Hlavní obsah

Chatička na kolečkách zajistí pestrou i pohodlnou dovolenou

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O parných víkendech se nikomu příliš nechce zůstávat ve městě, a tak každý pátek tisíce "lufťáků" nastartují auto a uhánějí na venkov na svou chatu či chalupu. Co ale dělat, pokud jste na pozemek s chatičkou ještě nenašetřili, a romantickému nocování ve stanu se zase vzpouzí vaše opotřebované tělo? Řešení pro ty, kdo mají toulavé boty, ale do kapsy hlouběji (nikoliv však hluboko), nabízí architekt Jay Shafer.

Foto: Profimedia.cz

Chatička na kolečkách v přírodě neruší a není k ní třeba stavební povolení.

Článek

Shafer se totiž specializuje na chatky a domky menších rozměrů, maximálně do 10 metrů čtverečných. Ty si však ve vybavení nezadají s běžnými chatami či dokonce chalupami. Jedním z jeho děl je i chatička Lusby.

Dřevěný domeček si ve vybavenosti s běžnými chatami nezadá a má oproti nim navíc jednu nespornou výhodu - je mobilní, a tak jej lze postavit v podstatě kdekoliv, kde to není vyloženě zakázáno. Stavební povolení totiž netřeba.

Design dřevěné chatičky navíc působí v přírodě přirozeně, mnohem lépe než například karavan. No a pokud vás rozčílí soused, ráno prostě zapřáhnete minidomek za auto a převezete jej někam jinam.

Lusby má výměru 117 stop čtverečných (tj. cca 10,8 metrů čtverečných), na délku měří asi 6 metrů, široký je něco přes dva a do výšky má asi čtyři metry. Svým obyvatelům nabízí veškeré vybavení a komfort jako běžná chata.

Foto: Profimedia.cz

Domek nabízí samostatné patro, kde může být například úložiště věcí, či druhá ložnice.

Kuchyně je součástí hlavního pokoje, který má klenuté stropy a působí mnohem prostorněji, než ve skutečnosti je. Koupelna je vybavená sprchovým koutem, toaletou i umyvadlem. Malý ohřívač vody umožňuje dát si až 5minutovou horkou sprchu. V ložnici se velmi pohodlně vyspí jeden větší člověk nebo dva průměrně velcí lidé. Další možnost spaní nabízí sice pouze metr vysoké, zato dostatečně široké patro. V hlavní místnosti nechybí rozkládací stůl a židle pro čtyři osoby nebo dvě skříně na oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Plastové stěny umožňují chytře manipulovat s prostorem.

Obrovskou výhodou Shaferova domečku je možnost užívat jej i v zimě, a to nejen díky krbovým kamnům. Dům je dokonale izolován polystyrenem a vyhříván trubkami z nerezové oceli tak, aby obstál i v drsném prostředí severu USA a Kanady. Díky tomu se v něm dá vydržet, i když venku řádí mráz o teplotě - 37 stupňů Celsia.

Chatička na kolečkách vyjde v přepočtu na jeden milión korun. Kutilové ji však mohou získat ve formě polotovaru a smontovat si ji sami. V takovém případě za ni dají méně než půlku, tj. asi 420 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám