Hlavní obsah

Mokré procesy v dřevostavbě před zimou mohou způsobit závažné problémy

V Česku jsou stále populárnější dřevostavby. A i když se nejedná o kompletní dřevostavbu domu, často se například na střechy či stropy používají dřevěné konstrukce. Použití dřeva s sebou nese jedno velké riziko. Pokud v novostavbě s dřevěnými konstrukcemi provedeme před zimou mokré procesy (vylijeme podlahy, nahodíme omítky apod.) můžeme se dostat do závažných problémů. Své by o tom mohla vyprávět paní Josefína.

Foto: Nemopas

Paní Josefína má strop a střechu svého nového domu tvořenou dřevěnou konstrukcí. Před zimou dokončila omítky

Článek

Paní Josefína si nechala postavit jednoduchý jednopodlažní domek. Stěny jsou z keramických tvárnic a střecha je nesena dřevěnými trámy v kombinaci s dřevěnými deskami.

Po dokončení celého domu se do něj paní Josefína nastěhovala a začala jej užívat. Velmi brzy se jí ale na sádrokartonu na stropě objevily mokré skvrny. V rámci průzkumu bylo zjištěno, že dřevěné desky zabudované ve střeše jsou mokré a na některých místech dokonce začínají plesnivět.

Specialisté Nemopasu provedli kontrolu izolace střechy, a hlavně spočítali a prozkoumali střešní skladbu. Na první pohled bylo vše v pořádku. Do střechy nezatékalo, parotěsná vrstva byla provedena na tuhém podkladu a byla relativně těsná. Podle výpočtů měla provedená skladba nad běžným obytným prostorem bez problému fungovat a neměla by v ní být žádná nadměrná vlhkost. Ale byla. Proč?

Foto: Nemopas

Po dokončení celého domu a nastěhování se na stropě objevily vlhké skvrny

Po podrobné analýze se ukázala příčina. Střechy se navrhují tak, aby dřevo ve skladbě nebylo příliš vlhké (nad 18 % hmotnostní vlhkosti) při podmínkách běžného interiéru (vlhkost vzduchu při teplotě 20 °C je kolem 50 %). Při těchto podmínkách by i při velkých mrazech (kolem –15 °C) nemělo dojít k nadměrné vlhkosti ohrožující dřevo.

Pokud ale před zimou provedeme na stavbě např. omítky či betonové podlahy, vysychající voda a “uzavřenost” objektu výrazně zvýší vlhkost v interiéru. Ta je pak o dost vyšší než standardně uvažovaných 50 %. Tato vysoká vzdušná vlhkost nadměrně zkondenzuje i v jinak dobře navržené skladbě konstrukce. A pokud je ve skladbě dřevo, může dojít k jeho závažné a rychlé degradaci.

Foto: Nemopas

Při provedení sondy do střechy se ukázalo, že dřevěné desky ve střeše jsou zcela mokré a napadeny plísní

Dokončení hrubé stavby před zimou (včetně provedení omítek či např. anhydritových podlah) je poměrně častým jevem. Ale výše uvedený případ, a řada jemu podobných, by nás měl varovat. Pokud je stavba dřevostavbou či má nějaké konstrukce na bázi dřeva, neměli bychom vysychání vody z mokrých procesů v zimě riskovat. A pokud jsme k tomu nuceni, musíme v době vysychání zajistit výkonné topení a podtlakové větrání, anebo musíme konstrukce bezpečně navrhnout na podmínky, které vzniknou při vysychání mokrých procesů v zimě.

Autor: Ing. Jan Matička, Znalecký ústav Dekprojekt, NEMOPAS - jan.maticka@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Potřebujete pomoc při nekvalitně provedených stavebních pracích?

Trápí vás na domě či bytě následující problémy?

  • Máte vlhko ve sklepě?
  • Máte mokré stěny v bytě či domě?
  • Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?
  • Máte mokré skvrny pod střechou?
  • Cítíte od stěn průvan a chlad?
  • Nemůžete v zimě vytopit místnosti?
  • Slyšíte hluk z okolních místností?
  • Slyšíte kroky z chodby?
  • Bude vás soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?
  • Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou. Vycházejí ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.).

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám