chytrý dům je zaměřena na dřevostavby, ve svém portfoliu má rodinné domy na míru i typové domy, nabízí také drobné rekreační objekty.

Slogan na webových stránkách vypovídá o naplňování cíle, který si stanovila: „Už více než 10 let vám pomáháme zdravě bydlet“. Pojďme se tedy podívat na vlastní bydlení jednoho ze zakladatelů společnosti, Petra Filipa.

Manželé Markéta a Petr Filipovi si pořizovali bydlení v době, kdy očekávali narození první dcery. Bydleli v té době v maličkém bytě, který potřebám rodiny nemohl vyhovovat. Hned na první pohled se jim zalíbil světlý a prostorný byt 2+1 v přízemí funkcionalistického činžáku v pražských Vinohradech.

Jedna z místností (kuchyň) byla orientována na sever do klidného vnitrobloku, dvě obytné místnosti mají jižní výhled na zelenou předzahrádku a dětské hřiště mezi vzrostlými stromy.

Klidné prostředí v centru města vyvážilo i fakt, že je čeká náročná celková rekonstrukce. Markéta se při návrhu nové dispozice a interiéru ujala role hlavní architektky.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Při vstupu do bytu jsou bílé šatní skříně doplněny dubovou věšákovou stěnou s lavicí na pohodlné obouvání.

V původní podobě měla dispozice pouze jednu ložnici, rodina však potřebovala i dětský pokoj. Na ložnici rodičů tedy změnili původní kuchyni, jejíž odtržení od obývacího pokoje by současnému životnímu stylu ani neodpovídalo.

Umístěním kuchyňské sestavy do poměrně velkého obývacího pokoje (27 čtverečních metrů) se z bytu stala dispozice 3+kk.

Rekonstrukce změnila vše. Místo koupelny je kuchyně, dětský pokoj se schovává

Bydlení

Zásadním nedostatkem bytu byla stávající koupelna, maličká a přístupná pouze z jednoho pokoje. Vstupu z chodby bránilo umístění toalety. Původní majitel sice nevhodné řešení odstranil vestavěním příčky, vzniklá chodbička ale zase příliš zmenšila ložnici.

V nové koncepci se příčka zrušila, ložnice dostala původní proporci a stal se z ní prostorný dětský pokoj. Koupelna se zvětšila propojením s WC a slouží pouze dětem. Nová koupelna pro rodiče se vybudovala z komory a části haly, v přímé návaznosti na šatnu a ložnici.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Z původní ložnice se odstraněním nevhodné příčky stal prostorný dětský pokoj.

Stoupačky vodovodu i kanalizace byly naštěstí poměrně blízko, pouze pro WC se muselo zřídit přečerpávací zařízení. Řešení se šatnou mezi ložnicí a koupelnou navíc odstranilo původní nehezký vstup do místnosti ve zkosené stěně.

Pro dnes už čtyřčlennou rodinu takové uspořádání s dvěma koupelnami velmi dobře slouží. Děti se raději koupou ve vaně, rodiče zase dávají přednost rychlému sprchování.

Obě koupelny mají svou toaletu, rodičům i dětem nové řešení poskytuje důsledné soukromí.

Dubová přívětivost

Manželé dávají přednost přírodním materiálům a čistému, jednoduchému interiéru. Markéta proto zvolila kombinaci dubového dřeva a bílé barvy, podle jejího návrhu byl vyroben téměř veškerý nábytek minimalistických tvarů. Interiér tak dostává jednoznačný řád a soulad, tvarová strohost je však vyvážena množstvím dřeva, které bytu dodává teplou přívětivost.

Struktura dubového dřeva pak krásně vyniká na bílém pozadí. Bílé jsou kromě stěn také vysoké hluboké skříně, jejichž hmotnost je tak potlačena, dřevěné jsou především plochy, kterých se lidé častěji dotýkají – stůl, lavice, otevřené police na knihy.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Protiváhou bílé pohovky jsou nízké skříňky s dubovou lavicí.

Základní materiálová kombinace prochází celým bytem: už při vstupu jsou bílé šatní skříně doplněny dubovou věšákovou stěnou s lavicí na pohodlné obouvání, bílá kuchyňská sestava sousedí s dubovým stolem, protiváhou bílé pohovky jsou nízké skříňky s dubovou lavicí, vysoké skříně v obývacím pokoji jsou uzavřeny bílými dveřmi, ale oživeny otevřenou dubovou knihovnou.

Dubová je postel s nočními stolky v ložnici, bílé naopak skříně v sousední šatně, bílé a dubové prvky se objevují také v dětském pokoji a koupelně.

Dominantou mezonetového obýváku se stala výrazná knihovna

Bydlení

„Celkově se nám v bytě bydlí moc dobře, je pohodlný,“ hodnotí řešení Markéta Filipová z dnešního pohledu.

„S narozením další dcerky jsme změnili uspořádání nábytku v dětském pokoji, což plánujeme provést ještě několikrát podle měnících se potřeb rostoucích dětí. Na stěny jsme doplnili pár obrazů. Jiné změny už ale neplánujeme.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám