Hlavní obsah

Dekorační závěsy a záclony dělají s interiérem divy

Právo, Gisela Růžičková

I v minimalisticky zařízených interiérech dokážou záclony a závěsy místnost pozvednout a vtisknou jí jedinečný vzhled. Právě nové materiály, barvy, tištěné či vyšívané vzory nás inspirují k radikálním změnám v interiéru.

Článek

Tradiční spojení záclona - závěs lehce nahradíme kombinací závěs - roleta (žaluzie) nebo záclona - roleta (žaluzie), případně jejich trojkombinací. Když si vybereme dekorativní záclonu a k ní roletu nebo žaluzii, pak stačí místo závěsů jen naaranžovat šály po stranách okna.

Krajkové záclony se hodí do bytů se starožitným nábytkem, stejně jako sametové závěsy, které se dobře vyjímají na velkých oknech. Zatímco těžký samet nebo gobelín působí v takových interiérech vždy pozoruhodně, moderní polyesterové lesklé látky se do nich příliš nehodí. A naopak klasické těžké textilie rozhodně nedáme do moderního interiéru, kde by vypadaly více než těžkopádně.

Ekologicky udržitelný luxus

Současný trend v textiliích se zaměřuje na ekologicky udržitelný luxus, tradici a modernu, přírodu a inovaci i spontánní kreativitu.

Vede jednoduchost s vysokými nároky na kvalitu látek, ať už to jsou jemné síťoviny s nadýchaným objemem v přírodních zemitých barvách, nebo nepravidelně strukturované textilie v moderním pojetí.

Ekoluxus v textiliích se projevuje hlavně kombinací hrubých a jemných materiálů, v nichž se zrcadlí nadčasový komfort.

Touha po soukromí v interiéru se odráží třeba v absintových tónech i odstínech červeného vína. Módní variantou může být také opotřebený vzhled textilií, kde kontrastuje vztah mezi starým a novým, originálem a kopií, vytvářející tajemnou atmosféru fantazie.

Kreativní přístup designérů dokazují také zdánlivě neslučitelné materiály, jako např. transparentní barevný plast s klasickými bordurami a tkalouny.

Svěžest přírody vstupuje do našich domovů v jasných barvách, které se kombinují s odstíny smogu v podobě transparentních materiálů z přírodních tkanin, např. ze sóji a bambusu.

Spojují se látky tón v tónu s nádechem tepla, aby byl výsledek nejen smyslný, ale i rafinovaný.

Kombinovat se dají pestré barvy s naivními vzory i vzory různých kultur. Spontánního optimismu v interiéru docílíme svítivými barvami s neutrálními tóny.

Nadýchané a exkluzivní záclony

Záclonami zdobíme okna samostatně nebo v kombinaci se závěsem. Vybíráme je většinou podle účelu. Hustější materiály použijeme proti zvědavým pohledům, zatímco pavučinové látky kvůli estetickému dojmu.

Nadále jsou v kurzu béžové tóny i záclony se stříbrnými a zlatými pruhy. Přetrvávají také kombinace bílé, šedé a černé. Barevné záclony, ať už odstíny oranžové, žluté, skořicové, vínové a zelené s jemným vzorováním, sluší hlavně oknům bez závěsů.

Geometrické vzory vystřídaly jemněji působící vlnky nebo zaoblené tvary. Objevují se i záclony bez vzorů anebo záclony s jednobarevnými vyšívanými vzory.

Kvůli pohodlné údržbě jsou praktické záclony z polyesteru, jež mají díky moderním technologiím vzhled přírodního materiálu. Mohou být matné bez umělého lesku i v jasných přirozených barvách. Snadno se perou, nesrážejí se, drží tvar a jsou už od pohledu lehké a vzdušné.

K dostání jsou i záclony ze směsových materiálů, třeba s přídavkem lněného vlákna, ovšem jsou také náročnější na údržbu.

Ceny záclon se pohybují od dvou set korun za běžný metr až po exkluzivní záclony za několik tisíc korun za metr.

Závěsy vkusně dekorují okna

Úkolem závěsů je nejen odclonit světlo proudící oknem do místnosti, ale také změkčit a vkusně dekorovat okna. Závěsy na oknech působí mnohem zdobněji než záclony se žaluziemi nebo pouhé žaluzie. Ať už používáme závěsy samostatně nebo v kombinaci s jiným druhem zastínění, dodají interiéru na útulnosti a zlepšují akustiku v místnosti.

Dekorační látky na závěsy vybíráme z jednobarevných materiálů nebo z látek s jednoduchým vzorem. Při výběru se obvykle řídíme stylem vnitřního zařízení i účelem, kvůli němuž si závěsy pořizujeme. K dostání jsou lehké látky podobné záclonám až po těžké čalounické materiály.

Těžší látky lze úspěšně použít nejen na závěsy, ale i na čalounění nábytku. Na výběr máme materiály polyesterové, směsové i čistě přírodní v různých barvách, odstínech, vzorech i cenách.

Praktické jsou látkové rolety

Látkové rolety patří ke klasickému zastínění. S oblibou je používáme hlavně v posledních letech, kdy získaly na atraktivnosti díky několika zlepšovákům. Obyčejnou šňůrku na zatahování vystřídal řetízek. S ním je ovládání pohodlné a roletu lze zastavit v jakékoli výšce. Při jejich výrobě se používají pevnější látky.

Vyrábějí se i ze speciálních látek, tzv. blackoutů, nepropouštějících světlo, anebo ze screenu, který dobře odráží teplo. Tuto vlastnost oceníme hlavně v bytech s okny situovanými na jih, kde se interiér snadno přehřívá. Rolety ze screenu jsou navíc při pohledu zevnitř ven průhledné. Na rozdíl od naklápěcích žaluzií mají látkové rolety polohy zakryto a odkryto. Množství světla se proto reguluje obtížněji.

Klasické rolety se hodí hlavně do moderních interiérů. Látky na ně se používají spíše jednobarevné.

Pravá lehkost římských roletek

Římské rolety neztrácejí lehkost ani romantiku záclon. Jejich výhodou je, že se dají ušít z jakékoli záclonové nebo závěsové látky, jejichž výběr je obrovský. A to ať už jde o vzory, nebo i barevná provedení.

U římských roletek se látka skládá ve vodorovných skladech, vzdálených od sebe asi 20 až 30 cm. Roletky jsou velmi dekorativní a právě kvůli jemnějším materiálům působí přívětivějším dojmem než klasické rolety. Ovládají se řetízkem, který se stará o jejich rovnoměrné vytahování. Podle způsobu ušití se pak rozlišuje několik typů římských roletek.

Japonské posuvné panelové stěny

Kromě zastínění oken se japonské panelové posuvné stěny osvědčily všude tam, kde potřebujeme občas předělit větší prostory. Hodí se i jako mobilní předěly místností, zástěny nebo jako dekorační pozadí.

Jejich největší předností je, že jsou ploché a zaberou málo místa. Japonské posuvné stěny se skládají z horní hliníkové lišty a samotného stínícího materiálu. Horní lišta má dvě až pět drážek. Přitom v jedné drážce může být i více panelů. Panely mohou mít různou délku. Látka je na panelech nasunuta nebo uchycena suchým zipem.

Spodek látky je opatřen tunýlkem se závažím pro její napnutí. Panely se shrnují buď jako opona, nebo jen k jedné straně. Aby záclony i závěsy opravdu v daném prostoru vynikly, potřebují doladit i vhodným výběrem garnýže.

Druhy závěsů
Hladké závěsy jsou nejčastějším způsobem zavěšení nařasené textilie.
Řasené závěsy s bočními úchyty, kde lze bohaté řasení a boční šály uchytit do stran různě zpracovanými úchyty, které závěs dále tvarují.
Aranžované závěsy jsou bohatě zpracované textilní dekorace, které zajímavě tvarují látky do nadýchaných tvarů.
Kaskádové závěsy se vyznačují bohatými kaskádami záhybů v lineární i diagonální formě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám