Hlavní obsah
Optické hrátky zprostředkovaly velkorysý dojem i na malé ploše. Foto: Tomáš Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Díky optickým hrátkám působí malý podkrovní byt velkorysým dojmem

Tmavý, malý, až stísněný prostor. I tak by se dalo popsat jedno pražské vršovické podkroví předtím, než prošlo kompletní rekonstrukcí. Cílem bylo pozvat do tohoto bytu více slunce – a to ve všech myslitelných rovinách.

Optické hrátky zprostředkovaly velkorysý dojem i na malé ploše. Foto: Tomáš Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely
Díky optickým hrátkám působí malý podkrovní byt velkorysým dojmem

Podlahovou plochou poměrně malé místnosti neměly dostatek přirozeného osvětlení. Jediné místo, kde byl cítit již od počátku potenciál, byl hlavní obývací prostor s kuchyní, který dosahoval v zadní části díky šikmé střeše hezké výšky dvou pater.

Jak se tedy popasovat s nevýhodami a zvýraznit přednosti tohoto bytu? Řešení našly architektky Petra Kocourková a Klára Císařovská ze studia Mooza v maximálním otevření všude, kde to jen bylo možné. A také v optických hrátkách, které zprostředkují velkorysý dojem i na malé ploše.

Zároveň byl využit každý kout, například v zešikmené nice na straně obývacího pokoje našla své místo na míru vyrobená pohovka, s úložnými prostory pod sedáky.

Horizontální bezpečnostní síť

Nejvyšší místo bytu nad kuchyní architektky využily netradičně, a to s použitím horizontální bezpečnostní sítě, do které je možné skočit po výstupu ze schodiště.

Síť zabírá v podstatě celou půdorysnou plochu kuchyně a vzhledem ke své nosnosti dovoluje, aby v ní řádilo či odpočívalo i více lidí najednou.

Síť je nejoblíbenější u dětí, ale zalíbení v ní najdou i pozorovatelé, kteří se chtějí pokochat děním v kuchyni, mají totiž možnost nahlédnout pod pokličku doslova z ptačí perspektivy.

Pozorovatelé se mohou ze sítě pokochat děním v kuchyni doslova z ptačí perspektivy.

Foto: Tomáš Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Materiálové řešení se opět snaží o maximální vzdušnost, převaha bílé barvy na stěnách byla jasnou volbou. Nábytek je převážně z běleného javorového masivu a je rozsvícen jediným barevným akcentem – žlutou horní kuchyňskou skříňkou. Žlutá je použita také jako gradient na stropě z palubek v dětském pokoji.

Speciální péče byla věnována úložným prostorům, kterých ve stávajícím stavu nebylo mnoho. Prostor pod schody architektky uzavřely, umístily tady pračku a nad ní hluboké výsuvné police.

V ložnici našla místo malá, ale účelně zorganizovaná šatna. Obojí je kryto masivními dřevěnými deskami s prořezaným dekorem abstrahované (ne nutně naší) sluneční soustavy.

Slovo architektek

„Rozdílnost našich povah a přístupu paradoxně podporuje harmonii našich návrhů. Nabízíme komplexní služby na poli architektury a designu od prvotních konceptů až po realizaci. Ručíme za osobní a nápaditý přístup. Dotáhnout projekt do konce vám pomůžeme klidně i vlastníma rukama,” dodávají architektky.

Technické údaje

Místo: Praha-Vršovice

Rok provedení: 05/2019

Plocha bytu: 59 m2

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků