Hlavní obsah

Dominantou mezonetového obýváku se stala výrazná knihovna

Architekt byl osloven mladým párem, aby pro něj navrhl interiér obývacího pokoje v podkrovním mezonetovém bytě ze 30. let na pražském Veleslavíně. Rekonstruovaný byt má dispozici 3+kk s terasou, obývací pokoj se spolu s kuchyní a koupelnou nachází v jeho dolním podlaží.

Foto: Radek Brunecký a časopis Bydlení mezi panely

Architekt měl za úkol navrhnout obývací pokoj v mezonetovém bytě.

Článek

Klienti se s architektem delší dobu znali, vyhovoval jim jeho způsob myšlení. Nechali mu tedy v podstatě volnou ruku k tomu, aby vytvořil návrh, který bude vhodně doplňovat jejich atypický byt.

I pro architekta Tomáše Horalíka bylo výhodou, že dobře zná osobnosti obou klientů.

„Partnerský pár se zajímavě doplňuje: jeden je racionální, druhému vyhovuje chaotičtější přístup, ale ani jeden se principiálně nebrání tomu druhému. A to se odrazilo v mém přístupu k projektu,“ vysvětluje. „Snažil jsem se vytvořit chaos, který v sobě zároveň obsahuje racionální řád.“

Výrazná knihovna v interiéru

Pro obývák navrhl obytnou stěnu, parapet se skříňkami a výraznou knihovnu oddělující prostor obývacího pokoje od kuchyně. Na základě své znalosti majitelů bytu pro ně stvořil na první pohled poměrně nepravidelnou kombinaci uzavřených skříněk a otevřených polic.

Při pozorném pohledu se však zároveň ukáže i velmi logický systém - pravoúhlý rastr o dvou velikostech otvorů a opakování použitých motivů.

Vestavěná knihovna je vložena do podkrovního trámoví a odděluje prostor obývacího pokoje a kuchyně, ale zároveň ponechává vizuální kontakt. Neubírá tak velkorysému prostoru bytu nic z jeho vzdušnosti. Dvě různé velikosti dílů knihovny nabízejí místo pro knihy i pro další předměty a solitérní prvky, některé přihrádky jsou navíc otevřené z obou stran, zatímco jiné jen z jedné.

Majitelé chtěli prakticky řešený domov, zaujme knihovna i pokoj pro dceru

Bydlení

„Samonosná konstrukce knihovny je položena na trámoví a přichycena zakrytkovanými vruty,“ popisuje detaily architekt.

Protějškem nepřehlédnutelné knihovny je obytná stěna, která vyplňuje původní niku, a stává se tak velmi přirozenou částí obývacího pokoje. Na dynamicky členěnou nábytkovou stěnu navazuje parapet sahající podél celé sousední zdi. Společně tak kromě jednotícího prvku i zcela prakticky nabízejí flexibilní možnosti uskladnění nejrůznějších věcí v domácnosti.

Osobní dohled architekta

„Architekt nám po společných diskuzích nabídl pětici různorodých návrhů. Pečlivě nám vysvětlil jejich principy a myšlenky, na kterých stojí, a pomohl nám vybrat ten, který nejlépe plnil naše potřeby,“ říká spolumajitel bytu.

Venkovní knihovna a dětská postel se střechou - vila hýří skvělými nápady

Tipy a trendy

„Pak zpracoval detailní výkresy, zorganizoval i výrobu nábytku a osobně dohlédl na celý proces včetně instalace.“

Výsledek této spolupráce plně respektuje osobnosti, přání a potřeby klientů. Moderní vybavení zároveň vhodně doplňuje původního ducha prostoru a podtrhuje jeho charakter.

Anketa

Máte doma knihovnu?
Ano, ta nesmí chybět
83,7 %
Ano, ale jen malou na pár knih
12,7 %
Ne, knihy nečtu, tak proč knihovnu
3,6 %
Celkem hlasovalo 1014 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám