Hlavní obsah

Mladá úspěšná žena si splnila svůj sen

Mladá úspěšná žena se rozhodla, že ještě než si založí rodinu, splní si svůj sen a vytvoří si takový domov, který by naprosto vyhovoval jen jejím potřebám. Dlouho a s velkým respektem vybírala byt. Finální volba padla na mezonet v nástavbě na starším činžovním domě.

Foto: Ing. arch. Zuzana Strouhalová a časopis Panel Plus (8x)

Představa majitelky byla jasná. Navrhnout moderní, liniově čistší, barevně střízlivější, ale útulně působící interiér.

Článek

Byt má celkovou rozlohu 80 m². V nižším patře byl původně vstup, koupelna a dvě ložnice, v horním patře pak veliký obývací pokoj s kuchyní a druhá koupelna.

Spolupráce s architektkou

K realizaci svého velkého snu si majitelka bytu přizvala ke spolupráci architektku Zuzanu Strouhalovou. Představa byla jasná. Navrhnout moderní, liniově čistší, barevně střízlivější, ale útulně působící interiér. Tedy takový, který by splňoval požadavky nezávislé, dynamické a úspěšné ženy.

Foto: Ing. arch. Zuzana Strouhalová a časopis Panel Plus
Foto: Ing. arch. Zuzana Strouhalová a časopis Panel Plus

Prostory chtěla majitelka bytu co nejvzdušnější, bez přílišného nábytku. Proto ve spodním patře vznikla z jedné ložnice velká šatna a požadovaný velký úložný prostor.

Prostor opticky zvětší zrcadlová stěna

Vstupní prostor byl velice úzký a stísněný, velkou část zabíralo mohutné schodiště, proto architektka vytvořila jednu podélnou stěnu jako zrcadlovou, která prostor opticky nádherně zvětšuje.

Foto: Ing. arch. Zuzana Strouhalová a časopis Panel Plus
Foto: Ing. arch. Zuzana Strouhalová a časopis Panel Plus

Schodiště bylo navrženo mnohem lehčí a vzdušnější, pouze s nášlapnými dřevěnými stupni.

Foto: Ing. arch. Zuzana Strouhalová a časopis Panel Plus

Útočiště s tlumenou barevností

Ložnici chtěla majitelka navrhnout jako klidné útočiště s tlumenou barevností. Architektka se zde inspirovala zenovými motivy, je tedy použito propojení tmavé a bílé barvy, odkazující na jin jang symbol.

Foto: Ing. arch. Zuzana Strouhalová a časopis Panel Plus

Antracitová plocha stěny kontrastuje s protější světlou, na nich se prolínají obrazy, poličky, televize opět v kontrastní barevnosti. Postel a noční stolky jsou v tlumených béžovo-dřevěných odstínech.

Koupelna v zemitých barvách

„Koupelna měla být netradiční, opět v zemitých barvách, ale sexy,“ vysvětluje autorka návrhu. Proto je navržena z šedobéžové voděodolné betonové stěrky. Kontrastuje s bílou barvou zařizovacích předmětů a umyvadlové skříňky.

Foto: Ing. arch. Zuzana Strouhalová a časopis Panel Plus

Dispozice koupelny byla úzká, proto je zde použito velkoformátové zrcadlo nad umyvadlem.

Otevřený a vzdušný prostor

Po schodech přicházíme do krásného otevřeného a vzdušného prostoru, kde je světlo umocněno stropními okny. Do přední části navrhla architektka kuchyni s bílým lesklým lakem a tmavou pracovní deskou, což vytváří zajímavý kontrast.

Kuchyně je ve tvaru L a je zakončena volnou pracovní deskou, která slouží jako barový pultík. Na ni osově navazuje krásný velký stůl z masivního dřeva doplněný o světlé židle.

Místnost ukončuje obývací část se sedačkou a TV stěnou, kde si architektka vzhledem k světlosti prostoru mohla dovolit navrhnout tmavou šedoantracitovou stěnu z betonové stěrky.

V zadní části místnosti prostor přechází v malý pracovní kout, kde se opět kombinuje barevnost bílé a šedé a dřevěného dekoru. Celý prostor je kromě této barevné kombinace oživen doplňky modré barvy, závěsnými světly a drobnými dekoracemi.

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 pracuje samostatně pod značkou deZu. Je autorkou mnoha soukromých i komerčních interiérů, například spolupracovala na návrhu luxusního viladomu Vila Verde. Vytváří též autorské šperky. Podílela se také na televizním cyklu Jak se staví sen.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám