Hlavní obsah

Dvougenerační byt v paneláku vyniká po přestavbě originálním rozvržením prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě znáte ten pocit, kdy navštívíte byt přátel, kteří také bydlí v paneláku a hned si tam připadáte jako doma. Bez ptaní trefíte do koupelny i jinam a spíše jen porovnáváte, jak se s daným prostorem vypořádali oni.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

V obývacím pokoji zabírá dominantní místo sedací souprava, u stěny stojí televizor.

Článek

Praha je z pohledu bydlení v mnoha očích považována za vítěznou metu. Není příliš typické, aby někdo utíkal z velkoměsta, zvláště když ho s ním pojí mnoho pout, včetně zaměstnání.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Původní stav

„Určitě to nebyl útěk. Roky jsme ale s manželem bydleli v pronajatých bytech a stále více jsme toužili po vlastním. Nakonec jsme si vybrali byt v Berouně. Roli hrála nejen příznivější cena, ale také opravdu snadná a rychlá dostupnost okrajové části Prahy, kam manžel dojíždí do zaměstnání. Navíc máme kousek odtud chatu, takže bylo rozhodnuto,“ popisuje hledání „vlastní střechy“ nad hlavou paní Kateřina, maminka na plný úvazek.

Dvougenerační 4+1

Byt jim vyhovoval polohou na okraji sídliště a svou velikostí. Původně rodina uvažovala o bytu 3 + 1, tady se jim podařilo získat byt dvougenerační, 4 + 1. Pokoj navíc je vítán a slouží jako pracovna. Polohu a velikost bytu nezměníte, s vnitřním uspořádáním už bývá lepší pořízení. Také zde se rozhodli pro poměrně výrazné změny.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Nový stav

Mladí manželé měli to štěstí, že v době přestavby v bytě ještě nebydleli. V bytě byla vybourána většina nenosných příček, zvláště v chodbě, kuchyni, jídelně a obývacím pokoji. Nové stěny jsou z pórobetonových tvárnic. Kompletně byly vyměněny také elektrické rozvody.

Realizační firmu vybírali na základě doporučení známých. Malá stavební firma svým přístupem a především schopností rychlé reakce na právě nastalé situace, což bývá u mnoha firem stále problém, ani zde nezklamala. „Neměli jsme s nimi nejmenší problémy – naopak nám v některých případech sami poradili, jaké řešení by bylo ještě vhodnější,“ chválí paní Kateřina.

Sen o šatně

Své představy svěřili architektovi. „Zhruba jsme věděli, jaký byt by se nám líbil, ale dále jsme to chtěli nechat na profesionálech, kteří si jsou schopni s rozvržením prostoru lépe poradit. Nechtěli jsme nic složitého, ale účelné a praktické využití celého bytu,“ říká paní Kateřina.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Šíře průchodu kolem šatny respektuje frekvenci pohybu a nebrání ani stěhování nábytku. Nápomocny jsou také zkosené rohy.

Na první pohled nejvýraznější změnou bylo kompletní vybourání vestavných skříní i příčky v chodbě. Poměrně velký, téměř čtvercový uvolněný prostor tak mohl splnit velké přání paní domu. „Mým snem byla šatna. Žádná skříň ve zdi, kterou tak budu honosně nazývat, ale skutečná šatna se samostatnými dveřmi, do které se dá vstoupit a pohodlně a především účelně zde všechno uložit, pověsit, nebo složit.“

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Vybourané vestavné skříně v chodbě nahradila prostorná šatna, netypicky umístěná na středu chodby.

V chodbě byly původně navrženy ještě nízké skříňky nad vstupní částí, ty ale manželé oželeli. Chodba tak působí vzdušněji.

Více prostoru a pohodlí

Změny v jídelní a obývací části jsou sice poměrně malé na pohled, o to významnější při každodenním provozu. Třebaže byly všechny příčky původně vybourány, dostavěny byly zhruba na stejných místech.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Posuvné dveře, vybavení šatny a kuchyňskou linku na míru vyrobilo zakázkové truhlářství.

Všechny vstupy jsou ale nyní širší. Původní úzké panelákové dveře byly nahrazeny dvojnásobně širokými posuvnými dveřmi, zajíždějícími do zdvojené příčky. Pokud jsou otevřeny, náhodný návštěvník by je snadno přehlédl.

K pocitu z jednoho velkého prostoru spojené jídelní a obývací části přispívá i podlaha, položená bez přechodové lišty. Na první pohled je k nerozeznání od laminátové podlahy – vzhledem, i na dotek. Pokud se týče odolnosti, laminát dokonce předčí. Ve skutečnosti se však jedná o speciální podlahovou krytinu Novolux.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Sokl nad horními kuchyňskými skříňkami není samoúčelný. Uvnitř je skryto odvětrání digestoře, což byl bylo jediné řešení, jak moci zachovat přímý odtah do větrací šachty. Digestoř je výsuvná a v době kdy není v provozu zůstává skryta pod horní skříňkou.

Velmi stručně bychom Novolux mohli popsat jako vícevrstvou PVC podlahovou krytinu, kdy je speciálním procesem výroby dosaženo maximální odolnosti materiálu vůči mechanickému poškození a prošlapání. V bytě byl použit jeden z dezénů řady Natura, velmi věrně imitující dřevěné a laminátové podlahy. Dojem ještě více umocňují soklové lišty, používané u klasických laminátových a dřevěných podlah.

„Původně zde firma použila obvyklé PVC lišty, se kterými jsme se u známých v panelácích setkávali na každém kroku. Ale nechali jsme je s manželem nakonec vyměnit. Zůstaly jen ve výklenku v zadní části chodby, kde jejich vzhled nevadí,“ říká paní Kateřina.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Zlatavé závěsy a světle meruňková výmalba ložnice budí dojem stále probleskujícího slunce. Nábytek byl vyroben na zakázku v rámci ostatního vybavení bytu.

Dvě jádra pro více možností

Rekonstrukci se pochopitelně nevyhnulo ani bytové jádro. Ve dvougeneračním bytě jsou dvě, což nabízelo zajímavé možnosti. Přední WC bylo zrušeno ve prospěch sousední koupelny, druhé v zadní části bytu bylo naopak zvětšeno na úkor chodby. Protože zde nechybí malé umyvadlo, není vzdálenost WC od koupelny na závadu.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Podle původních návrhů měl být v koupelně i sprchový kout, zvítězila ale prostorná asymetrická vana. Vešla se na centimetr přesně.

Při zařizování koupelny vsadili manželé na klasické pojetí. Původně zde chtěli umístit i sprchový box, to by ale již bylo příliš na úkor pohodlného pohybu. Tak si alespoň mohli dopřát pohodlnou, asymetricky řešenou vanu.

Netypické řešení provází umístění umyvadla. Je vsazeno do vyzděného pultu s keramickým obkladem, za čelními dvířky se skrývá úložný prostor. Tak je možné řešit daný prostor přesně na míru, bez ohledu na standardně dodávané rozměry koupelnových skříněk.

V koupelně byste marně hledali tradiční pračku, která našla své místo ve výklenku chodby k WC. Ten slouží jako mini kout pro domácí práce.

Foto: Jana Labuťová a Jan Vaněk, časopis PANEL PLUS

Kromě malého umyvadla se na zvětšeném WC našlo místo i na úložný prostor. Je skryt za dřevěnými žaluziemi.

Byt ctí jednoduchost, kde méně je vždy více. Jak sama paní Kateřina přiznává, nebyl by problém jej zaplnit do posledního místečka. Určité minimalistické pojetí je ale i zde ku prospěchu. Byt působí příjemně, což ještě podtrhují milí hostitelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám