Hlavní obsah
Požadavky klienta byly jasné, spojit obývací pokoj s kuchyní a tím získat jeden velký společný prostor. Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Byt získal po rekonstrukci elegantní kuchyň, výrazné barvy vystřídal moderní design

Rodina žijící v bytovém domě v Praze již dlouho bojovala s komplikovanou dispozicí kuchyně svého bytu, která byla dlouhá a úzká, s různými výklenky. Do kuchyně byl původně udělán zvlášť vstup z chodby, ale byla také propojena s obývacím pokojem, takže se druhý vstup nepoužíval, ovšem zabíral velký prostor v kuchyni. Rozumným řešením byla částečná rekonstrukce.

Požadavky klienta byly jasné, spojit obývací pokoj s kuchyní a tím získat jeden velký společný prostor. Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely
Byt získal po rekonstrukci elegantní kuchyň, výrazné barvy vystřídal moderní design

Požadavky klienta byly jasné - spojit obývací pokoj s kuchyní a tím získat jeden velký společný prostor. Zároveň si ale přál, aby kuchyňská linka mohla být stále částečně skrytá.

Původní kuchyň byla poměrně úzká, s různými výklenky.

Foto: archiv klienta

U vstupu se jednalo spíše o estetický „upgrade” než o dispoziční změny. Klient již v té době měl po úspěšné rekonstrukci koupelny a toalety. Takže o barevnosti i stylu bylo jasno hned po otevření koupelny.

Chodba pře rekonstrukcí

Foto: archiv klienta

„Klientům se líbil moderní design s dobře vyřešenými úložnými prostory. Barevnost v koupelně byla také moc příjemná - kávová hnědá v kombinaci s barvou cappuccino hrála do noty dveřím v dekoru wenge. Tato kombinace se pak ujala v celém prostoru," poznamenává Mgr. art. Magdaléna Lacenová z realizačního ateliéru Free Architects.

Původní stav obývacího pokoje

Foto: archiv klienta

Kompozice dřevěného krytu a zrcadla

V chodbě architekti vytvořili nové úložné prostory. U vstupu ponechali prostor více otevřený, použili nízký botník, aby získali také prostor na odložení oděvů.

V chodbě rovněž potřebovali překrýt skříňku s pojistkami a kabeláž, která vedla před stěnou. Vytvořili tedy kompozici z dřevěného krytu a zrcadla, která se táhne od podlahy až ke stropu. Na protější straně je v nice schovaná prostorná skříň.

Na podlahu byl vybrán tmavší vzor dřeva, který usadil celý interiér k zemi.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Chodba je vymalována v jemné barvě cappuccino, která prostor neztemňuje a příjemně doplní tmavé dřevěné dveře. Na podlahu byl vybrán tmavší vzor dřeva, který usadil celý interiér k zemi.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

„V chodbě jsme snížili strop o minimální výšku, abychom mohli umístit více svítidel bez zasekávaní kabeláže. V průchodu do obývacího pokoje jsme použili skleněné dveře, které propouštějí do chodby denní světlo. V hlavním prostoru jsme vybourali příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem. Získal se tak větší otevřený prostor," poznamenává architektka.

Jídelna s rozkládacím stolem

U vstupu do pokoje byla postavena polo příčka, aby bylo možné schovat kuchyňský kout. Byla odsazena od dveří tak, aby se na jednou stranu vešel televizní stolek, z druhé strany se pak mohl ukrýt kuchyňský kout ve tvaru U.

Stavebními úpravami vznikl pomyslný prostor jídelny s rozkládacím stolem.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

V kuchyni vznikl z jedné strany prostor pro vysoké skříně a maximální úložné prostory. Ty propojuje z boku otevřená knihovna, čímž vznikl i pomyslný prostor jídelny s rozkládacím stolem.

V kuchyni vznikl z jedné strany prostor pro vysoké skříně a maximální úložné prostory.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Do pokoje se krásně vešla prostorná pohovka od italského výrobce Natuzzi. V plánu je také do prostoru doplnit křeslo.

Do pokoje se krásně vešla prostorná pohovka od italského výrobce Natuzzi.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

„Dále jsme v prostoru obývacího pokoje použili trik se sníženým podhledem. Tentokrát pouze částečně, a to proto, abychom ho opticky oddělili. Vytvořil se tak prostor pro LED podsvícení po vnitřním obvodu obdélníku. Krásně zpestřil prostor a opticky zvedl strop. Vyčlenilo se tak místo pro centrální osvětlení," doplňuje architektka.

V odstínech kávové

Barvy se prolínají v odstínech kávové jako u již zrekonstruované koupelny. Pro ještě lepší pocit zútulnění byla použila tapeta na protilehlých stěnách. Kuchyň použili architekti neutrálnější, bez prolisů na dvířkách.

Lesk působí velice elegantně, minimalisticky a prostorně. Nevznikl tedy žádný tmavý kout. Použité materiály jsou odolné a zároveň dobré na údržbu.

Koupelna prošla rekonstrukcí již dříve...

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

...stejně tak toaleta.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Celkový prostor se nadechl, dostal moderní jednoduchý design, který mu před rekonstrukcí chyběl.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků