Hlavní obsah

Barevná změna po rekonstrukci dodá bytu charakter a originalitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si chtějí vylepšit své bydlení, se obracejí na redakce novin a časopisů nebo internetových portálů, aby se ujistili, že jejich úvahy o možné rekonstrukci bytu jsou správné. Také bytoví architekti mají plné ruce práce, a i když odměna za jejich snahu nepatří k nejlevnějším, je možné konstatovat, že se určitě vyplatí.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený a vyhovoval co nejvíce jeho obyvatelům. V naší pravidelné rubrice Proměny bytu opět vycházíme z přání jedné z našich čtenářek. I tentokrát stojí za jeho splněním bytová návrhářka Kateřina Mlejnková.

Z dopisu čtenářky
Dobrý den, hledáme bytového designéra a architekta pro rozsáhlou rekonstrukci bytu ze stávajících 3+1 na 4+1 (+kk). Celková výměra cca 90 m2. Zajímala by nás vaše cenová nabídka a informace, v jakém rozsahu bychom mohli počítat s vašimi službami.
Zároveň nás zajímá, jestli pracujete i mimo Prahu, neboť byt je v Karlových Varech, a také jak probíhá komunikace s mimopražským klientem. Předem děkuji za vaši odpověď a případnou nabídku. E. D. Karlovy Vary

Shrnutí požadavků čtenářky

Náš panelák byl postaven v roce 1975 v Karlových Varech, aktuálně je zateplený, okna jsou na jih.

Stávající dispozici 3+1 je nutno upravit na tři malé ložnice (z toho dva dětské holčičí pokoje jedenáct a tři roky) a jednu ložnici pro dospělé, na kuchyň s obývákem, a půjde-li to, rádi bychom měli malou pracovnu. Chtěli bychom změnit dispozice chodby tak, aby vstup do bytu byl do prostorné chodby s úložnými prostory.

Preferujeme uzavřené úložné systémy v celém bytě, jenom nechceme policové botníky.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Stávající stav

Barevné řešení bytu bychom rádi postavili na přírodních barvách a světlých odstínech. Máme rádi bílou (například by se nám líbila bílá kuchyň a bílá sedací kožená souprava), hnědou, pískovou, obecně světlé odstíny. Materiály ve vysokém lesku v kombinaci se dřevem. Dřevem, sklem, kovem i kamenem nepohrdneme.

Barvy, které se nám nelíbí ve velkých rozměrech: oranžová, žlutá, zelená, tmavě a světle modrá, červená, s černou bychom byli také opatrní.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

První pokoj

Obývat ho bude jedenáctiletá slečna. Nábytek – postel, psací stůl, komodu – bychom použili ze současného vybavení. Byl pořizován na jaře, celý je v lesklé bílé barvě. Nově bychom doplnili o vestavěnou skříň, velkou knihovnu a o toaletní stolek s křesílkem. Důraz bychom chtěli dát na dekoraci oken.

Druhý pokoj

Ten bude obývat tříletá holčička – pořizovali bychom všechno nové. Postel s úložným prostorem, stolek, židličku, knihovnu, regály na hračky, koberec kolem postele, dekorace na okna a stěnu.

Třetí pokoj

Bude to ložnice pro dospělé. Pořizovali bychom všechno nové – postel s vysokým čelem, vestavěnou skříň pro oba partnery, koberec, stolky k postelím, křesílko, dekorace, závěsy, zajímavé osvětlení.

Chodba

Do chodby bychom pořizovali všechno nové, chtěli bychom tři úložné prostory: první úložný prostor by měl vyřešit technické zázemí pro pračku, sušičku, žehlicí prkno, vysavač, úklidové prostředky a podobně, druhý úložný prostor, který by měl nahradit předsíňový věšák a botník, nejlépe umístěný blízko vchodových dveří, a třetí úložný prostor pro zimní oblečení, lyže, tašky a kufry.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Kuchyň s obývákem

Kuchyň by mohla být od chodby oddělena skleněnými dveřmi (posuvné, jednoduché, matné sklo). Často se v tomto prostoru schází celá rodina, proto jídelní stůl by měl mít ideálně šest židlí. Zabudované kuchyňské skříně až ke stropu, líbil by se nám ostrůvek (odkládací pult), který by oddělil kuchyň od jídelního prostoru nebo od obývacího pokoje.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

V obýváku bychom si přáli nízké zavěšené skřínky cca 50 cm od podlahy, sedačku, odkládací stolek, koberec kolem sezení, zajímavé osvětlení nad jídelním stolem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Koupelna a WC

Oddělené WC s malým umyvadlem. V koupelně rohová vana, dvě umyvadla a v šíři umyvadel zrcadlo s úložným prostorem, skříňky spíše zavěšené, vytápění v podlaze, prostor na ručníky a župany.

Pracovna

Kdyby to šlo, tak najít malý kousek prostoru, kam bychom přesunuli pracovní stůl, židli, počítač a tiskárnu, případně tam umístili rotoped. Oblíbené kousky v bytě, které chceme ponechat v novém interiéru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Máme obrazy v různých rámech, v různých velikostech, většinou bílé rámy, ale také pozlacené, fotografie v rámečcích i jenom mezi skly. Potřebovali bychom poradit, jak tyto artefakty vhodně využít v novém interiéru

Jenom posuny příček

S ohledem na nynější dispozici bytu není možné uskutečnit zásadní stavební úpravy nejen vzhledem k nosným stěnám, ale také proto, že čtenářka nechce realizovat žádné výrazné stavební úpravy s ohledem na finance a čas. Z toho důvodu jsem musela pracovat při dílčích úpravách dispozice se zachováním té stávající – respektive pouze s odstraněním jádra a eventuálními posuny příček mezi pokojem a chodbou.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nové rozdělení

Nelze všemu vyhovět

V souvislosti s požadavky čtenářky ohledně koupelny a WC jsem nemohla úplně vyhovět všemu. Čtenářka si přála, aby byly z kuchyně dveře do předsíně a přiváděly tam tak světlo a chodba se také zvětšila, ale s ohledem na požadavky na koupelnu a WC – respektive velké úložné prostory, pračku a sušičku, vanu a podobně není možné všechny požadované změny realizovat.

Spojení koupelny a WC?

Podle mě osobně by spojením WC a koupelny došlo k vytvoření většího prostoru pro rozmístění nábytku a komfortní řešení, ale samozřejmě chápu požadavek na oddělené WC.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

I přes to, že jsem zvažovala umístění pračky a sušičky mimo koupelnu, někam do předsíně, rovněž to nebylo možné z důvodu dalších potřebných úložných prostor a nakonec také vyvstal nečekaný problém s umístěním piana v prostorách bytu.

Místo pro pračku a sušičku

Abych se tedy dostala k jádru věci – koupelna a WC jsou oddělené a s ohledem na umístění světlíku je značně omezen prostor, jak obě místnosti dimenzovat. Prostor WC je tedy samozřejmě i s malým umyvadlem a umístila jsem zde velkou skříň s lomenými dveřmi, ve které je skryta pračka a sušička, které stojí na sobě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vedle nich je pak umístěn policový regál pro uložení kosmetiky a hygienických prostředků. Tento regál již čtenářka vlastní, jde o dva bílé regály z IKEA, jeden velký a druhý malý, postavila jsem je na sebe. Původně je čtenářka chtěla dát starší dceři do pokoje, ale tam se nyní nevejdou.

Vana se zástěnou

Osobně bych v koupelně preferovala sprchový kout, ale na základě požadavků čtenářky jsem navrhla vanu se sprchovou zástěnou. Namísto dvou umyvadel jsem navrhla jen jedno velké, a to především z důvodu místa, ale udělala bych to, i kdyby bylo místa více, neboť je daleko praktičtější jedno velké umyvadlo než dvě malá! V koupelně již není další zásadní vybavení, neboť se tam nevejde.

Piano v předsíni

Vybavení předsíně jsem se snažila maximálně využít, takže nechybí skříně, věšák, botník, zrcadlo, odkládací stolek u dveří, tedy vše podle přání čtenářky. Navíc je zde možná nezvykle umístěno i piano. Samozřejmě jsem ho sem dala proto, že se mi do konceptu obývacího prostoru nehodilo, i když by se tam možná vešlo.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Navíc trochu vadí jeho černá barva, kterou si navíc čtenářka v bytě nepřála. A také s ohledem na to, aby se prostor nejen kvůli sousedům odhlučnil a vůbec se celkově nerušili ostatní členové rodiny bytu, mi přišlo docela praktické místo v předsíni.

Odděleně i dohromady

Prostor obýváku a kuchyně jsem spojila, ale zároveň jsem navrhla posuvné dveře, které oba prostory můžou oddělit.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V kuchyni je kromě linky také malý snídaňový pult, jak si čtenářka přála. S ohledem na menší hloubku vedle balkonových dveří jsem zde navrhla potravinovou skříň, a i když kuchyň není vyloženě velká, myslím si, že je zde vše, co je potřeba. Navíc použité zrcadlo namísto klasického obkladu mezi skříňkami do místnosti vnáší další dimenzi a odráží světlo. Na prostor kuchyně samozřejmě navazuje jídelní kout, kam jsem podle požadavků umístila velký stůl pro hodně osob.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dále v prostoru už je jen pohovka a několik skříněk. Vše je velmi minimalistické, ale kombinací materiálů jsem se snažila navrhnout útulný a originální prostor.

Ozvláštnění ložnice

Ložnice je ve větším pokoji, kde nechybí potřebné vybavení a umístila jsem zde několik obrázků a rámečků, o kterých se čtenářka zmiňovala. Opět je zde kombinace materiálů a minimalistické vybavení.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dva dětské pokoje

Oba pokoje děvčat jsou relativně malé, ale samozřejmě s ohledem na vytvoření nové chodby, tak aby měly oba svůj vlastní vstup. Tím vznikla v chodbě i další šatna – tedy další úložný prostor. V obou pokojích, bez ohledu na věk, jsem vytvořila nábytkovou stěnu, která vyplní celou jednu stěnu pokoje a vznikne tak nejen hodně úložného prostoru, ale také pracovní místo.

V pokoji starší slečny jsem umístila velkou postel, kterou již vlastní a počítají s ní. V pokoji mladší slečny jsem pak použila navíc komodu, kterou rodina rovněž vlastní a postel s rozkládáním atypického tvaru s ohledem na malé dítě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevná paleta podle požadavků

Celkově jsem se snažila v celém interiéru držet barevné palety podle požadavků. Cílem bylo vytvořit originální a útulný interiér, který nebude vypadat jako z katalogů běžných sériových výrobců. Proto jsem volila převažující čistě bílou barvu jak na většinu nábytku (lakovaný bílý nábytek ve vysokém lesku), tak i na stěny. Tomu kontrastuje použité masivní dřevo s výraznou strukturou, která tomu dodává silný protiklad a vše upevňuje.

Nezbytné jsou další přírodní a surové materiály jako textil (kůže a hrubé surové tkaniny), hrubé koberce a to vše opět kontrastuje s jemnými záclonami.

Dodávají prostoru charakter a originalitu

Hodně jsem dbala na výběr kovových industriálních, ale svým měřítkem elegantních světel, která opět dodávají prostoru charakter a originalitu. Vše je navíc zcela praktické, není zde nic, co by bylo jen dekorativní. Hodně jsem zvažovala výběr odstínu mozaiky v koupelně a na WC.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původně jsem chtěla zůstat u šedých, okrových a hnědých zemitých odstínů, ale nakonec jsem zvolila jemný perleťový odstín mozaiky, která prostor prozáří, a i když se hodí více do zcela ženského interiéru, s ohledem na to, že jde o koupelnu, kde jde trochu o něco jiného, to snese i muž. Navíc je tak prostor čistý a jemný, není agresivní.

Čisté a nadčasové

Snažila jsem se vměstnat velké množství požadavků čtenářky při zachování téměř nezměněné dispozice bytu. I když jsem musela některé věci trochu potlačit, myslím si, že základní požadavky byly splněny a navíc je vše ve velmi originálním barevném řešení, které je velmi čisté a nadčasové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám