Hlavní obsah

Majitelé při zařizování bytu vsadili na jeho velkolepost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé – mladí umělci s malými dětmi – si pořídili byt po technicky pojaté rekonstrukci, tedy kompletně bez nábytku, kuchyně, svítidel a vlastně i bez jasné představy, jak jej zabydlet.

Foto: Tomáš Brabec, No Architects a časopis Bydlení mezi panely (8x)

Kuchyně jako by se díky hlouběji zapuštěným soklům na stěně vznášela.

Článek

Jediným opěrným bodem interiéru byla část rodinného pokladu – vyřezávané židle s koženým polstrováním a ocelovou pružinou z dílny slavného obrozeneckého umělce Františka Bílka, které se sem přestěhovaly spolu s novými obyvateli.

Ti si byt vybrali proto, že oceňovali řemeslnou podstatu společných částí pozdně secesního domu, stejně jako bytu samotného, a sice střízlivě dekorativní dveře a obložky, špaletová okna a dřevěné podlahy.

Profesionální pomoc je základ úspěchu

Teprve po několika nezdařených pokusech si majitelé uvědomili, že s rozvržením a zařízením bytu potřebují pomoci. Oslovili proto mladé pražské architektonické studio No Architects, aby jim připravilo návrh interiéru nejen na míru jejich požadavkům a představám, ale i takový návrh, který by souzněl s historickou povahou bytu a umožnil, aby jejich vlastní vzácné kusy nábytku - židle - nepůsobily v interiéru nepatřičně.

Estetika knihovny navazuje svou dekorativností na truhlářskou úpravu původních obložek dveří.

Architekti, kteří mimo jiné sbírají zkušenosti s bydlením tak, že si vždy na čas střídají byty s lidmi po celém světě, aby si vše vyzkoušeli „in situ“, jim pomohli byt zabydlet nábytkem na míru tak, aby jim vyhovoval pro pohodlný rodinný život, ale přitom nezapřel svou velkolepost, která unese i umělecky vyřezávané židle, na jakých se v průměrné domácnosti běžně nesedává.

Zajímavý detail velkolepé knihovny tvoří sytě červená vypolstrovaná sedátka.

Stůl jako mytický střed domova

Hlavní obytné místnosti dominuje dubový stůl o úctyhodných rozměrech 1,5x2,3 m, jehož masivní deska kontrastuje s odlehčenými ocelovými nohami.

Monumentálnost stolování uprostřed velké místnosti podtrhuje atypická organizace bytu a přehodnocení očekávané typologie bydlení. Je to vlastně jídelna, kuchyně, obývací pokoj nebo knihovna?

„Termíny ani žádné zdánlivé či skutečné trendy nejsou podstatné. Zásadní je, jak vám osobně provoz vyhovuje,“ komentuje návrh Jakub Filip Novák.

„A to víte jedině vy a je právě na architektovi, aby se vás na to zeptal a pomohl vám s tím. Při navrhování individuálního bydlení musí postupovat architekt jako detektiv, jen tak může návrhu dát originální obsah. Ještě jsem nepotkal dva stejné stavebníky, natož dvě stejné rodiny,“ dodává architekt.

Knihovna není muzeum, ale živý organismus

Největší místnosti v bytě dále dominuje vysoká knihovna v kontrastu k protilehlé stěně, kde se přes roh rozkládá naopak atypicky nízká kuchyně bez horních skříněk nebo vysokých modulů.

Estetika knihovny navazuje svou dekorativností na truhlářskou úpravu původních obložek dveří, zvýrazňuje vertikálními liniemi vysoký strop, zatímco horizontálními dubovými policemi navazuje na další variace na toto řešení v jiných částech bytu.

Průhled z knihovny na prostou pracovnu s počítačem.

„Nově navržené knihovny v historických interiérech musí unést dvě novinky naší doby. Za prvé, že většinou už nebudou plné knih, a za druhé, že knihy netvoří identické hřbety vázané v kůži. Současná knihovna do místnosti září pestrými grafikami. To na ni samotnou klade větší nároky než kdy dříve,“ vysvětluje architektka Daniela Baráčková.

Kuchyně nemusí být jen taková, jakou měla maminka

V bytě nenajdeme typickou kuchyni s vysokou lednicí a horními skříňkami. Dokonce nenajdeme ani digestoř a ke všemu ani žádné dlaždičky či sklo za pracovní deskou.

Vysvětlení se laikovi zdá na první pohled jasné – tito lidé určitě nevaří. Opak je ovšem pravdou, majitelé vaří oba a rádi.

Původní stav

„Podstatné je nepřistupovat k návrhům s klapkami na očích, všechna řešení v této kuchyni jsou praktická a klienty ověřená: stěna je omyvatelná, obří objem vzduchu v místnosti umožňuje vařit i bez digestoře, nízká vestavěná lednice je kombinována se samostatným mrazákem, takže je objem dokonce větší než standardní vysoký modul atd.,“ komentuje řešení architektka.

Kuchyně jako by se díky hlouběji zapuštěným soklům na stěně vznášela, čímž chtěli architekti zdůraznit původní parkety a podtrhnout velikost centrální místnosti.

Nový stav

Atypické je také řešení kazet na lince. Namísto aby jednotlivá dvířka či šuplíky měly vždy svou vlastní kazetu, jak bývá zvykem, dali architekti přednost velkým kazetám přes celé korpusy, které nenápadně přerušují spáry a drobné úchytky. Důvod je prostý, i když se zrovna nevaří, je kuchyně stále součástí většího celku, tomu musí odpovídat i její měřítko.

Bohatství je v množství pohledů na svět, ne v nábytku

A proč je součástí knihovny polstrované posezení? Nestačila by třeba jen sedačka v místnosti s televizí?

„Bydlení je trochu jako divadlo, vzniká nekonečně životních situací – scén a čím více šancí dáte lidem příjemně pobýt – posadit se, opřít či poležet, tím více perspektiv jim nabídnete a učiníte jejich život bohatším,“ uzavírá architekt.

Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková
„Zajímá nás autentická odpověď na individuální situaci našich klientů. Charakterizuje nás mezioborová spolupráce a hledání jedinečných řešení. Od klientů očekáváme reflexi našich vstupů v dialogu a především důvěru, bez níž nelze dosáhnout cíle. Zaměřujeme se na všechny oblasti architektonického a urbanistického navrhování, zpracování návrhů staveb a interiérů, a to ve všech projekčních stupních - od studie až po prováděcí projekty včetně autorských dozorů.“

Může se vám hodit na Seznamu:

Technické údaje

Autor: No Architects, Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková

Místo: Praha

Projekt: 2014

Realizace: 2015

Dispozice 4+kk

Užitná plocha: 140 m2

Stavební konstrukce: zděný objekt, interiér lakovaná MDF, dubový masiv

Povrch stěn: omítky

Povrch podlah a stropů: dubové parkety, teraco

Vytápění: ústřední vytápění napojené na plynový kotel 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám