Hlavní obsah

Jak bezpečně vybavit byt pro seniory

Právo, Sylva Svobodová

Osob v seniorském věku přibývá, a tak je samozřejmá stále větší poptávka po kvalitním a praktickém nábytku, který odpovídá jejich specifickým potřebám. Dostupná cena, ergonomická promyšlenost a hezký vzhled jsou základní předpoklady.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Senior potřebuje mít jasně rozmístěný nábytek, protože s ním nemůže sám kdykoliv manipulovat. Důležitá je průchodnost, aby osoba nikde nenarážela a v cestě nic nepřekáželo.

Článek

Pohodlný a útulný obývák

Senioři potřebují jasné rozmístění nábytku, protože nemůžeme počítat s tím, že si ho v případě potřeby snadno přesunou. Je dobré zbavit se těžkých kusů a nahradit je novým, lehčím a jednoduchým nábytkem, který není tak rozměrný a nepřekáží.

Určitě je šikovné volit vestavěné skříně. Skvěle šetří prostor a výborně se ovládají. Mají posuvné dveře a přístup k vnitřnímu obsahu skříně je rychlý. Šatní skříň osadíme velkým madlem a do vyšších pater si necháme namontovat sklopné tyče, protože šatstvo z nich lze dobře sundat.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Křeslo v klidové části pokoje je pro seniora vždy dobré. Stejně tak pohodlná sedačka, na které lze odpočívat vleže.

Podobný princip jako u skříní je vhodné volit i na dveřní křídla. Klasické otočné dveře, které se otevírají do prostoru, berou místo a pro osobu s berlemi jsou těžké na obcházení. Mnohem praktičtější jsou dveře, které zajíždějí do pouzder ve zdi a např. v úzké panelákové chodbě nijak nepřekážejí.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Stolek s pohodlnými křesly na odpolední kávu. Křesla jsou otočná, mají pohodlné opěrky rukou a zvýšená záda.

Z bytu seniora nezapomeneme odstranit i vysoké prahy, nábytek s ostrými rohy, sklo. Stejně tak úraz může způsobit hladká podlaha nebo naopak volně položené a sešlapané koberce.

Méně nábytku, více prostoru

Senior nesmí nikde narážet o nábytek, který je mu v cestě. V obývacím pokoji je velmi důležitá sedačka, na které zároveň lze i pohodlně ležet. Pohovka by měla mít vysoký sed, ne příliš hluboký, a pevně tvarovaná záda s opěrkou hlavy. Před ní je dobré postavit velký a pevný konferenční stolek s úložnou deskou. Ta slouží na odložení brýlí, časopisů, rozečtené knihy apod.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Skvělý relax má senior v otočném křesle s podnožkou. Hloubka sedu 48 cm, výška sedu 47 cm. Cena 3499 Kč.

Senior si více než jiný cení svého soukromí, proto pokoj dovybavíme i pohodlným křeslem s opěrkou rukou i nohou. Křeslo by mělo stát stranou, v blízkosti okna a lampy. Důležité je i dostatečné osvětlení prostoru, protože osoby se sníženým zrakovým vjemem hůře vidí za šera. Vyplatí se lampa nebo nástěnné svítidlo na dosah. I senioři přivítají svítidla reagující na pohyb, která se při nočním přesunu na toaletu sama rozsvítí a zhasnou.

Koupelna bez úrazu

Nejvíce úrazů a problémů se děje právě v koupelně. Nesmí v ní být žádné bariéry a výstupy, o které je možné se zranit. Mopy, kýble, prádelní koše mají své místo nejlépe v úložném nábytku či v otevřených policích. Nábytek by měl mít spíše zaoblené tvary a měl by se snadno otevírat. Platí pravidlo: vše, co je v koupelně, má být na dosah ruky, nejlépe v délce natažené paže.

Foto: OBI

Ve výrobním programu Secura najdeme stoupátko do vany, které zjednoduší koupání. Můžeme se přidržet horního madla a cítit se bezpečněji.

Foto: SIKO KOUPELNY

Vanové sedátko s opěrkou má nosnost 90 kg, vyrobeno je z polypropylenu. Cena 1190 Kč.

Důležitá je protiskluznost podlahy, ale i vnitřního prostoru vany a sprchového koutu. Použít lze speciální podložky, rohože, protismykové dlaždice (ty mají hrubší povrch, ale pozor – jsou náročnější na údržbu).

Chytré vybavení

Sprcha je pro seniora pohodlnější než vana. Sprchové kouty by měly mít i sklopné sedátko, které pomůže těm, kdo mají problém s rovnováhou. Sprchová vanička by měla být zapuštěná do roviny s podlahou, aby se do ní dobře vstupovalo. Praktická je rovněž toaleta se zvýšeným sedem a umyvadlo s přední vykrojenou částí, protože se k němu lépe přistupuje.

Foto: OBI

Toaleta ve vyšším sedu je pro seniora mnohem pohodlnější. Praktický doplněk: zvýšené WC sedátko pořídíme v programu Secura za 1799 Kč.

Pořídit si lze i klozetové křeslo (od 2000 Kč), sedačku do vany nebo pod sprchu (1000 až 4000 Kč), zvedák do vany (kolem 30 000 Kč). Ceny za mnohé pomůcky jsou vysoké, ale některé může hradit i pojišťovna. Na trhu jsou i vany s vodotěsnými otevíracími dvířky (7 modelů) a nízkým vstupem, jde o sklolaminátové typy s kovovou konstrukcí, ceny se pohybují od 40 000 Kč.

Další šikovné doplňky

Prvky, které ulehčí pobyt v koupelně – různá madla a držáky, kterých se osoba může držet při převlékání. Prvky namontujeme napevno do stěn, vybíráme ale jen kvalitu, která nezačne ve vlhké koupelně korodovat. Další možné prvky: stupátko do vany, opěrka u toalety, vanové sedátko s opěrkou apod.

Praktická kuchyň

Kuchyň je nejfrekventovanější místností. Připravuje se zde minimálně 5x denně jídlo, skladují se tu potraviny, vaří se tady, v blízkosti linky i stoluje.

Dokonale ergonomicky navržená kuchyň je pro seniory nezbytná. Pozor na to, zda je osoba pravák či levák. Jinak se dodržuje tzv. tok prací v kuchyni, přičemž nejdříve se počítá s tím, že je třeba potraviny uskladnit, posléze připravit a nakonec uvařit. Odborníci uvádějí tři hlavní centra v kuchyni: centrum mycí, varné a přípravné, které by mělo tvořit pomyslný trojúhelník, přičemž jednotlivá centra nesmí být od sebe příliš vzdálena.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Kuchyňská linka pro seniora by měla mít velké úchyty a výšku pracovní plochy na míru uživatele.

Další praktické vybavení: směšovací pákové baterie nebo rovnou bezdotykové provedení, pohodlné jsou tvary baterií do vysokého oblouku nebo vysunovací spršky. Spodní skříňky s plnovýsuvem, které mají tichý dojezd a jsou přehledné. Při zařizování myslíme i na protiskluznost podlahy a snadnou údržbu pracovní desky (praktické jsou dřevotřískové desky se zaobleným lemem směrem nahoru).

Specifická ergonomie

Výška kuchyňské linky vždy musí odpovídat osobě, která ji nejvíce používá. Určitě je pro seniora dobré, když například varnou plochu má umístěnou níže než přípravnou desku. S hrnci lépe manipuluje, lépe do nich vidí. Naopak dřez může být níže, nádobí se dobře omývá, když má osoba volně spuštěné ruce. Pečicí trouba může být pouze ve výšce 1100–1200 mm, protože pak ji lze ovládat i v sedu, ale je to individuální záležitost. Mikrovlnná trouba je vhodná do výše pasu, aby senior nemusel příliš do výšky zvedat ruce.

Foto: BLUM

Původní spodní skříňky je praktické nahradit plnovýsuvnými. Je v nich uklizeno a přehledno, mají tichý dojezd.

Pokud je to možné, je lépe, když senior nemá doma spotřebič na plyn. Plynový sporák, na němž přeteče voda z hrnce a uhasí plamen, může být nebezpečný. Myslíme i na dostatečnou odkládací plochu, na které je odolná podložka. Senior musí mít vždy možnost rychle na ni odložit i horký hrnec a zbytečně dlouho s pánví či hrncem nemanipulovat.

Klid a soukromí v ložnici

Klidný kout s lůžkem je pro seniora místem, kde může trávit i většinu dne. Tady záleží především na kvalitní posteli. Rozhoduje kvalita matrace, rošt, výška postele a lůžkoviny v ní.

Postel – základ spokojenosti

Šířka a délka postele se odvíjí podle počtu uživatelů a jeho rozměrů. Výška lůžka už je individuální záležitost.

Foto: GAZEL

Starší osoba ocení zvýšené lůžko, protože se mu na něj lépe usedá i vstává. Postel Berghen Senior 90/200 cm, materiál přírodní masivní smrk, cena 4300 Kč.

Starší osoby preferují zvýšená lůžka, protože se jim z nich lépe vstává i na ně usedá. Pro vyšší lůžko hrají i další argumenty:

  • a) nevíří se tolik prach jako u podlahy, necítíme tolik ani průvan a chlad, b) pod vyšším lůžkem se lépe zametá a vysává.

Jakou výšku lůžka potřebujeme pro seniora, určíme snadno: když si na lůžko sedne, měl by mít chodidla pevně položená na zemi a nohy od kyčle by měly svírat pravý úhel. Pak je vzdálenost horní plochy lůžka zhruba ve výšce 50 cm.

Lidé s endoprotézou mají otevřenější úhel v kolenou a potřebují lůžko ve výšce 55 i 60 cm od podlahy (podle jejich výšky).

Hrana postele nesmí řezat do stehen, má být pohodlná.

Kvalitní matrace, rošt a lůžkoviny

Na trhu je mnoho typů matrací a provedení. Pro seniory je vhodnější měkčí a elastičtější provedení, odvádějící vlhkost a pot. Je celkem jedno, jakou matraci nakonec vybereme (pěnová, latexová). Důležité je vědět, jak se o ni starat: na matrace volíme vždy snímatelné potahy, které lze dobře vysát a vyprat na 60 °C.

Zhruba 1x za půl roku je dobré matraci otočit (část nahoře by nyní měla být dole).

Matrace, i velmi kvalitní, má omezenou životnost – za zhruba 7–10 let pořídíme novou. Nikdy nezapomeneme denně větrat, aby se v místnosti nedržela vlhkost a následně nebyla líhní pro plíseň a roztoče.

Foto: GUMOTEX

Osoby upoutané na lůžko ocení polohovatelný lamelový rošt, kterým mohou regulovat sklon. Praktické je motorové ovládání, protože mechanická manipulace s roštem je pro seniora náročná.

Postel pro seniora by neměla mít drátěné rošty nebo rovné plochy (hromadí se snadněji vlhkost), mnohem lepší jsou lamelové rošty, skrze které snadno proudí vzduch.

Lamelové rošty pro osobu upevněnou na lůžko vybíráme polohovací, protože lze snadno zvednout část u zad nebo nohou. Polohování může být ruční (hůře se ovládá) nebo motorové na dálkové ovládání, což je mnohem komfortnější.

Foto: GUMOTEX

Senioři preferují měkčí a elastičtější matraci. Důležité je, aby měla snímatelný prací potah na 60 °C. Matraci je dobré po 7 až 10 letech vyměnit za jinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám