Hlavní obsah
Velká knihovna a spousta úložného prostoru, to lidé ve středním věku vždy ocení. Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus (11x)

Děti se odstěhovaly, rodiče se pustili do kompletní rekonstrukce bytu

Potomci se odstěhovali a rodiče měli najednou k dispozici celý byt. Jenže ten už neodpovídal jejich momentálním potřebám. Ideální varianta? Kompletní rekonstrukce, která zohlední jejich požadavky třeba i za dvacet let, až budou potřebovat opravdu pohodlné a bezbariérové řešení interiéru.

Velká knihovna a spousta úložného prostoru, to lidé ve středním věku vždy ocení. Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus (11x)
Děti se odstěhovaly, rodiče se pustili do kompletní rekonstrukce bytu

„Tento typ bytu je opravdu velmi variabilní. Lze zvětšit koupelnu, kuchyň propojit s obývacím pokojem, lépe vyřešit úložné prostory v chodbě,“ vysvětluje architekt Tomáš Zima ze studia Kouba interier, které rekonstrukci navrhlo a také realizovalo, a to včetně nábytku na míru.

Původní stav

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Několik návrhů rekonstrukce

V tomto případě představuje navíc velkou výhodu okno v kuchyni. Studio proto připravilo různé návrhy, mimo jiné i s koupelnou s oknem, který obvykle klienty nenapadne, často je však nadchne.

Navrhovaný stav

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Nakonec ale dispozice zůstala bez zásadních změn. Koupelna se pouze zvětšila tak, aby se do ní vešla vana, velký pult s umyvadlem i pračka. Toaleta se rozšířila o úložný prostor, který nahrazuje komoru.

Kuchyňská pracovní plocha pod oknem

Kuchyňská linka je v nové dispozici řešena do tvaru písmene U, s pracovní plochou pod oknem, které umožňuje pěkný výhled. Na kuchyň navazuje prostorný jídelní stůl pro rodinná setkání. U okna je pak sedací souprava, proti ní knihovna s místem pro televizor.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Velká knihovna a spousta úložného prostoru, to lidé ve středním věku vždy ocení. Kuchyň je v kombinaci bílé a krémové barvy a pracovních desek v dřevodekoru.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Posuvné dveře do pouzdra

V bytě se na dvou místech použily posuvné dveře do pouzdra, a to v koupelně a v obývacím pokoji.

„Máme zkušenosti s tím, že zejména u obývacího pokoje lidé dveře málokdy zavírají, u koupelny zase nepotřebujete výraznou zvukovou izolaci, posuvné dveře tak můžeme v obou případech jen doporučit,“ vysvětluje architekt.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Jednotící prvek celého bytu

V bytě zaujme jednotná vinylová podlaha v dekoru dřeva, která je jednotícím prvkem celého bytu. Vinyl je v jedné úrovni položený i v koupelně a WC. Takovému řešení musí samozřejmě předcházet vyrovnání celého bytu nivelační stěrkou.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Praktická vyzděná polička v koupelně

V koupelně je jemný krémový keramický obklad, doplněný dekorativními proužky na vaně. Obklad je velkoformátový. Za vanou použil autor proměny praktickou vyzděnou odkládací poličku. Umyvadlová deska je vyrobena z bílého corianu.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Kombinace bílé a krémové barvy

Pro kuchyňskou linku zvolili ve studiu kombinaci bílé a krémové barvy, pracovní desku pak v dekoru dřeva.

„Na nábytek jsme zvolili vysokotlaké lamináty, jde o velmi odolný materiál, který navíc nabízí zajímavé dekory,“ upozorňuje architekt. Dřevodekor pracovní desky se opakuje také na nábytku v obývacím pokoji, jídelní stůl je však vyroben z masivního dubu.

Volba padla na jasanové dřevo

„Do chodby a ložnice jsme volili jasanové dřevo. Ať již jako masiv, ze kterého je postel, tak jako laminát na vestavěné skříně. Na přání majitelky bytu je u postele zaoblená noha, měla obavy z úrazů,“ upozorňuje architekt.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Celý interiér sází na neutrální přírodní odstíny, ale také na snadnou údržbu, které jistě napomáhají třeba závěsné skříňky a logická dispozice, která počítá s návštěvami dospělých dětí s vnoučaty.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Vana dostala přednost

Je otázkou, zda neměl s ohledem na věk dostat přednost sprchový kout před vanou, jenže tu majitelé zatím výrazně preferují. Případná výměna naštěstí nepředstavuje žádný velký technický problém.

Ing. Tomáš Zima *1982
Absolvent Stavební fakulty ČVUT, pracoval v architektonickém ateliéru Cigler Marani Architects, kde se podílel na tvorbě řady významných administrativních, multifunkčních a bytových projektů. Své zkušenosti nyní zúročuje při vedení stavebních zakázek.

 

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků