Hlavní obsah
Sedačku architekti umístili pod okno, takže může být tak velká, aby se na ni pohodlně vešlo pět osob. Foto: Master Design a časopis Bydlení mezi panely

Moderní byt splňuje požadavky současného designu

Majitelé koupili byt, ve kterém byla plánovaná rekonstrukce. K té ale nikdy nedošlo, a tak byl tento byt pouhým vybouraným skeletem v domě z 50. let minulého století. Hlavním prvkem je zde nosný sloup, od kterého architekti vycházeli jako od základního prvku celé rekonstrukce.

Sedačku architekti umístili pod okno, takže může být tak velká, aby se na ni pohodlně vešlo pět osob. Foto: Master Design a časopis Bydlení mezi panely
Moderní byt splňuje požadavky současného designu

Nejdůležitější změnou byla dispozice bytu od předchozího 3+1, který měl výchozí bod v předimenzované hale, k modernímu 4+1, které splňuje požadavky současného designu. Spojuje vzdušnost a praktičnost, což je důležitou vlastností bytu pro rodinu s dětmi, která zde bude bydlet.

Výměra 85 m2 je pro danou dispozici mezní, a proto se při rekonstrukci musely nechat vybourat všechny původní příčky. Díky tomu se mohly jednotlivé místnosti navrhnout přesně podle přání a potřeb nových obyvatel. Každá místnost se tedy dala řešit s přesností na centimetry.

Při rekonstrukci se musely nechat vybourat všechny původní příčky.

Foto: Master Design a časopis Bydlení mezi panely

Základní myšlenku architektům ze studia Master Design, kteří si dali za cíl navrhovat dokonalé bydlení, vnukl stávající sloup a požadavek toho, aby všechny místnosti měly dostačující prostor a provoz bytu byl plynulý.

Z tohoto důvodu se vše soustřeďuje na centrální nosný sloup, který zde působí jako subvenční „kmen“. Je to nové jádro bytu, ve kterém se skrývají spotřebiče, spíž, šatna, dále také odkládací stěna se zrcadlem a botníkem.

Díky tomuto centrálnímu prvku je vše tzv. po ruce a srovnané na jednom místě. Okolo centra se komfortně dostanete tou nejkratší cestou do dalších pokojů v bytě. Vše tak působí přehledným a uceleným dojmem.

Všechno se při rekonstrukci soustředilo na centrální nosný sloup.

Foto: Master Design a časopis Bydlení mezi panely

Díky kompaktnímu kruhovému pohybu okolo panelu se naskýtá návštěvníkovi za každým rohem nová podívaná na tento moderní byt, která je přitažlivá zejména pro děti, ale i dospělé. Panel je v dekoru dubu, který symbolizuje pevný svazek rodiny.

Tento dekor se objevuje napříč celým bytem, jak na podlaze, tak i v obkladu stěn a dále také v jednotlivých kusech nábytku. Účelem je sjednotit domácnost, aby působila jako celek, který se obrací směrem k přírodě.

Další místnosti jsou rekonstruované se snahou o tvůrčí, originální a vtipné interiérové řešení.

V hale mnoho úložných prostor

V hale se vše soustřeďuje na centrální nosný sloup, který zde působí jako subvenční „kmen“. Na stěnách haly se střídají dřevěné a bílé plochy, ve kterých se skrývá spousta úložných prostor. Skříně mají bezúchytkové řešení, což působí čistým a nerušivým dojmem.

Architekti, kteří dávají vzniknout nadčasovému bydlení, ve kterém se bude klient cítit opravdu jako doma, použili tvar kuchyňské linky do písmene „U“, což je přehledné a otvírá se tím prostor pro další interiérové prvky.

Na kuchyň navazuje jídelna, ze které se můžete dívat do obývacího pokoje. Zásluhou toho je rodina vlastně stále pospolu.

Díky kompaktnímu kruhovému pohybu okolo panelu se naskýtá návštěvníkům za každým rohem nová podívaná na tento moderní byt.

Foto: Master Design a časopis Bydlení mezi panely

Výklenek v denní zóně byl přesně jako ulitý na zabudování knihovny, která slouží jako další úložný prostor. Sedačku architekti umístili pod okno, čímž se vytvořil dostatek prostoru a sedačka tak může být tak velká, aby pojmula pohodlně pět sedících osob.

Podél jedné strany pokoje jsou situovány vestavěné skříně, které poskytují dostatečně velký prostor pro uspořádané uskládání oblečení. Dekor dveří je navrhnut tak, aby byla zachována maximální čistota.

Protilehlá stěna je ponechána prázdná, aby zde mohla rodina vyvěsit společné fotografie z cest a výjimečných příležitostí, které si chce denně připomínat.

Místo klasických nočních stolků vedle postele jsou v ložnici použity skříně, které slouží jako úložný prostor se skrytými lampičkami a odkládacím prostorem.

Dekor dveří šatních skříní v ložnici je navrhnut tak, aby byla zachována maximální čistota.

Foto: Master Design a časopis Bydlení mezi panely

Na koupelnu byl vznesen požadavek na velký sprchový kout a vanu, což se architektům v 5metrovém prostoru s elegancí a důrazem na praktičnost podařilo.

Dekor obkladu byl zvolen v uklidňujících béžových odstínech - ostatní doplňky, včetně baterií, mají krychlový tvar.

Krokodýl na toaletě

Při návrhu toalety byl vytvořen výčnělek, kde měl být umístěn dekorativní předmět. Klient navrhl, že by zde rád umístil vycpaného krokodýla, kterého vlastní jako rodinné dědictví.

Tento předmět dodal jinak nezajímavé místnosti lehce orientální nádech a vytvořil tak jednu z dominant bytu.

Vycpaný krokodýl dodal jinak nezajímavé místnosti toalety lehce orientální nádech.

Foto: Master Design a časopis Bydlení mezi panely

Rozvržení bytu

Foto: Master Design a časopis Bydlení mezi panely

Pracovna je navržena jak pro práci, tak i pro zábavu nebo jako pokoj pro hosty. Je zde umístěna rozkládací pohovka a pracovní stůl.

Klient je vášnivým hráčem na kytaru, a tak si zde za pomoci dřevěné stěny vytvořené z podlahových prken mohl vystavit své nejcennější kousky.

V rodině jsou dvě malé děti. Proto jsou zde umístěny dětské postýlky a přebalovací pult, který bude časem nahrazen klasickými postelemi a psacími stoly.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků