Hlavní obsah

Kulturní dům Krakov v Praze konečně v novém kabátě

Právo, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do kulturního domu Krakov na bohnickém sídlišti, který prošel rekonstrukcí, se začínají vracet úředníci odboru školství a kultury a ostatní nájemci. Plný provoz začne po výluce příští měsíc. Lidé tam opět najdou jazykovou školu, knihovnu, mateřský klub Osmík nebo centrum volného času Osmička i autoškolu.

Rekonstrukce KD Krakov zabrala tři měsíce.

Článek

Během rozsáhlé akce řemeslníci vyměnili okna a obvodový plášť budovy ze 70. let minulého století. Uvnitř zbývá ještě vymalovat a vyměnit koberce. Náklady vyšly na téměř 25 miliónů korun, přičemž 10 miliónů připutuje z evropských fondů. Modernizace až o polovinu ušetří náklady na vytápění, které dosud činily asi dva milióny korun ročně.

„Díky novému vzhledu už kulturní dům nepokulhává za budovami v okolí,“ konstatovala radní Prahy 8 Markéta Adamová (TOP 09). Připomněla, že nedávno začalo v sousedství fungovat přestavěné nákupní centrum a poliklinika.

Na sídlišti ale zůstávají některé stavby, které ho hyzdí. Lidé se často ptají, co bude třeba s omšelým obchodním centrem Ondra, které k nákupům moc neláká. Soukromý vlastník zatím snahu opravit je neprojevil.

Sportoviště pro seniory nebo hřiště 

Obec uvažuje o úpravě pozemku před KD Krakov. Před dvěma lety žádala magistrát o svěření pozemků na rohu ulic Lodžská a Těšínská.

„Na pozemku uvažujeme o zřízení dětského hřiště nebo sportoviště, případně o založení parku,“ uvedl tehdy zástupce starosty Ondřej Gros (ODS). Převod se podle původního odhadu měl uskutečnit do konce roku 2013, ale doteď žádné zprávy z magistrátu nepřišly.

Podle Adamové renovací KD Krakov úsilí osmé části opravit veřejné budovy nekončí. „Podali jsme žádost o získání dotace na zateplení KD Ládví, který by si rekonstrukci rovněž zasloužil. Zda budeme úspěšní a kdy se bude KD opravovat, se dozvíme během měsíců,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám