Hlavní obsah

Menší byt poskytuje majiteli potřebné soukromí, navíc s atmosférou tradičních chalup

Současný moderní byt určitě nemůže mít interiér jako v roubence, působil by falešně a komicky. Přesto je možné dosáhnout stejně přívětivé atmosféry, jako měly dřívější chalupy, i když se tradičním materiálům dají současné tvary.

Foto: Iveta Kopicová a časopis Bydlení mezi panely

Hlavním prostorem bytu je místnost, která je pojatá jako velká obytná kuchyně. Ostrůvek s vysokými stoličkami nahrazuje jídelní stůl, který by spolu se židlemi zabral spoustu dalšího místa.

Článek

Pro pracovně vytíženého manažera představuje menší byt 2+kk klidné místo, kam se vrací odpočívat, když mu zůstane čas mezi cestováním, schůzkami s klienty a dalšími povinnostmi.

Funkčně vybavený prostor poskytuje vše, co je potřeba k běžnému životu, navíc také pocit nerušeného soukromí s atmosférou dovolené.

Výhled z oken na zalesněné kopce a nejvyšší horu Beskyd tomu odpovídá a stal se také inspirací pro návrh celého interiéru.

Pro soukromí i společenský život

Hlavním prostorem bytu je obytná místnost, která je vlastně pojatá jako velká obytná kuchyně. Řešení sestavy s hlubokým ostrůvkem umožňuje umístění všech potřebných spotřebičů a přípravu jídel s dostatečnou pracovní plochou.

Ostrůvek s vysokými stoličkami přitom nahrazuje také jídelní stůl, který by spolu se židlemi zabral spoustu dalšího místa.

Foto: Iveta Kopicová a časopis Bydlení mezi panely

Řešení sestavy s hlubokým ostrůvkem umožňuje umístění všech potřebných spotřebičů a přípravu jídel s dostatečnou pracovní plochou.

Majitel velmi rád vaří, zvláště při návštěvách blízkých a přátel. Zvolené uspořádání kuchyně dovoluje, aby se vaření stalo přímou součástí společenského večera – hostitel ze svého místa u varné desky může zároveň servírovat pokrmy a obsluhovat návštěvu.

Hosté sedí naproti: vaření a stolování nemusí přerušovat konverzaci a zábavu.

Ležérní posezení dvou lidí

Běžná sezení obývacích pokojů bývají náročná na plochu, přitom často slouží hlavně pro sledování televize. V případě, kdy návštěvy raději komunikují kolem stolu (ostrůvku), kde k sobě mají blíže, by rozložitá „sedací souprava“ postrádala smysl.

Nahradilo ji tedy pohodlné křeslo na čtení u okna a postel s funkcí pohovky. Její pevná čela s polštáři jsou příjemná i pro ležérní posezení dvou lidí proti televizoru, postel s kvalitní matrací je přitom plnohodnotná pro přespání návštěvy.

Foto: Iveta Kopicová a časopis Bydlení mezi panely

Vyloučením nadbytečných nábytkových kusů si celá místnost uchovala lehkost a prostornost.

Vyloučením nadbytečných nábytkových kusů si celá místnost uchovala lehkost a prostornost. Samostatnou ložnici od společenské části odděluje jen měkký závěs, při běžném provozu ji majitel nemusí zvukově izolovat. Celý byt je jednolitou oázou klidu a soukromí.

Pevnými dveřmi je uzavřena pouze koupelna, kde se za sprchou a částečnou příčkou ukrývá toaleta, na opačné straně je ve skříních uzavřeno technické zázemí (kotel, pračka).

Dubová přívětivost

Studio I. D. Architektura – Ivana Dombková a Rostislav Černík – zpracovalo nejenom dispoziční a provozní řešení, podle jejich projektu se realizovaly také stavební práce včetně povrchů stěn, podlah a stropů, podle autorského návrhu byl vyroben veškerý nábytek.

Právě celková koordinace všech fází projektu a přestavby mohla vytvořit interiér, který bude přesně vyhovovat potřebám užívání. Do výsledné podoby prostoru se navíc promítla osobnost majitele i charakter horského prostředí.

Foto: Iveta Kopicová a časopis Bydlení mezi panely

Masivní rámy vstupů do místností a kolem oken jsou obdobou dřívějších mohutných „futer“ nebo širokých okenních profilů.

Výrazným znakem celého bytu je dubové dřevo. Na rozdíl od klasických městských bytů, kde se dřevo objevuje jen na podlaze a případně nábytku, tady přechází v podobě obkladů také na stěny a strop.

Symbolicky – v současném tvarosloví – připomíná byt atmosféru horských chalup, jejich přívětivost a už na pohled teplé zázemí.

Dojem útulnosti

Materiály opticky zvýrazňují odlišné funkce jednotlivých částí. Praktickou zónu kuchyňské sestavy vymezují bílé cihelné obklady a bílý snížený strop, intimnější kouty pro odpočinek mají dřevěný obklad na stropě, kolem pohovky jsou obklady také na stěně, dojem útulnosti dokončují splývavé textilní závěsy.

Masivní rámy vstupů do místností a kolem oken jsou obdobou dřívějších mohutných „futer“ nebo širokých okenních profilů. Dubové rámy bez dveří vyzývají ke vstupu do dalšího prostoru, na oknech vytvářejí obrazy okolní krajiny, kterou tajuplně a postupně odhalují závěsy.

Foto: Iveta Kopicová a časopis Bydlení mezi panely

Samostatnou ložnici od společenské části odděluje jen měkký závěs, při běžném provozu ji majitel nemusí zvukově izolovat.

Obdobným způsobem se materiály uplatňují na nábytku. Plochy, kterých se často dotýká lidská ruka či jiná část těla, jsou teplé dřevěné, plochy náročnější na provoz a údržbu jsou hladké a odolnější – lakované nebo nerezové.

Jiný charakter než obytné místnosti má koupelna. Také tady se dřevo objevuje, ale na podlaze a stěnách ho nahradily velkoformátové keramické obklady, jejichž tenké spáry v minimálním počtu podstatně usnadňují úklid.

Technické údaje

Architekt: Ivana Dombková, Rostislav Černík – I. D. Architektura

Dodavatel stavby: I. D. Architektura

Dodavatel interiéru: I. D. Architektura

Stavebník: soukromá osoba

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám