Hlavní obsah
Původní dispozici 3+1 architekti funkčně a provozně upravili v komfortní byt 2+kk s otevřeným prostorem. Foto: Vladimír Horych a časopis Bydlení mezi panely

Místo tří pokojů má panelákový byt nově jen dva, v koupelně je vana i sprcha

Zprohýbané stropy, propsané panelové spáry, malé místnosti, mnoho dveří, nedostatek úložných prostor, hygienický standard z poloviny 20. století, a tak by se dalo pokračovat. Typické neduhy, které je třeba řešit u většiny rekonstrukcí panelového bydlení.

Původní dispozici 3+1 architekti funkčně a provozně upravili v komfortní byt 2+kk s otevřeným prostorem. Foto: Vladimír Horych a časopis Bydlení mezi panely
Místo tří pokojů má panelákový byt nově jen dva, v koupelně je vana i sprcha

To navíc skýtá spoustu limitů, včetně určitého omezení zásahů do nosných konstrukcí. Při stavebních úpravách panelového bytu v Brně se architekti snažili přetavit jeho zdánlivé nedostatky v benefit.

Původní dispozici 3+1 navíc funkčně a provozně upravili v komfortní byt 2+kk s otevřeným prostorem.

„Rozhodli jsme se odkrývat a očišťovat původní stropní konstrukce. Ty by se jinak, při klasické rekonstrukci, pravděpodobně skryly do instalačního podhledu, protože nerovnosti a průhyby panelů byly tak velké, že je nebylo možné zapravit ani v rámci nové omítky,” poznamenává architektka Kateřina Horych.

Propojuje a sjednocuje celý interiér

V rámci průhledů ve zvětšených otvorech mezi místnostmi tato výrazná šedá horizontální plocha propojuje a sjednocuje celý interiér. Tento rámec nechává vyniknout také přiznanému vedení kabeláže.

Osvětlení je minimalistické, kombinuje centrální osvětlovací LED panely s menšími ambientními spotlighty.

Architekti odstranili původní umakartové jádro, koupelna se zvětšila na úkor původní chodbičky. Umístili do ní díky tomu nejen vanu, ale i sprchový kout. Podstropní světlík s posuvnými skly umožňující provětrání a odvod vlhkosti koupelnu po celé délce prosvětluje.

Architekti se rozhodli odkrývat a očišťovat původní stropní konstrukce.

Foto: Vladimír Horych a časopis Bydlení mezi panely

Mezi menšími z pokojů byla odstraněna nenosná betonová příčka, vznikl tak velký otevřený obytný prostor s kuchyňskou nikou v nově vytvořeném otvoru v panelu. Naopak ložnice je od zbytku společenské zóny oddělena a je nově neprůchozí na opačné straně dispozice.

„Na nové povrchy jsme použili bezespárou cementovou stěrku ve stejném barevném podtónu, jako mají stropní panely. Ve stěrce je provedena, namísto klasických obkladů, také celá koupelna. Parketové podlahy byly v obytných místnostech renovovány a doplněny,” upřesňují architekti.

Ikonické kousky retro nábytku

Požadavkem investora bylo zachovat a zrenovovat některé kusy původního mobiliáře a doplnit je vestavbou kuchyně a úložných prostor.

Architekti zvolili neutrální bílý základ, který neubírá na světlosti interiéru a na jehož podkladu dostává prostor veselá barevná kombinace ikonických kousků retro nábytku.

„Na nové prvky vestavby jsme se rozhodli lokálně využít původní dobový materiál akulit a transformovat jej do nového kontextu. Děrované panely, sloužící dříve například jako větrací čela prádelníků, jsme použili hned několika způsoby. Nika v kuchyni je využívá jako variabilní stavěče polic do libovolné výšky, zatímco v šatně bez oken umožní perforace dvířek přirozené provětrání oblečení,” poznamenávají architekti.

A ještě dodatek k předchozím informacím. Na toaletě je namísto klasické ventilační mřížky za panelem z akulitu skryt vzduchotechnický odtah nuceného odvětrání. Zároveň je tento materiál hravým minimalistickým dekorem.

Technické informace

Autorka: architektka Kateřina Horych

Spolupráce: akademický architekt Jan Velek, Petr Ducháč

Místo: Brno

Projekt: 2018/2019

Stupeň: stavební povolení, interiér

Status: dokončeno 03/2020

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků