Hlavní obsah

Jako dárek k výročí dostali novou moderní kuchyň

Kuchyňský prostor lze řešit různými způsoby. Oblíbený je přímý tvar linky doplněný ostrůvkem, což nabízí logické uspořádání a plynulou návaznost jednotlivých pracovních zón.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Článek

Přímé linky je vhodné doplnit samostatným blokem sdružujícím vysoké skříně pro spotřebiče a spižní skříně. Toto seskupení se nejvíce uplatní u moderních kuchyní s hladkým profilem dvířek, u kterých je vhodné zdůraznit funkční prvky.

Sofistikovaný systém ukládání

Klasické či rustikální kuchyně dávají přednost půdorysnému uspořádání do tvaru písmene L nebo U, u nichž je cílem zejména podtrhnout design. Dokonalé fungování kuchyně je závislé na detailně a pečlivě promyšlené dispozici. Chytře naplánovaná sestava kuchyně bude fungovat velice efektivně a sofistikovaný systém ukládání zajistí, aby všechno bylo vždy v dosahu.

Celková funkčnost nábytku

Kromě funkčního uspořádání nesmíme opomínat kvalitu, a to často tu, kterou na první pohled nevidíme. Skrývá se v použitých materiálech a výrobních technologiích.

Je důležité, aby použité materiály byly zdravotně nezávadné, dostatečně pevné a odolné, barevně a tvarově stálé, umožnily snadnou údržbu a samozřejmě byly vzhledově atraktivní. Technologické postupy mají za úkol zajistit pevnost spojů, kvalitní opracování hran, rozměrovou přesnost a celkovou funkčnost nábytku po řadu let používání.

Současné trendy

Na první pohled vás současné kuchyně zaujmou kombinací účelnosti a designu, provedené z kvalitního materiálu a vybavené špičkovými spotřebiči. Kuchyni neměníme každý rok, očekáváme, že nám bude sloužit dlouhá léta, proto bychom při plánování měli přemýšlet, jak ji nejlépe uspořádat a na co se při jejím výběru zaměřit.

Současným trendem je propojení kuchyně a jídelny s obývacím prostorem, což vyžaduje jednotný design.

Oblíbené materiály

Mezi nejoblíbenější materiály, kromě klasického dřeva, dýhy a lamina, patří i naprosto hladké, bez pórů, foliované a lakované povrchy, jež splňují přísná hygienická kritéria. Výhodou a zároveň i hitem je kombinování všech těchto materiálů.

Nejpopulárnější výplně dveří u skříní a skříněk představují laminované dřevotřísky, matelac, lacobel a zrcadla. Třetí nejprodávanější materiál – lacobel – je nabízen jak v tradičním bílém provedení, tak i v různých barevných odstínech.

Příběh kuchyně manželského páru

Starší manželský pár dostal k 35. výročí manželství dárek od svých dětí – rekonstrukci kuchyně, která také nebyla přesně těch pětatřicet let rekonstruována.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Na přestavbu si přizvali architektku Zuzanu Strouhalovou a designéra Radovana Mačáka z pořadu Jak se staví sen. Kuchyň se nachází v rodinném domku, vchází se do ní z malé předsíně. V rodinném domku je ještě velký vstup s předsíní. Z kuchyně se pak vstupuje do koupelny.

Nový koncept

Pro koncept nové kuchyně, co se barevnosti týče, zvolili designéři přírodní ladění, to znamená kombinaci zemitých barev, hnědé a béžové. Tato kombinace je ještě oživena výraznější oranžovou barvou.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Designéři primárně vybourali stěnu mezi předsíní a kuchyní a tím se jim podařilo zvětšit prostor pro následnou rekonstrukci.

Kuchyně do tvaru L

Co se půdorysu týče, je použit nový návrh kuchyně, který vychází ze systému do L. Na jedné straně jsou umístěny vysoké moduly – lednice, trouba, mikrovlnka. Na ně pak plynule navazují spodní a vrchní skříňky. Kuchyně je provedena v bílém lesku a "odráží" se na podkladu kontrastní tmavohnědé stěny.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Dekor travertinu

Na podlahu zvolili designéři plovoucí podlahu v dekoru travertinu. Stejný dekor se objevuje i na pracovní ploše linky.

„Vyrůstá" z podlahy

Ve středu místnosti je ostrůvek, který jako by „rostl“ z podlahy – je na něm také použit dekor travertinu. Na něj navazuje dominanta prostoru – jídelní stůl z bahenního dubu, který vhodně koresponduje s obkladem za kuchyní. U stolu jsou lehké dřevěné židle značky Ton.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Bodovky a závěs

Na strop architekti umístili sádrokarton, ve kterém jsou bodovky a závěsné světlo, které je zaměřeno na stůl. Mezi bývalou předsíňku a kuchyni navrhli lehký světlý závěs, kterým se místnosti dají lehce oddělit.

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od letošního roku pracuje samostatně pod svým jménem. Věnuje se designové práci od návrhu šperků, nábytku, interiérů až k návrhům domů.
Radovan Mačák (1981)
Studoval obor nezávislé umění a malba ve státě Oregon v USA, čtyři roky žil na Tchaj-wanu, studoval zde tradiční čínskou malbu a interiérový design na Hong kong School of design, v roce 2009 založil s kolegou Otto Fiřtem designovou značku Merrygorando. Pracuje jako interiérový designér a designér nábytku ve studiu de.facto, spolupracoval s pořadem Jak se staví sen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám