Hlavní obsah

Designblok 2008: Papírový nábytek i nebezpečné šperky

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do neděle se Praha promění v designérský a módní ráj. Začíná totiž jubilejní desátý ročník Desingbloku – akce, která se z minifestiválku pro pár nadšenců rozrostla v monstrózní přehlídku toho nej ze světového i domácího užitého umění a módy.

Článek

Hlavními centry jsou Superstudio Dox v Holešovicích a Superstudio Corso v Karlíně. V obou městských částech sídlí také řada studií a ateliérů, většinu módních butiků pak najdete na Starém a Novém Městě.

„Začala bych oběma superstudii. Dox bude patřit mezinárodním výstavám těch největších hvězd a módním přehlídkám, v karlínském Superstudiu Corso jsou čeští designéři, školy nebo výstavní projekt světových novinek Créme de la Créme,“ poradila ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Extravagance, vtip a tradice

Designblok každoročně zve hvězdy světové scény. Těmi letošními jsou švýcarský designér pocházející z Argentiny Alfredo Häberli, jenž navrhl limitovanou edici skla pro projekt Křehký a osobně představí výběr své tvorby pro Alias a Kvadrat, a holandské Studio Job, které připravilo papírovou kolekci nábytku, kameninové doplňky nebo textilie. Berlínsko-pařížské studio Bless přijede s cestovním shopem.

.: Alberto Haberli je čestným hostem Designbloku foto: Právo/Foto Designblok

„Řada designérů dělá pro tento ročník věci speciálně pro Designblok. Objeví se tak několik světových premiér, a to se ve světě děje jen pro ty nejdůležitější metropole. Také čeští designéři a firmy si už zvykli, že když chtějí předvést něco nového, ukážkou to u nás. Novinek budou letos stovky,“ dodala Zielinski.

A vybírat bude opravdu z čeho. Extravagantní nábytek, bytové doplňky všech barev, tvarů a velikostí, grafický design na pomezí komiksu a umění, futuristické šperky, dětská funny odrážedla, auta, elektronické hračky i průmyslový design.

.: Křeslo Pop od firmy Kartell foto: Právo/Kartell

Důležitým projektem je Mléčná dráha, v rámci něhož se prezentují vynikající mladí návrháři ze středoevropského regionu. Vedle rakouských svítidel a doplňků designéra Patricka Rampelotta a grafické tvorby česko-švýcarského dua vystavuje třicetiletá slovenská šperkařka Bety K. Majerníková. Do Prahy přivezla fungl novou „temnou“ kolekci šperků snoubící křehkou jemnost ženy s brutalitou zbraní.

Bude se dražit i prodávat

„Šperky jsou uloženy v kufřících, v jakých se přepravují zbraně. Podobné kufříky ale také slouží na šminky. Zkouším reflektovat něco mezi tím, jak se ženy zdobí, jak je to v podstatě ničí a jak se musí v dnešním světě stále přizpůsobovat různým kritériím,“ řekla Právu výtvarnice, která vyučuje na VŠUV v Bratislavě.

Letos se účastní 202 vystavovatelů, a to jak zavedených, prestižních značek, tak i začínajících návrhářů a studentů. Novinkou je Design Fashion Week s osmnácti módními show. Designblok není jen pasivní produktovou přehlídkou. O víkendu můžete vyrazit na aukci a trh. Do obou studií dohromady je vstupné 150 a 100 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám